Deel dit artikel
-

‘XS4ALL wil Brein op de knieën krijgen’

XS4ALL mengt zich onder het mom van de strijd tegen internetcensuur in een kort geding dat Brein tegen Ziggo heeft aangespannen. Brein eist dat Ziggo de populaire torrentsite The Pirate Bay blokkeert voor haar klanten.

XS4ALL voegt zich nu bij Ziggo omdat de internet service provider (ISP) van mening is dat een precendentwerking van de zaak uit kan gaan. Een uitspraak in dit geval zal ook gevolgen hebben voor andere ISP’s.

Eerder wilde XS4ALL al met een burgerinitiatief de Tweede Kamer dwingen om een wetsvoorstel te behandelen. In het voorstel zouden de film- en muziekindustrie verplicht worden al hun al hun werk online beschikbaar te maken. Het bedrijf ziet de lobby van de industrie niet zitten waarbij de providers verantwoordelijk moeten zijn voor het scannen van al het internetverkeer van hun klanten.

Sinds de komst van internet gaan consumenten anders om met entertainment: ze willen muziek en films kunnen downloaden.

Volgens een woordvoerder van de ISP ligt de oplossing voor dat probleem niet in het inperken van burgerrechten, maar in innovatie.

In deze zaak gaat het om de vraag of ISP’s verantwoordelijk gehouden kunnen worden gehouden voor informatie op servers van anderen. Nu is het zo dat de ISP’s wel verantwoordelijk zijn voor informatie op hun eigen servers.

Deel dit bericht

7 Reacties

Dirkjan

Hulde aan XS4ALL.  Los van de werkelijke zaak die ik inhoudelijk niet zo heel goed ken dus waar ik weinig over durf te zeggen vind ik het knap dat een bedrijf zo durft op te komen voor zijn idealen.

BJ

Ik ben het roerig eens met XS4All. Stichting BREIN is een partij die de vrijheid van zowel de internet providers als de individuele mens tracht te beperken. Het weren van sites op DNS servers is iets wat in Communistisch China en Noord-Korea gebeurd. We zijn hier toch beter dan dat? Voor je het weet wordt alles geblokkeerd omdat een of andere stichting, vereniging, overheidsinstelling, bevolkingsgroep etc. het er niet mee eens is.

DrBob

Heel goed van XS4ALL, ben vanwege hogere snelheid overgestapt op Ziggo, maar wel klant bij ze gebleven met XS4ALL Pack :-) Kan iedereen het interview met XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp aanraden te kijken, waarin hij waarschuwt voor dergelijke en privacy-schendende zaken: http://player.omroep.nl/?aflID=2900289  Bij voorbeeld in reactie op Yahoo die gegevens van dissidenten aan de Chinese overheid geeft. Of dichter bij huis: De OV-Chipkaart waardoor je niet meer anoniem reist en de camera's boven de snelwegen die realtime alles en iedereen in de gaten houdt. Hierover zegt hij aan het eind van de uitzending: "Je moet je dus heel erg afvragen of je die techniek wel wilt bouwen. Wil je die hele infrastructuur wel hebben? [?] Denk daar nou eens heel goed over na. En kunnen we nou echt niet verzinnen dat er een toekomst is waarin je daar heel heel spijt van krijgt, dat je dat hebt gebouwd. [?] Je gaat er vanuit dat de overheid van nu tot in de eeuwigheid volstrekt betrouwbaar is. En dat de belangen van de bevolking en die van de overheid volkomen overlappen. En dat we in noodgevallen altijd van de regering afkunnen. En zo niet: dan wil je deze techiek echt niet hebben." (misschien slightly off-topic, maar het draait beide om het toepassen van maatregelen die niet of nauwelijks meer teruggedraaid kunnen worden als de bevolking er later spijt van krijgt)

kees

Brein is net als de AFM en OPTA, allemaal waardeloos en zorgen voor meer ellende dan oplossingen. En allemaal op de kosten van de burgers. Dit land stikt van de onnodige regels.

Danny Mekic'

De gemiddelde leeftijd van de Brein-bestuurder ligt boven de vijftig, en daar zit ook een deel van het probleem. Het handelen van deze stichting past echt volledig niet meer in deze tijd, laat staan dat van deze mensen verwacht kan worden dat ze over up-to-date kennis beschikken over het internet. Het internet zou een neutraal netwerk moeten zijn. Wat in de offline-wereld verboden is, zou dat ook in de online-wereld moeten zijn. Maar bescherming die in de offline-wereld geldt, zou in de online-wereld ook aanwezig moeten zijn. Brieven worden extra beschermd via het briefgeheim, e-mails niet.  Stichting Brein wil digitale hekken plaatsen rondom gebieden op het internet waarvan zij vindt dat mensen daar strafbare feiten begaan of kunnen begaan. Moet u zich eens voorstellen: een hek rondom iedere winkel, omdat de kans bestaat dat u daar misschien iets gaat stelen. Dat zou niemand pikken en ook helemaal niet werken. Ik heb overigens wel een goed doel in gedachten voor Stichting Brein. Waarom geen stichting worden die innovatie in de entertainmentindustrie op het internet stimuleert? Als het downloaden van films en muziek makkelijker, beter en goedkoper is dan in de echte wereld (waar kan ik voordelig, een goed en legaal online filmaanbod vinden, zonder dat ik de film maar 1x af mag spelen of daar per se een computer voor nodig heb?), dan zullen grote groepen mensen vanzelf van die mogelijkheden gebruik gaan maken.

Danny Mekic

P.S. Als het niet lukt om een hek om een winkel te plaatsen, dan sluiten we toch gewoon de hele straat af?

Luc

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er meer omgezet in live muziek dan op dragers als cd's. Hier verdienen muzikanten meer aan. Laat het duidelijk zijn dat de (middle man) de muziekindustrie Brein tot gekte drijft. Het is manipulatief en helaas zit er veel geld achter.Leve clubs als xs4all en anderen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond