Deel dit artikel
-

‘Komst Netflix begin van video-oorlog’

De komst van Netflix naar Nederland wordt het begin van een online video-oorlog. Dat voorspelde Stef van der Ziel van Jet-Stream gisteren op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. “Netflix is nog maar het begin, en minder gevaarlijk dan Google. Want die gaat achter jullie advertentiegeld aan.”

Van der Ziel waarschuwde gisteren voor een Amerikaanse video-oorlog op Nederlands grondgebied. Naast Netflix zullen Amazon en Google met YouTube de markt betreden. Apple en het relatief kleine Hulu zullen mogelijk snel volgen. “Het is vreemd dat we daar als Nederlanders zelf niks tegenover zetten. Ik faciliteer met mijn bedrijf al vijftien jaar lang streaming video, maar wel voor grote internationale spelers. Nederlanders nemen te snel genoegen met bescheiden posities.”

Volgens Van der Ziel zit het gevaar nog niet eens zozeer in de komst van Netflix. “Die hanteren een abonnementsmodel. Google daarentegen een advertentiemodel. Dat gaan jullie echt merken.”

Ook Eric Anderson, de CEO van Premiere Digital Services (PDS) en een van de architecten van Apple iTunes, ondersteunde gisteren op de jaarcongres de visie van Van der Ziel. “Amerikaanse videoplatforms proberen met zoveel mogelijk aanbod zo snel mogelijk markten te veroveren,” vertelde hij in een gesprek met Emerce.

Dat Apple nog geen streaming video aanbiedt heeft volgens Anderson verschillende redenen. “Technisch kun je downloads met een regel code geschikt maken voor streaming. Apple kan dus morgen streaming aanbieden. Maar streaming is een wankel businessmodel. Dat weten ze bij Netflix maar al te goed. Hun tarieven zijn erg laag. Toch moeten ze blijven investeren in steeds maar nieuwe content, terwijl je het oude materiaal ook moet blijven aanbieden. De enige manier om dat de bekostigen is om het aantal gebruikers steeds verder uit te breiden. En dat is minder simpel dan het lijkt.”

Daar komt volgens Anderson nog bij dat bedrijven als Netflix geen enkele invloed hebben op het materiaal dat ze inkopen, tenzij ze het zelf gaan produceren. “Dat doen ze nu ook. De CEO heeft gezegd: we moeten zorgen dat we een HBO worden voordat HBO Netflix wordt.” Het model dat Hulu hanteert, een prijs per stream, werkt volgens Anderson beter. Net als het downloadmodel van Apple. “Het is ook geen wonder dat Apple geen haast maakt met streaming.”

Van der Ziel van Jet-Stream constateerde gisteren wel dat het internet technisch nog niet rijp is voor grootschalige online video. “Internet video schaalt niet, boven de 100.000 kijkers staat alles te schudden en te trillen. Consumenten verwachten een premiumdienst, niet een haperend best effort aanbod.”

Deel dit bericht

6 Reacties

Gert-Jan

Ik begin steeds meer het idee te hebben dat alleas in de nabije toekomst gaat draaien om video. Niet alleen als consument die video’s bekijkt zoals bij traditionele TV, maar dat iedereen zijn eigen TV station ook kan beginnen. Gisteren bekeek ik voor het eerst een live stream die via Google Hangout was geinitieerd. Een zeer interessante ontwikkeling waar ook veel kleine ondernemers die het moeilijk mee hebben hun voordeel zouden kunnen doen. Iemand hier al ervaring mee?

Raymond Garnier

Stef heeft hier wel een punt, maar zie het niet als een gevaar maar als een vooruitgang. Nederland loopt op dit gebied door de monopolies van Zenders, kabelaars en regelgeving al jaren achter. Zet je xbox of Internet-tv in de USA maar eens aan, je mist hier 75% van de mogelijkheden.

Alifar

Ben idd heel benieuwd of dit zal aanslaan in Nederland.

stef

Ha Raymond, ik vind het ook prachtig hoor, tijd dat iedereen uit zijn comfort zone wordt gehaald 🙂

stef

Dit stukje is een beetje verwarrend:

“Dat Apple nog geen streaming video aanbiedt heeft volgens Anderson verschillende redenen. “Technisch kun je downloads met een regel code geschikt maken voor streaming. Apple kan dus morgen streaming aanbieden. Maar streaming is een wankel businessmodel.”

Streaming of downloaden is alleen maar een technisch verschil. Dat maakt niet uit voor het businessmodel. Downloads zijn wat dat betreft niet meer of minder wankel dan streams.

Wat hier wordt bedoeld is het verschil tussen het pay-per-view model (Apple) of een subscriptie model (Netflix en Spotify).

Of dat via streaming of downloads wordt aangeboden maakt voor het model niet uit. Mensen houden de downloads namelijk ook niet permanent.

Remy

Ik geloof heel erg in het abonnementsmodel. Voor en fixed bedrag alles luisteren (spotify) of kijken (Netflix) wat er is. Dan is het wel belangrijk dat min of meer alles te zien is. Als ik een artiest niet kan vinden op Spotify dan is het erg irritant.

Dit soort modellen zijn de kansen voor de entertainmentindustrie. Als dit soort modellen niet goed van de grond komen blijven mensen massaal illegaal downloaden.

Ik heb in Zweden al een en ander geëxperimenteerd met Netflix. Ik kan niet wachten om het hier in Nederland te hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond