Deel dit artikel
-

Google op ramkoers met de EU, verwerpt alle beschuldigingen van machtsmisbruik

Google verwerpt alle beschuldigingen van de Europese Commissie inzake machtsmisbruik. Dat schrijft Google advocaat Kent Walker donderdag. In niet minder dan 150 pagina’s laat het Amerikaanse bedrijf weten dat de voorlopige conclusies ‘feitelijk, juridisch en economisch’ onjuist zijn.

Volgens de Europese Commissie zou Google zijn eigen diensten voorrang in zijn zoekresultaten geven. Daarover klaagden in de loop der jaren al diverse concurrenten, waaronder Microsoft en Yelp. Volgens Google zijn die beschuldigingen niet juist. Het verkeer naar sites voor productvergelijking is juist gestegen, met 227 procent. Google spreekt over 20 miljard verwijzingen. Economische data over meer dan tien jaar dienen als bewijs.

Google had zich tot dusverre stilgehouden en de verwachting was dat het bedrijf zou instemmen met een schikking. Maar het bedrijf wil  geen strobreed wijken. Google biedt nu gepersonaliseerde zoekresultaten aan en is bang dat door eventuele juridische beperkingen de gebruikerservaring zal verslechteren.

De Europese Commissie zal het antwoord van Google nu eerst moeten bestuderen. In theorie kan een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet van Google worden opgelegd, zo’n 5,8 miljard euro.

Google kan overigens nog meer tegenwind verwachten, nu de commissie ook een onderzoek wil naar de eisen die Google stelt aan afnemers van zijn Android software.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond