Deel dit artikel
-

Digitale radio via ether heeft last van internet

De grootscheepse radioreclame Let’s get digital van de gezamenlijke publieke- en commerciële radiozenders om consumenten te laten overstappen van FM naar DAB heeft maar weinig effect opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Een woordvoerder van internetwinkel Coolblue zegt dat consumenten thuis al zijn overgestapt van FM-radio naar internetradio: via draadloze WiFi-speakers. De verkoop van draadloze speakers groeit daarom sterker dan de die van DAB-radio. Ook de BOVAG geeft aan dat DAB+ nog niet leeft onder (auto)dealers.

De trage adoptie van DAB zou uitstel kunnen betekenen voor de afschaffing van FM, die voorzien is voor 2017.

Deel dit bericht

2 Reacties

A.S.J.Emenau

DAB is een technologie zonder markt, dat is in Engeland ook al te zien. Daarnaast werkt het lang zo goed niet als FM bij marginale ontvangst, kost het mobiele radiootjes meer batterijen, is digitaal dus heeft veel vaker upgrades nodig die meestal niet samenwerken met oudere versies, is complexer en gaat dus eerder kapot, en zo verder.

Deze overgang is dan ook meer een wens om toch vooral “met de tijd mee te gaan” en digitaal te doen omdat de buren (bv. tv) dat ook doen, zonder dat er werkelijk verbeteringen voor de luisteraar tegenover staan. Verbaast dus niet dat er nauwlijks interesse voor is. En dan moet je je afvragen of doordrammen je niet uiteindelijk vooral meer markt kost dan het via je mooie extra mogelijkheden oplevert.

En in dit geval betekent dat ook dat in noodgevallen je met analoge noodzenders een veel groter publiek zal kunnen bereiken, want analoge radiootjes zijn zo lekker makkelijk en goedkoop en DAB radiootjes zijn dat niet en zullen het ook nooit worden, waarmee analoog uitschakelen een stukje noodinfrastructuur afbreekt.

Blom

Ik vind dat A.S.J.Emenau een wel erg negatief beeld schetst.
Laten we wel onderscheid maken tussen DAB en DAB+ , DAB werkt inderdaad niet meer en DAB+ is nu de standaard , zou de FM technologie geen aanloop problemen hebben gehad ? ik dacht het wel.
De radio is zeker minder complex dat een FM ontvanger , en gaat een leven lang mee.
De geluidskwaliteit is vele malen beter dan FM ontvangst dus een groot pluspunt voor de luisteraar.
Ik gebruik zelf een DAB+ radio in de auto en ben er erg tevreden over , uiteraard valt het ontvangst wel een weg maar is dat bij FM niet?, ik dacht het wel.
De prijzen , die vallen nu al mee maar hoe meer men koopt hoe goedkoper het word , ik betaal voor mijn DAB+ autoradio niet meer dan een gelijkwaardig analoog exemplaar .
Toegegeven , het ontvangst binnenshuis laat nog te wensen over maar daar word aan gewerkt dus dat komt wel goed.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond