Deel dit artikel
-

Beursgang Zuka is ‘onderdeel van strategie’

De overname van huizensite Zuka door Vivenda Media Groep is definitief. “Zuka is met de overname nu beursgenoteerd en dat is onderdeel van de strategie”, aldus Ron van Veldhoven, de voormalige directeur van Zuka en binnenkort bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde Vivenda Media Groep tegen Emerce.

“Er is ruimte voor twee partijen in de markt. Funda is er voor de makelaars en wij zijn er voor de makelaars en de consument”, verklaart Van Veldhoven. “We merken een toename van professionele partijen die zich bij ons willen aansluiten door de beursnotering. Naast financieel is het marketingtechnisch ook heel interessant. Dat is een prettige bijkomstigheid.”

Van Veldhoven: “Toen ik vernam dat Vivenda Media Groep op zoek was naar een internetplatform, heb ik contact gezocht en een groot belang genomen in hun holding. Onderlangs heb ik Zuka verkocht aan Vivenda Media Groep.” Van Veldhoven is nu de enige eigenaar van de holding.

Met de formele afronding van de overname, treedt André Mirck terug als directeur van Vivenda en neemt van Veldhoven het roer over. Van Veldhoven wordt daarmee voorzitter van een beursgenoteerd fonds.

Het mediabedrijf verwacht door de koop een ‘forse groei’ van omzet en resultaat. Het persbericht leest: “De omzetgroei zal naar verwachting de resultaten van het jaar 2008/2009 tenminste evenaren.” Om een indicatie te geven, de eerste 9 maanden van 2010 werd een omzet gerealiseerd van 1,2 miljoen euro, ten opzichte van een omzet van 2,6 miljoen euro over de eerste negen maanden van 2009

Van Veldhoven laat weten een nieuw platform op te gaan zetten voor consumenten. “We geven de consument, in tegenstelling tot Funda, meer de mogelijkheid om de makelaardij zelf in handen te nemen.” Zuka biedt producten als Te Koop-borden aan, maar geeft de consument daarnaast de mogelijkheid om na inlog te zien hoe vaak er naar een woning is gezocht en hoe vaak en wanneer een woning is bekeken. Of in de woorden van Van Veldhoven, Funda is van de NVM, Zuka is voor iedereen. “Het wordt een soort van advertentieplatform als Marktplaats, waarbij je informatie krijgt over je advertentie, in dit geval van een huis dat je te koop aanbiedt.”

Ook belangrijk in dit plaatje is dat met de samenvoeging van Zuka en Vivenda, ook Factotum is meegenomen, een bedrijf dat drukwerk maakt voor de makelaardij. Van Veldhoven: “Als een consument bijvoorbeeld zelf een raamposter moet laten drukken, dat is niet te betalen. Wij zitten in de massa en maken het product toegankelijk.” Ook ander drukwerk en promotiemiddelen, die makelaars normaal inzetten, worden dus beschikbaar voor de consument. Hiermee groeit de multimediagroep binnen Vivenda Media Groep.

De merken van Vivenda Media Groep blijven bestaan als losstaande
onderdelen. “Wij gaan het blad Vivenda absoluut opnieuw uitgeven, in eerste instantie digitaal. Als de markt weer beter is, dan zullen we de woningen die daarvoor in aanmerking komen, in het blad onder de aandacht brengen. Later bestuderen we of we het weer in print gaan uitbrengen.” De komende tijd wordt er vooral geinvesteerd in mobiele applicaties. “Voor de iPhone, iPad en Android. Ook het blad komt in app-vorm uit.” Mocht er overigens kapitaal nodig zijn, wat niet zo is volgens Van Veldhoven, dan stelt hij dat beschikbaar vanuit zijn eigen holding.

Aan Zuka hing een prijskaartje van één euro. De koopovereenkomst bevat een earn-out regeling van maximaal een half miljoen euro, afhankelijk van het bedrijfsresultaat over het jaar 2011. De earn-out betaling zal worden voldaan in aandelen en, naar keuze van Vivenda, deels in contanten.

Eerder deed Zuka nog een bod op Funda, om dat later weer in te trekken. Zuka liet eind augustus nog weten huizensite Dimo te hebben overgenomen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Boris

Een schitterende reverse take-over volgens het boekje. Mooi geschreven persbericht.

meer weten

redactie waar zijn de new conomy deelnemingen gebleven die in de oude new conomy boedel zaten? Diginotar e.d.?

Erwin Boogert - Emerce

Dat verhaal brengen we later vanochtend. Diginotar zit trouwens niet meer in die boedel, voor zover ik kon achterhalen. Correcties, aanvullingen, tips, etc. altijd welkom nu en straks. Altijd eigenlijk trouwens.

Pietje Puk

Een bedrijf met een omzet van max 2,6 miljoen hoort niet thuis op de beurs; de kosten en verplichtingen die dit met zich meebrengt zijn onevenredig groot voor een dergelijk (klein) bedrijf. Daarnaast wat zoeken zij op de beurs; kapitaal zeker voor internationale expansie? Het lijk nogal een ouderwets pre-Y2000 verhaal van veel gebakken lucht.

Bernard

Als 1 van de eerste schrijvers op het internet over New Conomy, RTCompany en Vivenda kan ik je aangeven dat bijna alles wat destijds failliet is gegaan grotendeels terug is bij de oude bestuurders van nieuwe BV'tjes. (Destijds wilde ik New Conomy overnemen maar alles was al verkocht, ben nog wel op de faillissementsveiling geweest)  Ik volg de bedrijven al sinds 1999 en kan niet anders concluderen dat er zoveel geld wordt verbrast en zoveel zakken worden gevuld ten koste van anderen, dat vrijwel elke keer een faillissement volgt van een deelneming dan wel een BV/NV. Een mega-spoor aan failliete zooi is wat er elke keer achterblijft. De omzet van de bedrijven wordt kunstmatig hoog gehouden door elke keer tussen verschillende bedrijven te verkopen, participaties te verkopen etc. Vervolgens weer nieuwe aandelen voor wat onzinnige aankopen of reversed takeovers en daarna komt verwatering voor de bestaande aandeelhouders. Niet 1 keer, maar tien keer. Stel je koopt 100.000 aandelen Vivenda a 1 cent (1000 euro), dan laat Vivenda ze voor iedereen omzetten naar aandelen van 2 euro, waardoor je nog 500 aandelen hebt. (waarde nog 1000 euro). De koers blijft even wat hangen en stijgt soms wat doordat 'belanghebbenden kuch bestuurders' wat aandelen opkopen en andere beleggers instapen. Vervolgens geven ze zoveel aandelen (miljoenen) uit dat het aandeel na een paar jaar weer op die ene cent staat. Weg geld. Je krijgt dus of minder aandelen of je raakt gewoon je geld kwijt. Slim en niet strafbaar, maar netjes is anders. Als je ooit gaat beleggen in Vivenda dan kun je beter je kont met papieren geld afvegen, want dan heb je er nog wat aan. Anders kan ik het niet verwoorden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond