Deel dit artikel
-

‘We zijn groter dan Apple met digitale studieboeken’

Het Europese e-bookplatform Bookboon verwerkte een half miljoen downloads van studieboeken in de periode dat Apples nieuwe boekenwinkel er 350.000 verwerkte.

Directeur Thomas Buus Madsen van het Deense bedrijf signaleert dat het downloaden van studieboeken een sterk groeiende markt is. Zijn bedrijf heeft een andere insteek dan Apple, maar ze richten zich beide op dezelfde gebruikers.

Bookboon.com groeide tussen februari en november 2011 met 500 procent. “Begin vorige week, toen Apple 350.000 downloads verwerkte, hadden wij er 520.000.”

Het bedrijf biedt een platform waar auteurs, onder meer docenten en professoren, hun boeken digitaal kunnen aanbieden als gratis download. Bookboon heeft nu duizend titels in de schappen liggen in zeven landen. Naar eigen zeggen zijn er 250 titels in voorbereiding.

Thomas Buus Madsen denkt in het derde kwartaal van 2012 een marktaandeel te kunnen realiseren van tien procent.

Zijn bedrijf werkt anders dan gebruikelijk. Auteurs bieden hun werk als gratis downloads een. Belangstellenden hoeven zich niet te registreren om de werken in PDF van het web te plukken. Adverteerders kunnen commerciële posities in de boeken kopen en de auteur deelt mee in de inkomsten. Die zijn gebaseerd op het aantal downloads.

Apple doet, op zijn beurt, een gooi naar de studieboekenmarkt door een nieuwe sectie te openen in iBooks. Dat is een iTunes voor boeken. Grote uitgevers hebben hun papieren boeken omgewerkt naar digitale versies en bieden die voor maximaal vijftien dollar per stuk aan. Scholieren en studenten downloaden die titels naar hun iPad en hoeven zodoende nooit meer met zware boekentassen en rugzakken te sjouwen.

Om de boekenmarkt een innovatieduwtje te geven, publiceerde Apple ook een nieuw, gratis computerprogramma. Met iBooks Author kunnen Macgebruikers multimediale, geanimeerde boeken maken met interactieve elementen. Die kunnen ze vervolgens te koop aanbieden in Apples downloadwinkel.

Foto: MC Quinn (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond