Deel dit artikel
-

‘Innovatie gaat niet over uitvinden maar toepassen’

“Innovatie gaat niet over nieuwe ideeën. Mensen hebben ideeën zat. In werkelijkheid gaat het om hoe je met bestaande dingen omgaat in nieuwe situaties”. De Amerikaanse professor in archeologie Michael Shanks deelt zijn kritische visie op vernieuwingen met Emerce.

"Ik onderzoek de grensgebieden van waar mensen, dingen en gemeenschappen samen komen. Waar zitten de marges in de periferie? Daar ligt mijn belangstelling. Dat heeft natuurlijk te maken met innovatie. Archeologie gaat immers over ontwikkelingen op de lange termijn, over onderzoek naar mensen en hun omgeving."

Michael Shanks is professor aan de vooraanstaande Amerikaanse Stanford universiteit. Van daaruit doet hij met het programma Metamedia onderzoek naar het historische snijvlak van archeologie en media.

Sinds kort is Shanks lid van de internationale raad van advies van de stad Rotterdam.

Emerce spreekt met de Brits klinkende Amerikaan ("Ik heb lang in Wales gewoond. Het dichtstbijzijnde dorp was kilometers van mijn huis verwijderd") over innovatie het digitale tijdperk. Shanks brengt opmerkelijke inzichten ter tafel in het historische Hotel New York te Rotterdam.

Geld drijft obsessie voor innovatie

"We denken vaak dat onze maatschappij snel verandert. Maar waarom veranderen mensen, producten en maatschappijen in de loop van de tijd? Voor het antwoord op die vraag zou je een beroep op de archeologie kunnen doen, maar overheden en financiële markten doen dat niet. Maar spreek eens met een product ontwerper. Die doet niet anders dan naar het verleden kijken, voor inspiratie".

Shanks stelt dat huidige maatschappijen veel kunnen leren door naar het verleden te kijken. Voor duiding.

Sprekend over innovatie en maatschappelijke vernieuwingen: "Er is tegenwoordig een heuse obsessie voor innovatie. Waarom? Omdat er veel geld mee wordt verdiend. Maar anders dan men vaak veronderstelt, leidt productinnovatie niet tot grote veranderingen. Te vaak zijn managers en boekhouders bij deze innovatieprocessen betrokken.

Als je echt wil weten wat innovatie is, moet je je afvragen waar ideeën en vernieuwingen vandaan komen. Het traditionele antwoord is dat een designer iets verzint. Het idee krijgt vervolgens ruimte om te groeien en daar vloeit, als het goed is, iets nieuws uit voort. Dat is de oude, gangbare gedachte.

Tegenwoordig kijken we daar anders tegen aan. Innovatie gaat niet over uítvinden, maar over toépassen Het gaat dus niet om nieuwe ideeën, maar het nieuwe toepassingen van zaken die je al weet en kent. Waarom je dat zou doen? Dat is een belangrijke vraag. Het antwoord is eenvoudig: een externe invloed zorgt ervoor dat je omgeving verandert. Door iets bestaands een nieuwe toepassingen te geven, ontstaat de innovatie."

Een van de belangrijkste externe omgevingsfactoren die wereldwijd verandert, is het klimaat. "Dat is óns probleem".

Philips-peertje als marketing voor stroomnet

De focus op innovatie die de westerse samenlevingen kenmerkt begon volgens Shanks zo’n 250 jaar geleden. "Met de industriële revolutie begon de kunstmatige innovatie. Het is opvallend om in die context te noteren dat we voor het eerst niet meer echt verbonden zijn met objecten. We zijn ervan onthecht geraakt. Weet je van je omgeving nog hoe hij is gemaakt? De meeste mensen niet. Dat komt omdat we onze eigen spullen niet zelf meer maken. We verbínden ons aan objecten.

Bekijk het vanuit breder perspectief. De échte innovatie rondom het vliegtuig was niet de vliegmachine zelf, maar de luchtvaartmaatschappijen die er rondom ontstonden. En niet de gloeilamp was de innovatie, maar de elektriciteitsmaatschappijen die voor stroom zorgden." De academicus omschrijft het Philips-peertje en Fokker-vliegtuig impliciet als hele grote, dure marketingmiddelen. Binnen dezelfde zienswijze zijn laptops en mobieltjes de marketingmiddelen voor draadloze datanetwerken.

"Innovatie gaat dus niet om uitvinden, maar om het toepassen van bestaande zaken in nieuwe situaties en, daarna, de toepassing daarvan in de economie. Een belangrijk verschijnsel bij innovatie is kruisbestuiving van verschillende culturen en omgevingen".

Shanks haalt de ontwikkeling van de computermuis aan als voorbeeld. "Het concept van de computermuis was al langer bekend. De uitvoering was echter zo duur als de productie van een halve computer. Pas toen ze de trackball in de cockpit van een vliegtuig zagen, ontstond het idee voor de muis met een balletje als besturing. Het idee voor de behuizing van de muis kwam van de vorm van een botervlootje. De innovatie ontstond uit de cross over, de toepassing van iets bestaands in een nieuwe context."

Niets nieuws onder de zon

"Een van mijn nieuwe onderzoeksgebieden is de wijze waarop we elkaar verhalen vertellen in de huidige, digitale samenlevingen. Daarvoor richt ik met collega’s een lab op in Schotland.

Je kunt je afvragen hoe internet onze levens heeft veranderd. De kern van internet is connectiviteit. De digitale wereld is, anders dan velen denken, heel tastbaar. Je hebt computers, laptops, mobiele telefoons, glasvezelverbindingen, et cetera. Wat is het verschil tussen draadloze communicatie nu en wijze waarop we vroeger de goden aanriepen? Het verschil ligt vooral in de mate waarop we communicatie besturen. Alhoewel, vroeger dacht men de goden ook te kunnen beïnvloeden.

In feite is er niet veel nieuws in de wijze waarop de communiceren. Wat wel wezenlijk anders is, is de latency. De tijd tussen het versturen en ontvangen van een bericht. Er is veel ruis. Tegenwoordig gaat het om het filteren van communicatie en andere signalen. De schaal van communicatie is tegenwoordig groter en compacter. Er is meer bandbreedte.

Uiteindelijk gaat het nog steeds om de vraag naar macht over communicatielijnen: wie heeft de toegang en controle over de media. Het is eigenlijk al eeuwen hetzelfde liedje: de zucht naar macht en controle".

Deel dit bericht

9 Reacties

Olivier Slabbers

Interessant artikel dat veel vragen oproept bij mij.  Overigens denk ik dat een voorwaarde voor innovatie behoefte is. Designers zijn dan wel vaak de mensen die het verschil zien tussen huidige producten en hoe die niet voorzien in behoefte. Dat is een heel ander vak dan dat van de uitvinder, die veelal bezig is met zaken waar mogelijk nog helemaal geen toepassing voor is.

Sjaak

Innovatie is alleen interessant als je het kunt toepassen. Daarom zijn innovatie subsidies ook zo fout. Ze stimuleren (technische) foefjes in plaats van business innovatie.  Waarom komt een slimmer printplaatje wel in aanmerking voor subsidie en het opzetten van een innovatief business model niet? Beiden zijn vernieuwend en de laatste is commercieel kansrijker… Wat mij betreft worden al die subsidies per direct afgeschaft. Dat zou door belastingverlaging een hoop geld opbrengen bij de bedrijven die het echt verdienen, en het maakt de bedrijven die verslaafd zijn aan subsidies pas echt innovatief om hun broek op te kunnen houden.

Carl Mangold

Wauw, eindelijk eens iemand die het verschil tussen innovatie en creativiteit (nog) begrijpt.

Rob Adams

Terecht dat hij aangeeft dat innovatie alles te maken heeft met cross over. Ook voor business modellen gaat dit op. Innovatie betekent niet eens in de zoveel tijd op de hei gaan zitten om leuk met z'n alleen te brainstormen. Het resultaat is dan een lijst met idee?n die 9 van de 10 keer in een bureaula verdwijnt. Waar het om gaat is eerst nadenken over hoe je innovatie- en implementatieproces is ingericht en dan gericht te werken aan de cross over. Innovatie is kortom gewoon hard werken. Breakthrough innovaties ontstaan doordat iemand het licht ziet, maar helaas is daar moeilijk op te managen. Tenzij je wilt wachten, maar helaas doen je concurrenten dat meestal niet.

Errol van Engelen

Innovatie heeft inderdaad altijd in het teken gestaan van het uitvinden (gadgets) en niet in de toepassing (wat kunnen we eigenlijk met deze uitvinding?). Een mooi voorbeeld hiervan: in de eerste fase van het Rekeningrijden (eind vorige eeuw) werden allerlei geleerden uit de Telecom en IT-wereld binnengehaald om het kastje te ontwerpen dat in de auto moest komen om Rekeningrijden mogelijk te maken. Uiteindelijk werd het project afgeblazen omdat niemand er goed over nagedacht had wat de organisatorisch consequenties waren als 7 miljoen personenauto's gemonitord moeten worden op het moment dat ze gebruik gaan maken van de infrastructuur. Nee, dat was niet zo sexy, het kastje was veel interessanter, dat was de innovatie.

mundo resink

Leuk interview, vooral omdat het hier om iemand gaat uit de hoek van de archeologie. John Emmerling: 'Innovation is creativity with a job to do.' Een interessant, goed leesbaar en heel vermakelijk boek, 'the myths of innovation' van Scott Berkun gaat onder andere in op hoe om ons heen de betekenis van het woord innovatie aan kracht inboet. Mensen weten vaak niet (meer) wat het inhoudt en waar het voor staat. Hij haalt een groot aantal misconcepties onderuit en doet dat met leuke voorbeelden. En een artikel dat mijn ogen voor de ware betekenis van innovatie heeft geopend, is 'Adding value to Innovation; Impressionism and the Transformation of the Selection System in Visual Arts' van Wijnberg & Gemser (2000). Groet!

Wichert van Engelen

Uit het hart gegrepen: innovatie gaat niet zozeer om het vinden van nieuwe ideeen ('er zijn ideeen zat'), maar om de toepassing, de implementatie. Als de zienswijze van Shanks je aanspreekt is wellicht ook interessant om te lezen: Ideeen Genoeg, slagvaardig innoveren in de dienstverlening. Geschreven door medewerkers van de toenmalige innovatieafdeling van ING.Zoals de titel al aangeeft is het boek geschreven vanuit de overtuiging dat er meer dan genoeg ideen bestaan, en dat je andere middelen moet inzetten om innovatie / vernieuwing te stimuleren.

Marleen Koning

Beste lezers van dit blog. Er bestaat wel degelijk een subsidie voor het ontwikkelen van innovatieve businessmodellen. Als zelfstandig ondernemer (subsidiespecialist) en GCE coach bij Fontys Hogeschool, Eindhoven heb ik gebruik gemaakt van een grote kennisvoucher mkb. Global Creative Economy (GCE) groeit in Nederland. Innovatieve mkb ondernemers kunnen zich hierbij aansluiten. Ik participeer inmiddels in diverse GCE jointventures, nieuwe vormen van zakendoen in het mkb.Klik voor meer informatie op http://www.virallinktracker.com/vlt/links/11196

www.emerce.nl

Nieuws.. Smashing 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond