Deel dit artikel
-

Internetbankieren en skimming domineren bankfraude

Een groot deel van fraude in het betalingsverkeer komt van internetbankieren en door skimming van betaalpassen. Dat meldt de Vereniging van Banken.

De fraude is vorig jaar gestegen tot 92 miljoen euro. Desondanks is het betalingsverkeer in Nederland in het licht van de omzetten die hierin worden bereikt uiterst veilig, stelt de belangenvereniging.

De internetfraude steeg van bijna tien miljoen euro in 2010 naar 35 miljoen euro vorig jaar. De fraude door skimming (het kopiëren) van betaalpassen steeg van 19,7 miljoen euro in 2010 naar 38,9 miljoen euro vorig jaar.

De fraude is niettemin relatief zeer beperkt. De omzetten bij het internetbankieren en het gebruik van betaalpassen zijn vele malen groter, respectievelijk 3,2 biljoen en 138 miljard euro. De fraude bedraagt daardoor slechts 0,001 procent bij het internetbankieren en 0,03 procent door skimming.

Nederland is qua dichtheid van het internetbankieren met elf miljoen deelnemers koploper in de wereld. “Helaas denken de criminelen met ons mee”, zegt Boele Staal, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Banken.

Een belangrijk lichtpunt is dat banken steeds vaker cybercrime-aanvallen op tijd signaleren. Verder vindt steeds vaker aanhouding van criminelen plaats, zoals vorige week in Rusland.”

Vanaf vandaag herhaalt de Nederlandse Vereniging van Banken de tv-spot tegen phishing, het verschijnsel waarbij criminelen via internet hengelen naar bankgegevens. De spot eindigt met de mededeling: “Bankgegevens en inlogcodes, hou ze geheim!”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond