Deel dit artikel
-

Duits Hof haalt Nederlandse online apothekers onderuit

Het Duitse Federale Hof van Justitie heeft de genadeklap uitgedeeld aan Nederlandse online apothekers die zich op de Duitse markt richten en zich niets hoeven aan te trekken van vaste prijzen voor voorgeschreven geneesmiddelen. Zij mogen niet langer onder de Duitse prijs duiken.

Bedrijven als DocMorris en Internationale Apotheek Venlo deden jarenlang goede zaken door het even over de Duitse grens – in Heerlen en Venlo – voorgeschreven geneesmiddelen aan Duitse klanten te verkopen via internet.

Duitse apotheken moeten voor voorgeschreven geneesmiddelen een vaste prijs hanteren. Kortingen zijn verboden. In Nederland maken sinds 1 januari apothekers en zorgverzekeraars met elkaar afspraken over de prijs van een geneesmiddel, de bijbehorende zorgverlening en de prijs en inhoud van andere farmaceutische zorg. De prijzen zijn tot op zekere hoogte vrij, maar in de praktijk wel aan een maximum gebonden. Het neemt niet weg dat de prijzen vergeleken met Duitsland stukken lager zijn.

De Duitse apotheken hebben al jaren ‘last’ van de Nederlanders en hebben van alles geprobeerd om de lastposten weg te krijgen. DocMorris kwam enkele jaren geleden in het nieuws toen het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaalde dat de internetapotheek geneesmiddelen mocht blijven leveren aan Duitse klanten. De Duitse apothekersorganisatie had daar bezwaar tegen gemaakt omdat Duitse apothekers een forse toeslag moesten betalen voor geneesmiddelen en DocMorris dat niet hoefde te doen.

Toch kreeg DocMorris al flink wat tegenslag te verduren toen het enkele jaren geleden een eerste eigen apotheek in Saarbrücken opende, die na korte tijd de deuren weer moest sluiten omdat volgens Duitse regelgeving alleen (erkende) apothekers een apotheek mochten opzetten.

DocMorris stapte naar de rechter Europese met beroep op het recht op vrije vestiging van bedrijven, maar kreeg in 2010 alsnog ongelijk van het Europees Hof van Justitie. De Duitse (en Italiaanse) regelgeving op dit gebied was niet strijdig met de Europese regelgeving. De winkel ging weer open, maar als franchise.

De uitspraak van het Duitse hof is echter een zware klap. Het betekent dat de Nederlanders geen prijsvoordeel meer kunnen bieden en op gelijke voet moeten concurreren met Duitse apothekers. De Nederlandse online apothekers dankten 75 procent van hun omzet aan voorgeschreven geneesmiddelen.

Europa Apotheek Venlo noemt het besluit ‘bijzonder betreurenswaardig, vooral voor chronisch zieken, die nu meer moeten betalen.’  Volgens bestuurder Klaus Seliktar wil men proberen om deze klanten toch allerlei voordelen te bieden.

Het juridische traject moet overigens eerst nog worden afgerond en een definitief besluit van het Federale Hof wordt 21 september verwacht.

Europa Apotheek Venlo heeft 180 man in dienst en verstuurt 1,5 miljoen producten naar klanten. DocMorris staat sinds maart van dit jaar te koop.

Deel dit bericht

9 Reacties

Elisabeth Bertrand

Ik dacht dat we een vrije markt hadden in Europa? Bijgaand nog eens de intro tekst van http://europa.eu

Europa zonder grenzen: de interne markt
We vinden dat nu vanzelfsprekend, maar de interne markt is één van de grootste wapenfeiten van de EU. De grenzen zijn open, mensen, goederen, diensten en geld mogen vrij van het ene EU-land naar het andere.

Redactie Emerce

Voor de duidelijkheid: Niet voor-geschreven geneesmiddelen mogen wel vrij verhandeld worden.

Eric Knaapen

Hoezo kartel prijsafspraken binnen Europa…

Elisabeth Bertrand

Als de Duitsers hun geneesmiddelen niet bij de Nederlanders kunnen krijgen vinden ze wel een andere leverancier. Ondertussen wel mogelijk ‘Europese’ bedrijven failliet en mensen op straat.

bart

farmaceutische industrie / distributieketen is zelf al jaren erg ziek.

http://farmafit.wordpress.com/2009/02/24/11/

Arnoud

Jammer dat de (online) apotheek markt in Duitsland nog zo gesloten is, de farmaceutische lobby heeft in Duitsland blijkbaar nog meer macht dan de EU…

Dhr JC Kortekaas apotheker

Het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie werd als eerste getest door een zaak van parallel-import van geneesmiddelen.

Het Duitse Federale Hof lijkt nu de Duitse prijzen als norm te stellen voor Europese handel in geneesmiddelen binnen Duitsland.

Het einde van de Unie, dus dit vonnis kan geen stand houden.

Redactie Emerce

Houd wel even in de gaten dat het gaat om beschermingsmaatregelen voor de consument. Die gelden tot op zekere hoogte ook voor Nederland. De prijzen van voorgeschreven geneesmiddelen kunnen ook omhoog gaan.

ehealth

alemaal opgeblazen. Achter de schermen keiharde arfspraken. Ondertussen loopt de handel nog steeds door.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond