Deel dit artikel
-

Nieuwe Nederlandse zoekmethode

Een nieuwe manier van zoeken op internet? Je moet veel lef hebben om als internetondernemer te claimen dat jíj dat de internetter biedt. Koen Laarhoven zegt dat zijn Startpunt.nl een alternatief voor Google is. “We maken gebruik van tags en de gebruiker mag meedenken.”

Twee weken geleden ging in alle stilte een eerste ‘proefversie’ van Startpunt.nl online. Deze week treedt oprichter Koen Laarhoven naar buiten met zijn nieuwe site. De domeinnaam Startpunt.nl bestond al een tijdje als een verzameling van links. Laarhoven nam het domein over en ‘doet het heel anders.’

Waarom zou ik voor Startpunt.nl en niet voor Google kiezen?
“Als je heel specifiek wilt zoeken dan kun je beter voor Google kiezen. Maar als je je wilt orienteren op een dienst of bedrijf, dan loop je vaak vast bij de bestaande zoekmachines. Onder meer omdat er veel geoptimaliseerd wordt, wat betekent dat bedrijven proberen zo hoog mogelijk in de lijst met zoekresultaten terecht te komen. Daardoor krijg je als je als gebruiker een zoekterm intikt vaak niet de meest relevante sites te zien. Wel de slimme sites.”

Hoe helpen jullie die oriënterende bezoeker?
“Ik heb gekozen voor een wiki-achtige toepassing. Dat betekent dat een groep beheerders die hulp krijgen van gebruikers het zoeksysteem opzetten. Elke beheerder houdt een domein bij, bijvoorbeeld over zorgverzekeringen of vakanties. De beheerder is een soort ‘expert’ over het onderwerp en zoekt en plaatst websites over het onderwerp in een domein van Startpunt.nl. Hij bekijkt de websites en koppelt er onderwerpen, tags, aan. Gebruikers kunnen vervolgens zoeken op een combinatie van kenmerken.”

Dat lijkt me een behoorlijk subjectief systeem.
“Als de beheerder zijn werk niet goed doet, kunnen de gebruikers ingrijpen. Zij geven de beheerder dan een negatief oordeel waarna wij hem weer kunnen aanspreken. Ook op andere manieren controleren de gebruikers de kwaliteit. Als bepaalde bedrijven wél en andere níet aan bod komen, dan kan een ‘genegeerd’ bedrijf zich opgeven of hierover klagen. Het aanbod moet op die manier zo breed mogelijk worden.”

Het zoeksysteem werkt met zogenaamde ‘tags’, aan een website gekoppelde kenmerken. Wie kent deze toe?
“Voor elk domein werkt een beheerder met van tevoren vastgestelde tags. Vervolgens bekijkt hij bij elke website welke van die vaste kenmerken van toepassing zijn. Het verschil met de tags zoals die bekend zijn van flickr.com is dat in ons geval niet de gebruiker maar de beheerder ze toekent. Toch hebben ook hier de gebruikers weer iets in te brengen. Bij elke site kan een gebruiker via een link de beheerder melden dat een tag ontbreekt.”

Misschien niet geheel onbelangrijk: hoe gaan jullie verdienen aan deze zoeksite?
“We werken met advertenties bij de zoekresultaten. Daar kun je Google AdSense op los laten, maar ook andere eigen advertenties. De beheerders verdienen op deze manier hun geld; het maken en beheren van een eigen Startpunt is voor hen gratis. Als Startpujnt.nl beheren we zelf ook een aantal Startpunten waarmee wij, net als andere beheerders, verdienen door het plaatsen van advertenties.”



Deel dit bericht

13 Reacties

Herby

Pagina's die beheerd worden door beheerders die er een aantal links over een bepaald onderwerp opzetten. Kan iemand mij uitleggen wat daar zo nieuw aan is? Startpagina.nl, en startkabel.nl doen dat al jaren.

Zoeker

Als een beheerder afhaakt zal de volgende beheerder de tags zeker anders gaan interpreteren. Dit is meteen de zwakte van het systeem.  In de pratijk blijkt ook (ANP) dat machines veel objectiever en preciezer kunnen classificeren dan mensen.  Ik denk dan ook niet dat interntgebruikers zitten te wachten op een zoveelste startpagina kloon. Als je een bedrijf wilt vinden gaat dat veel beter met de gouden gids of kelly search.  Wat mij betreft een warrig concept dat de nadelen van diverse aanpakken combineert. Toi, Toi Toi.

Koen Laarhoven

Het verschil met de bestaande indexpagina's zit hem in het taggen! Op een Startpunt kun je een combinatie van kenmerken (tag's) aanvinken en zo de voor jou relevante websites er uit filteren! Hoe meer kenmerken je aanvinkt hoe specifieker het zoekresultaat. Zo werken search engines ook! Hoe meer keywords je daar invoert hoe specifieker en minder in aantal de resultaten zijn. Wij hebben ervoor gekozen het toekennen van tags handmatig te doen. Een beheerder is naar onze mening in veel gevallen beter in staat om te beoordelen of een website een bepaald kenmerk verdient dan een machine. Die blijven immers gevoelig voor spamming en keyword optimalisatie.

Johan

@Koen Laarhoven, Een persoon is veel gevoeliger voor persoonlijke belangen, fraude en vriendjes politiek.

Boris Veldhuijzen van Zanten

Ik ben altijd voor nieuwe initiatieven en dus ook voor nieuwe zoekmachines. Ik denk alleen dat de titel van het artikel en de beschrijving om de site licht misleidend zijn. Het gaat hier om een Web Index en geen zoekmachine. Een zoekmachine kenmerkt zich door een zoekveld. Startpunt is meer een Yahoo index. En ook Yahoo biedt inmiddels search met tags. AL met al een verwarrende maar boeiende markt!

Jungsonn

Er is een zoekmachine op het internet die veel betere resulaten opleverd. Ik heb het hier over: cantufind.com De engelse onderneming heeft een zeer goede site gemaakt met naar horen zeggen chinsese zoekalgoritmes. Na het getest te hebben is het enorm goed en verslaat google, msn, yahoo en de rest in een oogwenk. Jungsonn

Jeroen

Startpunt is geen zoekmachine maar een handgemaakte index, en voor de afwisseling eens niet een DMOZ kloon.Vergelijken met een zoekmachine is dan ook onzin. Je gebruikt ze verschillend. Een zoekmachine om naar (specifieke) informatie te zoeken, een index om goede sites over een thema/onderwerp te vinden. Een Nederlandse index van goede kwaliteit is mijn inziens dan ook meer dan welkom. Waarschijnlijk door de enorme bekendheid van startpagina (en sommige klonen) zal het wel moeilijk worden om een stukje markt te veroveren.En dat is jammer voor ons allemaal, want helaas is de kwaliteit van deze startpagina's (en klonen) vaak niet zo goed. Ook het kunnen verfijnen van de selectie d.m.v. kenmerken heb ik zo nog niet eerder toegepast gezien, en dit lijkt goed te werken. Alles staat of valt met het feit of de kwaliteit gehandhaafd kan worden met de beheerders; de eerste onderwerpen zoals het actuele zorgverzekering.startpunt.nl zien er veelbelovend uit.En er moeten natuurlijk voldoende bezoekers komen om e.a. rendabel te maken. Wat mij betreft een welkom initiatief dus en succes Koen! PS: Ja, ik ben familie, maar nee ik heb niets te maken met startpunt.nl :).

Patrick

Ik vind het argument dat de resultaten in Google over het algemeen erg wordt beinvloedt door 'slimme' website bouwers zeer valide. Dit behoort tot mijn eigen vakgebied en vaak is er niet alleen sprake van 'slimme'methoden maar veeleer van niet door Google toegestane methoden en wordt eigenlijk gebruik gemaakt van het feit dat Google ten eerste niet overal op kan controleren en ten tweede over het algemeen geen actie onderneemt op het "aangeven" van niet al te belangrijke sites (en keywords).Uiteraard zijn de voorkeuren altijd wat persoonlijk gekleurd maar een persoon wordt in ieder geval niet door Search Engine Optimization trucs bedot. Met andere woorden, net als de persoonsonderhouden dmoz.org, zie ik dit best kans van slagen hebben en ook een toegevoegde waarde hebben.

Joris

Ik vraag me af hoe lang het duurt voor die helemaal gevult is met relevante items. Want asl je nu een beetje specifiek gaat zoeken krijg je een melding van GEEN websites gevonden. Ik vind het een goed alternatief, mits de info-voorziening toereikend is

maarten

http://www.ilocal.nl doet dit ook, maar dan beter. Navigeren door alle bedrijven van nederland. Met behulp van classificatie en lokatie keuzes kan het zoekresultaat verfijnd worden.

Arthur

Prima, een nieuw initiatief om een betrouwbare index van kwalitatief hoogstaande sites te ontwikkelen, om de vaak krakkemikkige startpagina.nl te verbeteren (en te onttronen 😉 ).  Maar pas op als je startpunt lekker loopt: "Startpunt.nl kan op enig moment besluiten om advertenties te gaan exploiteren op het netwerk van Startpunten ter compensatie van de kosten die door Startpunt.nl worden gemaakt…". Arthur

Atiena Koric

Wat Athur zegt, altijd oppassen op de klein letters. Een goed initatief misschien maar weer vol valkuilen.'Het is beheerders niet toegestaan naar buiten toe te treden als vertegenwoordigers van Startpunt.nl. Bij vragen over het concept van Startpunt dient de beheerder door te verwijzen naar Startpunt.nl', staat er ook nog. Eigenlijk 'internet slavernij'.

Koen Laarhoven

Wil graag even reageren op de reacties van Arthur en Atiena. Arthur citeert uit het reglement voor beheerders maar vergeet een belangrijke zin "De advertentieruimte in de rechterkolom naast de zoekresultaten blijft echter te allen tijde volledig beschikbaar voor exploitatie door de beheerders." Dus de huidige advertentierechten van de beheerders kunnen niet worden afgenomen. We kunnen bijvoorbeeld in de toekomst besluiten om bovenin de websites een banner te gaan exploiteren.  Atiene, het stuk dat jij aanhaalt hebben we opgenomen om duidelijk te maken richting beheerders dat we graag de communicatie over Startpunt richting de pers centraal houden. Dat staat er nu misschien niet duidelijk genoeg dus dat zullen we aanpassen. Beide bedankt voor jullie input.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond