Deel dit artikel
-

Radiocast.nl is podcastportal voor Publieke Omroep

De Publieke Omroep is vandaag een portal gestart voor de podcasts en streams van radio-programma's. Doel is uiteindelijk dat de meeste publieke radioprogramma's als downloadbare mp3 beschikbaar komen.

De podcastportal van de publieke omroep staat sinds donderdagochtend op het adres Radiocast.nl. William Valkenburg, content manager van Omroep.nl, presenteert de site donderdagmiddag tijdens het  Wereld Audio Festival. Daar spreekt onder meer ook Lee Harris van de Amerikaanse commerciële radiozender 1010WINS, de best beluisterde lokale nieuwszender in de VS, over het podcasten van nieuws.

Uit Radiocast.nl blijkt dat alle grote omroepen een begin hebben gemaakt met het podcasten van bestaande radioprogramma’s. van elke zender zijn meerdere programma’s als podcast te beluisteren. Zo biedt Radiocast.nl toegang tot De Ochtenden (VPRO/VARA), Argos (VPRO), Radio Online (TROS), Weg met BNN, United, Storing (BNN), Noorderlicht (VPRO), De Gouden Greep (EO), Andries (EO), Studiegenoten (EO), Andermans Veren (AVRO), OngekendTalent (NCRV), Buzz (NCRV), Lijn 5 (NPS) en Hoe?Zo! (TELEAC). De RVU heeft een verzamelpodcast met de beste radiodocumentaires.

Radiocast.nl biedt ook toegang tot de live-streams van de verschillende publieke radiozenders en de speciale webkanalen zoals 3voor12, OngekendTalent, NPS Output, Songfestival Radio, Top 2000 en RVU/24.

Een ander onderdeel van Radiocast.nl is ’Uitzending gemist’: het radio-archief in de vorm van Real Audio-streams. De laatste uitzending van vrijwel elk publieke radioprogramma is al enkele jaren op te vragen als stream. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat een meerderheid van de publieke radioprogramma automatisch ook als mp3 beschikbaar zal komen. Nu nog zijn de podcasts vaak handwerk. Het online archiefplatform, dat nu nog automatisch radioprogramma’s na de uitzending beschikbaar maakt in Real Audio, zal waarschijnlijk in de loop van volgend jaar overgaan op mp3.




Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond