Deel dit artikel
-

Hyves lanceert eigen chatprogramma

De Nederlandse profielensite Hyves lanceert volgende maand na maanden van voorbereiding en eigen chatprogramma voor de computer en zet daarmee wellicht een eerste stap in de richting van concurrentie met MSN Messenger.

Zo'n 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers van profielensite Hyves hoeven binnenkort niet meer naar profielen van vrienden of bekenden te klikken om een bericht achter te laten. Het bedrijf legt de laatste hand aan een eigen chatprogramma. De software zal te downloaden zijn en gebruikers kunnen bekenden toevoegen aan de vriendenlijst in het chatprogramma. Daarmee kunnen ze direct, buiten de site om, met elkaar communiceren.

Het programma is al sinds het voorjaar van 2006 in voorbereiding. Het programma is gebaseerd op het zogeheten Jabber-protocol, legt Raymond Spanjar aan Emerce uit. Jabber is een open protocol dat gestaag een populariteit wint. Theoretisch is het mogelijk dat Hyves koppelingen vanuit Jabber naar MSN Messenger, ICQ en Yahoo IM maakt. Aangezien Google Talk ook gebaseerd is op Jabber-technologie ligt het volgens Spanjar voor de hand dat de Hyves-chatter als eerste uitgebreid wordt met Google Talk-interconnectie.

Onlangs verscheen een onderzoek waaruit bleek dat jongeren van rond de 20 makkelijker naar en chatprogramma grijpen dan naar e-mail om met bekenden in contact te komen. Chat ontpopt zich tot een goedkope kloon van sms en snelle variant op e-mail en mobiel bellen.

Update:
De chatdienst behalve als download ook direct beschikbaar zijn als onderdeel van de site.

Deel dit bericht

9 Reacties

Chris de Waard

Dat wordt nog spannend dan wie het eerste is;)CU2 is ook al maanden bezig met de ontwikkeling van een eigen messenger gebaseerd op Jabber. Voor de CU2Messenger is het niet nodig om software te downloaden. De applicatie draait gewoon binnen de browser. Tal van koppelingen met andere chatdiensten zoals MSN zijn geintegreerd. Google Talk ook, hoewel die dienst in Nederland nog niet erg populair lijkt te zijn.

Johan

De vraag is natuurlijk waarom iemand een andere chatclient zou willen gebruiken dan MSN. Er zijn ook heel veel mensen die tekstverwerken met Microsoft Office, maar een andere tekstverwerker is toch weinig markt voor…

Judith

Ik denk dat CU2 geen kans maakt. Hyves is namelijk veel populairder dan CU2, en ook de doelgroepen verschillen inmens. hyves is van 10 tot 40 jaar populair, terwijl CU2 tussen de 10 en de 20 jaar populair is..

Djee

@Judith Ik weet het nog niet of CU2 geen kans maakt. Zij hebben inderdaad een veel jongere doelgroep die dus veel meer thuis is in messanger dan de 40jarigen op Hyves, en CU2 heeft recentelijk CU2 music gelanceerd, wat vrij aardig wordt opgepakt, dus er gebeurt daar ook wel e.e.a. Wordt spannend

Chris de Waard

@ judith: Wat bedoel je precies met je opmerking 'geen kans maken'? De messenger wordt voornamelijk ontwikkeld voor de ruim een half miljoen eigen CU2-gebruikers. De koppelingen zijn gewoon een extraatje. Ook is de dienst geen concurrent voor de Hyves-messenger, want beide sites ontwikkelen de applicatie dus in eerste instantie voor de eigen community.

Marcel Vogels

JAAAAAAAAAAAAAAAAa, uitstekend. Ik denk dat Hyves nu niets meer in de weg staat om 1 van neerlands meest succesvolle websites te worden. Nog even een youtube achtige mogelijkheid, en dan ben je klaar. Bravo!

Kars Alfrink

… en de eindgebruiker? Die draait ondertussen meerdere clients naast elkaar om in contact te blijven met zijn / haar *hele* sociale netwerk. Een netwerk dat niet gebonden is aan sites, want wie beperkt zijn vriendenkring nu bewust tot MSN of Hyves? Dat Hyves bouwt op Jabber is positief en opent de deur naar moeiteloze uitwisseling van vriendenlijsten met andere diensten. Clients als Adium (Mac) en Trillian (Windows) en sites als Meebo (www.meebo.com) spelen in op bovenstaande gebruikerbehoefte en bundelen meerdere platforms in één interface. Ik zet mijn geld liever op hun én een open IM-standaard in.

Raymond

@ marcel & judith: hahaha ik zeg niets…:D

yo

jaaaa ik kom!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond