Deel dit artikel
-

Bulgarije krijgt landelijk WiMAX

Cisco is samen met Max Telecom begonnen met de uitrol van WiMAX in Bulgarije. In 2009 zal een bijna volledige dekking van negentig procent worden bereikt, waarmee het een van de eerste landen is waar deze technologie bijna overal beschikbaar is.

In eerste instantie zal het gaan om de tien grote steden, inclusief de hoofdstad Sofia, maar ook twee populaire ski trekpleisters zullen worden voorzien van draadloos internet, telefonie en zakelijke VPN diensten.

Cisco levert nagenoeg alle apparatuur waaronder WiMAX basis stations. "We zien een enorme belangstelling voor WiMAX in opkomende landen," vertelde John Hindle van Cisco vorige week aan Emerce op het World Mobile Congress. "Van Afrika tot het Midden Oosten. Maar ook delen van China. Het gaat met name om gebieden waar geen bestaande communicatie infrastructuur is, zoals koper. Voor Bulgarije is het de snelste manier om op een goedkope manier breedband internet uit te rollen."

Cisco nam vorig jaar WiMAX specialist Navini Networks over voor 330 miljoen dollar. Vooralsnog ziet het bedrijf geen kansen in landen waar al DSL aanwezig is, zoals Nederland. "Daar zal WiMAX altijd een ondergeschikte rol spelen," zegt Hindle.

In diverse landen, waaronder Griekenland, bestaan plannen voor landelijke dekking, maar Bulgarije loopt hierin voorop. Naast Max Telecom zijn er nog vier andere licentiehouders van WiMAX technologie in dat land.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

carl

De wet van de remmende voorsprong in actie…

Oli4K

Hoe kun je dsl met een draadloze techniek vergelijken? @carl precies wat ik ook dacht.

Cees van Laren

Het gaat om marktaandeel – als het grootste deel van de afnemers al dsl gebruikt, zullen ze niet zo gauw voldoende marktaandeel krijgen om wireless commercieel weg te zetten.Zelf kan ik ook op het platteland al heel goed inloggen op gprs en zeker nu de roaming tarieven worden verlaagd is dat heel goed, omdat daar geen dsl beschikbaar is.

Johan

Dit systeem werkt perfect. Wij gebruiken het zelf in Plovdiv, Bulgarije waar het systeem al actief is en tot nog toe geen centje pijn

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond