Deel dit artikel
-

Duitse uitgevers: Amazon perst ons af

De Duitse uitgeversbond heeft Amazon openlijk beschuldigd van afpersing. Amazon wil korting op de inkoop van met name e-boeken van het Zweedse Bonnier, eigenaar van zestien Duitse uitgevers, maar omdat die weigert, worden boeken volgens de bond geboycot. De bond heeft dinsdag formeel een klacht ingediend bij de Duitse mededingingswaakhond.

Formeel heeft Bonnier (bekend van uitgevers als Ullstein en Carlsen) zich niet uitgelaten over het conflict, maar voor de uitgeversbond is de maat vol. “Amazon schendt de antimededingingsswetgving,’ stelt directeur Alexander Skipis, die al eerder had laten weten dat het bedrijf een ‘rode lijn’ had overschreden. ‘Dit conflict gaat niet alleen over de bedoelde uitgeverijen, het raakt alle boekdistributeurs in Duitsland.’

Amazon heeft gisteren in een uitgebreide reactie laten weten dat er geen verzendingen worden vertraagd. Wel koopt het bedrijf minder voorraden in. Amazon stelt dat het conflict vooral gaat over e-boeken. Die zouden goedkoper moeten zijn omdat er geen papier aan te pas komt en er ook geen transportkosten zijn. Maar Amazon moet voor deze titels juist meer betalen. Vanwege een vaste boekenprijs in Duitsland kan Amazon ze niet tegen kortingen verkopen. Amazon wil een commissie van veertig tot vijftig procent over elk verkocht e-boek.

Het conflict staat niet op zichzelf. Ook met de Amerikaanse Hachette ligt Amazon overhoop over de prijzen van e-boeken. Ook wilde Amazon Hachette voor extra diensten laten betalen zoals een bestelknop voor nog te verschijnen boeken en gepersonaliseerde aanbevelingen. Het gevolg is dat Amazon tijdelijk geen boeken van Hachette meer levert. Ook zijn webpagina’s met Hachette-boeken op mysterieuze wijze verdwenen.

Amerikaanse schrijvers zijn boos en spreken over maffiapraktijken. De schrijversvereniging Authors Guild verklaarde onlanngs: ‘Afpersing werkt nog altijd. Dat lijkt in elk geval de strategie van Amazon.’

Op foto bestuursvoorzitter Carl-Johan Bonnier van Bonnier.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wil Bremers

Dit is nou het gevolg van het vrije markt denken dat door wellicht dezelfde mensen zo bejubeld wordt. Het staat Amazon toch vrij te verkopen wat ze wilt? Sterker nog het staat Amazon ook vrij om zelf uit te geven (wat ze ook doet met o.a. het laatste boek van Tim Ferriss dat om die reden dus ook niet vertaald is geworden).
In een vrij kapitalistisch stelsel tendeert ieder bedrijf naar een monopoliepostitie want dat levert de meeste winst op: je kan de toeleveranciers afknijpen en (m.u.v. vaste boekenprijs) de prijzen verhogen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond