Deel dit artikel
-

Merloni bouwt RFID-technologie in koelkasten

De 'slimme koelkast' die met de supermarkt belt als de melk op raakt, is al jarenlang de meest bespotte toekomstdroom van internetgoeroes. Nu kondigt de Italiaanse fabrikant Merloni Elettrodomestici een serie huishoudelijke apparaten aan die voorzien zijn van RFID-technologie. De 'slimme' wasmachine en koelkast lijken realiteit te worden.

Merloni Elettrodomestici wil wasmachines, ovens en koelkasten uitrusten met apparatuur die de signalen van RFID-chips op kleding en voedselverpakking kunnen lezen. De apparaten zullen volgend jaar in productie gaan, zegt het RFID Journal .

RFID-chips zijn een soort slimme barcodes, die radiosignalen uitzenden met data over het product waarop ze bevestigd zijn. Die signalen moeten worden opgevangen door speciale 'readers'. De prijzen van RFID-chips dalen, en worden daardoor interessant voor commercieel gebruik in consumentenproducten. Het is immers niet rendabel om goedkope producten, zoals een pak yoghurt, uit te rusten met dure chips. Tot dusver speelt de technologie vooral een rol in logistieke processen, bijvoorbeeld van het Amerikaanse leger .

Merloni noemt een aantal toepassingen. Wasmachines zouden kunnen 'lezen' wat voor soort kleding er in de trommel wordt gestopt, en vervolgens op een display het beste wasprogramma kunnen aanbevelen, of kunnen waarschuwen dat er witte was tussen donkere was zit. Kennelijk zijn RFID-chips volledig water- en schokbestendig. Een koelkast zou kunnen aangeven dat de houdbaarheidsdatum van een pak yoghurt bijna wordt overschreden, of een recept aanbieden dat gemaakt kan worden van de beschikbare producten.

De berichtgeving van Merloni gaat niet in op de vraag of er behoefte is aan dit soort technologie. De was sorteren of de houdbaarheidsdatum checken zijn eenvoudige klusjes. Interessant wordt dus de vraag hoeveel consumenten bereid zijn voor dit soort extra's te betalen. Daarnaast zullen producenten hun artikelen met deze smart tags moeten gaan uitrusten. Benetton en Unilever zijn daar al mee aan het experimenteren.

Het RFID Journal meldt dat Merloni samenwerkt met Lab ID . Dat Italiaanse bedrijf zou speciale readers en antennes hebben ontwikkeld die weinig stroom verbruiken en die 600 smart tags tegelijk kunnen 'lezen' in tien seconden. Het aanbrengen van antennes en readers zou de productiekosten van de wasmachines en koelkasten verhogen met zo'n 50 euro per apparaat.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gosse AdB

TOEKOMST Het citaat uit het artikel "Interessant wordt dus de vraag hoeveel consumenten bereid zijn voor dit soort extra's te betalen." lijkt aan te geven dat het een gedoemde mislukking zou kunnen zijn. Volgens het artikel zou de meerprijs vijftig euro bedragen. Op dit moment zijn de RFID relatief duur voor toepassing bij producten als melk en een doos eieren. Bij schaalvergroting in de productie gaat de prijs echter zeer sterk omlaag, naar centen zelfs. Dan wordt het gebruik wel aantrekkelijk voor genoemde producten. De kosten van de lees-apparaten dalen eveneens. Om deze technologie als futuristisch af te schilderen vind ik wat ver gaan. Wie kent de berichten nog dat niemand zat te wachten op SMS, de kleurentelevisie of een AUTOMOBIEL voor het gewone volk. Wie zou er tienmaal het tarief willen betalen om mobiel te bellen terwijl overal telefooncellen staan? Mobiel bellen was toch slechts weggelegd voor directeuren met een chauffeur. Ook de uitspraak van het hoofd van de octrooidienst in de US eind 1800 ("Alles wat kan worden uitgevonden is al uitgevonden, dus het octrooibureau kan worden gesloten.") bleek een aardige misvatting. Zodra het initiatief wordt opgepakt en doorgevoerd kan het een succes worden. Een computerfreak heeft tien (!) jaar geleden een barcode-scanner bij zijn afvalbak geplaatst en draaide elke week een boodschappenlijst uit van de producten die hij had verbruikt door deze eerst te scannen voor het wegwerpen. Deze persoon had echter wel een behoorlijk eenzijdige levenswijze. Pizza, WC-papier, Pizza, brood en melk. Moderne software kan echter wel degelijk met de "gewone-m/v" omgaan. Voor veel gezinnen zou de optie die in het artikel wordt genoemd "wat hebben we in huis en wat kunnen we er van maken" een zegen zijn. Voor het milieu en de voedselveiligheid zou het ook aardig zijn: "Twee pakken melk zijn tot morgen houdbaar, drink ze snel op." en "In de flesjes bier zitten glassplinters! Niet opdrinken, breng ze terug naar de winkel." Nu de massa productie nog. Merloni heeft alvast een begin gemaakt…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond