Deel dit artikel
-

Consumentenbond noopt politiek tot openstellen kabel

De Consumentenbond ziet de concurrentie op de kabelmarkt in het gedrang raken nu de rechtbank de beslissing van OPTA heeft teruggedraaid om de kanelmarkt open te stellen. De Minsiter van Economische Zaken en de Tweede Kamer worden door de bond opgeroepen om een einde te maken aan de ‘monopoliemarkt’.

Voor het kijken naar televisie zijn er alternatieven als Digitenne of sateliettelevisie, maar de vier grote kabelbedrijven hebben hun eigen kabelmarkt in handen in de respectievelijke regio’s. Volgens de Consumentenbond staan consumenten die nu zelf willen kiezen voor een kabelpartij, ‘in de kou’. De bond spreekt van een monopoliemarkt, omdat de tv-kijker enkel bij de plaatselijke kabelboer terecht kan.

 

Er moet keuze zijn voor de consument, zo pleit de bond. Concurrentie op de kabelmarkt zou tot een betere kwaliteit en meer variatie in het aanbod leiden. Ook op prijs zou er nog genoeg te concurreren zijn. Of zoals de bond het in een persbericht schrijft: "Kabelbedrijven laten hun prijzen al jaren stijgen, terwijl consumenten hetzelfde zenderaanbod houden."

Digitenne en sateliettelevisie zouden niet dezelfde kwaliteit en prijsverhouding bieden in vergelijking met kabeltelevisie.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het besluit van OPTA teruggedraaid. Alle kabelaars hadden bezwaar aangetekend tegen het besluit en zijn nu in het gelijk gesteld door de rechter. Eerder verplichtte OPTA de twee grootste kabelaars, UPC en Ziggo, tot het doorverkopen van hun analoge kabelaansluiting aan andere spelers. Dit deed de autoriteit volgens eigen zeggen om de concurrentie te stimuleren. Naast deze regels voor Ziggo en UPC, moesten de vier grootste kabelaars, waaronder ook CAIW en Delta, digitale televisie-signalen van concurrenten over het eigen kabelnetwerk leveren.

OPTA kan niet in beroep tegen deze uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De Consumentenbond spoort om die reden de politiek aan hier alsnog zaak van te maken.

Tele2, die sinds kort gebruik maakte van het openstellen van de kabel, blijft desondanks positief. Het bedrijf liet weten te verwachten dat er spoedig een nieuwe uitspraak van de OPTA volgt die de verplichtingen aan UPC en Ziggo herstelt.

Deel dit bericht

1 Reacties

johnw

"Alle kabelaars hadden bezwaar aangetekend tegen het besluit"…..ja dat was te verwachten. Ik vind het een goede zaak dat dit aangepakt word. Het kan uiteindelijk alleen maar lagere prijzen opleveren. Dus openbreken die kabelgoot.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond