Deel dit artikel
-

Jaaromzet Zalando: 1,2 miljard euro

Vier jaar geleden bestond Zalando nog niet, nu sluit het zijn laatste boekjaar af met een omzet van 1,15 miljard euro. Er wordt nog negentig miljoen euro verlies gedraaid, maar in een aantal landen speelt het al quitte.

Zalando noteert in 2012 een verdubbeling van de omzet ten opzichte van het jaar ervoor. Het verkooptotaal ging van 510 miljoen euro (2011) naar 1,15 miljard euro (2012).

De jaarcijfers van investeringsbedrijf Kinnevik (PDF), dat de grootste aandeelhouder is met 35 procent, laten verder zien dat het e-commercebedrijf richting winstgevendheid werkt.

Kinnevik verklapt dat het verlies rond de negentig miljoen euro bedraagt. ‘In de beste landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, draait Zalando break-even terwijl het nog grote groei doormaakt. Tegelijkertijd investeert het bedrijf in nieuwe markten om zijn leidende positie in Europa te versterken. Hierdoor sloot Zalando het jaar af met een verbeterde winstmarge (ebit) van -8 procent van de omzet versus -12 procent in 2011.’

Het ziet er volgens de grootaandeelhouder niet naar uit dat Zalando nog een financieringsronde zal doorlopen. Het bedrijf is volgens de Zweden voldoende gekapitaliseerd om de geplande groei te realiseren.

Uit de presentatie voor de financiële markt (PDF):

Foto: davidd (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

Henk

is het verkooptotaal van 1,15 miljard ook inclusief de 50% retouren en de afschrijving op die retour ontvangen goederen?

Erwin Boogert

Goede vraag. Het gaat over netto omzet en het lijkt me dat daar geen retouren onder vallen. Verder is niet veel met zekerheid te zeggen, omdat nadere cijfers niet publiekelijk worden gerapporteerd.

Eric

Omdat je in de meeste landen (niet allemaal) 100 dagen recht van retour hebt kunnen ze technische gezien nog niet alle retouren van 2012 verwerkt hebben lijkt mij.

Bob

Omdat het in het belang van de investeerders is om zo groot mogelijk te lijken lijkt het me dat dit inclusief de retouren is. Misschien zelfs zonder kortingen die worden weggegeven. Je poetst het plaatje altijd mooier op om aan anderen te tonen dan het in werkelijkheid is.

Arjan

@Henk, dat was mijn 1e reactie ook, ze hebben 50% retour. Tja, als de investeerders er niet waren, waren ze allang failliet. Dus zo geweldige prestatie is het niet.

Bernard Linden

Die 1,15 miljard Euro is de bruto omzet/winst. Het bedrijf zegt immers niks over de netto winst. De nettowinst is de brutowinst minus de bedrijfskosten. De kosten van de retouren etc. is dus niet van die 1,15 miljard Euro af.

Thijs

De 1,15Mjrd is uiteraard de omzet minus de terugbetaalde facturen. Je omzet is toch altijd gewoon je (verkoop)facturen minus (verkoop)creditnota’s?
Je brutowinst is je omzet minus de variabele kosten zoals inkoop en verzendkosten etc. Ik ben benieuwd wat zalando daar doet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond