Deel dit artikel
-

CDA: maak acquisitiefraude strafbaar

Het CDA wil spookfacturen en acquisitiefraude harder aanpakken. De fraude moet beter strafbaar gesteld worden en aangifte en vervolging van de fraudeurs moet centraal staan.

Acquisitiefraude is een steeds groter probleem geworden. In de afgelopen tweeënhalve maand zijn er bij het Steunpunt Acquisitiefraude bijna 6.000 meldingen binnengekomen. In 2011 gaat het om ongeveer 11.000 meldingen door profit- en non-profitorganisaties, inclusief overheden.

De fraudeurs proberen kleine bedragen te incasseren door ‘spookfacturen’ te sturen. Dit zijn facturen die sterk lijken op betalingsverplichtingen, maar eigenlijk aanbiedingen zijn. Een andere grote vorm van acquisitiefraude zijn grote internationale (online) gidsaanbieders.

Het CDA zet naar eigen zeggen in op een brede aanpak van deze problemen. Zo zal acquisitiefraude strafbaar gesteld moeten worden door aanpassing van de wet. Daarnaast moet de positie van het slachtoffer verbeterd worden, door de mogelijkheid schadevergoedingen te kunnen krijgen. Tot slot wil het CDA openbaarmaking en publicatie via internet van alle fraudeurs, het ‘naming and shaming’-principe.

In een initiatiefnota (pdf) doet CDA-Kamerlid Ad Koppejan een aantal nadere voorstellen om de fraude en schade te voorkomen. Het CDA streeft bijvoorbeeld naar een één loketfunctie en goede onderlinge samenwerking en informatie. KvK’s, ondernemerspleinen en politie moeten beter informatie uitwisselen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond