Deel dit artikel
-

KPN stopt in 2010 met vaste telefonie

KPN Telecom stopt over drie jaar met het aanbieden van vaste telefonie. Dat zegt Eelco Blok, directeur van het vaste net van KPN.

Blok doet zijn uitspraken in het Duitse blad WirtschaftsWoche. KPN wil zich volledig concentreren op het aanbieden van diensten via een gemoderniseerd glasvezelnet, dat transmissiesnelheden zal ondersteunen van 30 tot 50 Mbit/s. Via dat netwerk kunnen gecombineerde diensten worden aangeboden, behalve telefonie ook televisie en breedband internet.

KPN zal tussen de 1,0 en 1,5 miljard euro in het netwerk investeren. Daar staat tegenover dat KPN kan bezuinigen op onderhoud. Het bedrijf verwacht 8.000 monteurs naar huis te kunnen sturen, ongeveer vijftig procent van het personeel van de divisie Vaste Telefonie. Blok spreekt in het interview van een 'drastisch beslissingen die door gewijzigde marktomstandigheden zijn ingegeven’.

Blok komt met de onthullingen kort voor de presentatie van de jaarresultaten over 2006. Morgen, 6 februari, geven Ad Scheepbouwer (CEO) en Marcel Smits (CFO) toelichting bij de cijfers over het vierde kwartaal en 2006. KPN zag het afgelopen jaar enorm veel vaste telefonie-klanten vertrekken. Onlangs werd ook bekend dat KPN stopt met het aanbieden van inbelabonnementen voor internet. Alle aansluitingen bij onder meer dochters Het Net en Planet Internet worden opgeheven.

Of KPN het huidige netwerk in een keer wil afschakelen, zoals onlangs is gebeurd met analoge televisie, of langzaam af wil bouwen door geen nieuwe abonnees meer aan te sluiten op het bestaande netwerk blijft onduidelijk. Gedwongen migratie van abonnees lijkt niet erg waarschijnlijk.

KPN's plannen lijken op die van BT, die in Engeland een soortgelijk programma onder de noemer 21CN uitrolt. De Britse telecomprovider verwacht dat oude apparatuur onder het nieuwe regime zal blijven werken, ook ISDN, maar kan geen absolute garantie afgeven. Voor nieuwe diensten zal wel nieuwe apparatuur aangeschaft moeten worden. BT wil zoveel mogelijk abonnees naar een snelle DSL variant laten migreren.

KPN zal het nieuwe glasvezelnet openstellen voor concurrenten die hun eigen diensten kunnen aanbieden. Daarmee kiest KPN een voor een heel andere koers dan Deutsche Telekom dat het eigen VDSL netwerk (een snellere variant van ADSL) de eerste jaren exclusief wil gebruiken en daarover met de Europese mededingingsautoriteit in de clinch ligt. Begin oktober publiceerde telecomtoezichthouder Opta documenten die stellen onder welke voorwaarden KPN zijn All IP-net kan aanleggen.

Op de vraag of het oude net niet goed genoeg meer is om nieuwe diensten te ontwikkelen, antwoordt Blok: "Nee, niet als je allerlei diensten zowel voor zakelijke als particuliere gebruikers wilt combineren".

Blok zegt niet bang te zijn voor concurrenten als Google, Yahoo of Apple die volgens WirtschaftWoche evengoed soortgelijke diensten via het KPN net zouden kunnen aanbieden. "Het kan zijn dat je straks geen kwaliteitsonderscheid meer zult zien tussen de verschillende aanbieders,”zegt Blok. “Maar voor ons zijn er geen alternatieven. De omzet van het vaste net loopt elk jaar terug, we hopen dat we deze trend kunnen keren met ons televisie-aanbod. En dat kun je alleen doen door de infrastructuur te vernieuwen en de kosten omlaag te brengen."

Deel dit bericht

19 Reacties

Hendrik Rood

Geachte heer Libbenga,Het Duitse WirtschaftsWoche artikel is beduidend minder sensationaal dan uw stuk. Ik zie sowieso al een orde van grootte verschil in de investering.1,0 – 1,5 miljard. Ook staat daar helemaal niet dat men stopt met vaste telefonie, maar het vaste telefoonnet afschakelt. Doorlezen van het stuk maakt duidelijk dat gewoon het All-IP plan nog eens voor Duitse lezers verklaard wordt. Mijn conclusie is helaas dat 'grdlich' Duits lezen niet tot uw gaven behoort. Of hoopte u op een echte sensationele scoop?

adriaan polderman

grappig zo'n banner van kpn waarin ze zeggen"werken bij kpn is werken aan de allernieuwste communicatieontwikkelingen.hier gebeurt het"naast een artikel waarin ze zeggen te stoppen met vaste telefonieen maar liefst 8000 medewerkers de straat op schoppen.ja, dan heb je wel verstand van communicatie…..

Hendrik Rood

Ha, ha, Duits lezen is dus al niet de grootste vaardigheid van de redactie. Het content management systeem kan er ook wat van. Een reactie met een Uemlaut kan het niet verwerken (nu dus bewust even met 'e' gespeld). Het syteem kiepert hem met de navolgende n eruit. Mooie verbeterpuntjes voor deze maandagmorgen.

Jan Libbenga

Beste Hendrik Rood: het lijkt me toch tamelijk opzienbarend nieuws dat KPN afscheid neemt van wat in de wandelgangen 'het vaste net' wordt genoemd. Welke telco in Europa neemt zo'n drastische maatregel uit kostenoverweging en dat ook nog op zeer korte termijn (binnen drie jaar)? We schrijven niet dat KPN stopt met telefonie.  Ja, het All IP plan – voor jou gesneden koek misschien, maar niet voor de gemiddelde Emerce lezer – was al in grote lijnen bekend, maar de uitrol daarvan was aanvankelijk een traject van vele jaren, dat nu blijkbaar versneld wordt doorgevoerd. Ik vraag me zelfs af of de nu gestelde termijn niet veel te ambitieus is. Het gros van de Nederlanders belt immers nog gewoon via het ouderwetse net.  De investeringsgetallen waren verkeerd in het stuk terecht gekomen en gecorrigeerd.

Klaas de Zeeuw

@Jan Libbenga:Dan nog is de kop misleidend. KPN gaat gewoon door met vaste telefonie. Alleen het netwerk daarachter verandert. Daar heeft de gemiddelde consument misschien geen weet van, maar zeker ook geen boodschap aan. KPN heeft wel vaker dit soort veranderingen ondergaan, naar onbemande centrales, naar digitale centrales. Nu gaan ze naar een IP netwerk. Nou en?

Jane

Het enige juiste, KPN.markt volgen en tijdig ingaan op trends. Dit is de enige manier om een business te runnen en gezond te houden.

Richter

@ Klaas. IP telefoneren lukt alleen via de kabel, ADSL of VDSL. Het ouderwetse draaischijftoestel van mijn moeder zal in 2010 niet meer werken, trouwens geen enkel toestel dat gewend is te communiceren met een telefooncentrale. En ISDN dan ook passe. Zoals KPN bijna een 1 miljoen inbel-internetters aan de kant zet voor eind dit jaar, zal over drie jaar migratie naar DSL noodzakelijk zijn. De abonnee zal een splitter en modem in huis moeten halen.

Klaas de Zeeuw

@Richter: IP telefoneren gaat heel goed met een oud toestel. Vraag maar aan de vele VoIP aanbieders. Nu al wordt een groot deel van het reguliere telefoonverkeer via IP gerouteerd. Merk je daar wat van?

Marianne

Het is gelukkig al aangetoond dat verglazing van de last mile overbodig is. Het gaat hier dan ook om het core netwerk, niet om de stukjes koper van de centrale naar de woningen. Die bieden met 30 tot 50Mbps voldoende capaciteit voor alle benodigde diensten voor een huishouden. Eindelijk een slimme zet van KPN. Maar men is er nog niet want de ketens worden horizontaal: 'All IP' is helaas al net zo'n marketingblah als 'Triple Play', en nog steeds gestoeld op het principe van een verticale aanbieder.  KPN zou beter stoppen met telefonie, televisie en breedband diensten. De core activiteit is de exploitatie van het netwerk, niet de diensten daarop. De exploitatie kan veel sneller groeien door capaciteit te verhuren en derden diensten te laten ontwikkelen en te laten vermarkten.

Sint Smeding

Een aantal mensen hier begrijpt volgens mij niet precies wat er aan de hand is.KPN beschikt in ons land over een IP-glasvezelnetwerk met een steeds groter wordende dekking. Daarnaast is er het landelijke vaste analoge telefoonnet dat we al sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken. Deze beide netwerken maken gebruik van het netwerk aan wijkcentrales dat ons land kent. Vanaf deze centrales worden de netten via kabels in de wijk ontsloten naar de huizen. En steeds meer bedrijven worden rechstreeks via glas aangesloten.KPN wil graag over op n landelijk netwerk op basis van glas en IP-verbindingen, omdat dit makkelijker en goedkoper te beheren valt. Ook is het aantrekkelijker om te investeren in n technologie, omdat dit nu juist de kant is die de markt op gaat.De opdoeking van het vaste net betekent niet dat de koperen kabels tussen de centrale en onze woningen straks worden vervangen door glas. Voor particulieren zijn DSL-technieken over koper voldoende.Het verdwijnen van de centrales die horen bij het vaste net zorgen er wel voor dat we niet zomaar meer een analoge telefoon of een ISDN-kastje op een KPN-israpunt kunnen prikken en direct gaan bellen. KPN zal dus moeten kiezen of men alle mensen wil laten migreren naar IP-telefonie, of dat men de spraaklaag wil behoren door deze in de centrale te ontsluiten via het IP-netwerk.Deze laatste constructie is eigenlijk een vorm van VOIP waarbij je modem niet in huis staat, maar zich in de KPN-centrale bevindt. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat wanneer KPN de opheffing van het oude net wil versnellen, zo'n soort oplossing wordt geplementeerd.

Rick

Als ik dat interview met Blok zo lees is het niet alleen een technisch verhaal. Als de insteek is om klanten te behouden door gecombineerde diensten aan te bieden, zoals tv en internet, heb je toch echt nieuwe apparatuur bij de abonnee nodig. KPN verdient steeds minder aan de kale telefoon. Dus als je slim bent dwing je de klant tot een aantrekkelijk pakket met tv en internet dan om hem door te laten modderen met een simpel telefoonabonnementje.

Hendrik Rood

Jan Libbenga had gelijk. Emerce lezers behoeven opfrissers en wat uitleg is wel aardig. In dit <a href=" http://www.emerce.nl/artikel.jsp?id=1686519">artikel</a&gt; wordt uiteengezet dat KPN Lucent Technologies als hoofdaannemer uitkoos om voor 1 1,5 miljard het All-IP netwerk voor 2010 uit te rollen. Deze data en tijdlijnen zijn al een jaar terug verstrekt bij de presentatie van de jaarcijfers 2005. Bij KPN Wholesale staat een presentatie van 29 maart j.l. waar in schetsen uiteen wordt gezet wat er gaat gebeuren (<a href=" http://www.ivir.nl/dossier/breedband/Wholesale_Klantendag_2006.pdf"&gt; snelle download </a>). Op slide 17 valt daar het volgende te zien. "(WLR) PSTN" In DSLAM zitten ook PSTN kaarten. Om kort en krachtig te zijn. Iemand die alleen de huis-, tuin en keuken telefoon heeft zal niets merken van de All-IP upgrade, behalve een onderbreking voor de vervanging. Gezien hoe dat ooit ging met de elektro-mechanische centrales komt dat uiteindelijk neer op 5 tot 15 minuten onderbreking midden in de nacht. Dus niets over het afschaffen van het telefoonnet. Wat er wordt vervangen zijn alle telefooncentrales. De lijnkaarten komen in de DSLAM in de straatkast. Daarnaast gaat je internet bandbreedte fors omhoog. Blok heeft de WirtschaftsWoche journalist gewoon het verhaal verteld dat men een jaar terug ook al heeft neergezet. De tijdlijn is nu 2010 geworden, maar dat was in maart vorig jaar ook al gecommuniceerd (in februari dacht men nog aan eind 2009). Helaas, toen ik vanochtend het bericht zag, dacht ik dat er een nieuw verhaal werd neergezet. Als nieuws is dit oude meuk. Overigens is het niet zo dat KPN geen glasvezel gaat uitrollen. In nieuwbouwwijken gaat het bedrijf direct FTTH realiseren. De VDSL is voor de oudere netten waar al koper ligt, en ook dat is flexibel, mocht de marktvraag naar bandbreedte zodanig snel toenemen, door bijv. het aanslaan van nieuwe uploadbandbreedte vretende toepassingen als Joost en Babelgum, Slingbox en Sony LocationFree, dan gaat KPN direct door met FTTH-netten aanleggen. Moraal van dit verhaal. Raad van Bestuursleden van serieuze beursgenoteerde firma's zeggen geen drastisch afwijkende dingen kort voor de jaarcijfers. Als ze zoiets te melden hebben doen ze dat op de publicatiedag zelf.

Arjen Visser

Hoe dan ook, als KPN dat wat ze levert maar doet op een meer klantvriendelijke manier. Veel klanten van KPN hebben nog steeds last van de nukken van dit bedrijf. Veel klanten, in diverse gebieden in Nederland, zijn geheel afhankelijk van de grillen van KPN omdat daar geen andere mogelijkheden zijn dan gebruik te maken van de KPN kabel.

Richard

Ik zou zeer blij zijn als KPN het huidige telefoon-net opdoekt en glas plaatst. Wij zitten hier (Streefkerk/Zuid Holland zuid) nog als 1 van de weinige in Nederland met alleen maar een analoog/isdn inbel lijntje, en dat omdat er geen ADSL/Kabel leverbaar is.

Ron Jansen

"Raad van Bestuursleden van serieuze beursgenoteerde firma's zeggen geen drastisch afwijkende dingen kort voor de jaarcijfers. Als ze zoiets te melden hebben doen ze dat op de publicatiedag zelf." Zo'n tekst kan alleen maar zijn geschreven door een KPN persvoorlichter. Of mogen die hier niet onder hun eigen naam reageren?  Mij vallen een aantal zaken op: Blok geeft een interview aan een Duits weekblad dat verschijnt in de week van de persconferentie. Daarin lees ik twee nieuwe elementen: Blok noemt een jaartal waarop de boel wordt afgeschakeld (kan me niet herinneren dat dat in oktober werd gecommuniceerd) en plaatst het een en ander in het kader van weglopende klanten en de noodzaak om die klanten met televisie en andere diensten te paaien. Dinsdag tijdens de jaarcijfers wellicht toch meer hierover?

Hans Torries

Sinds wanneer reageren KPN persvoorlichters hier onder schuilnamen? Wie anders formuleert zinnen als: "Raad van Bestuursleden van serieuze beursgenoteerde firma's zeggen geen drastisch afwijkende dingen kort voor de jaarcijfers. Als ze zoiets te melden hebben doen ze dat op de publicatiedag zelf"? Mij vallen een aantal zaken op: Blok geeft een interview aan een Duits weekblad dat verschijnt in de week van de persconferentie. Daarin lees ik twee nieuwe elementen: Blok noemt een jaartal waarop de boel wordt afgeschakeld (kan me niet herinneren dat dat in oktober werd gecommuniceerd) en plaatst het een en ander in het kader van weglopende klanten en de noodzaak om die klanten met televisie en andere diensten te paaien. Bij de jaarcijfers wellicht meer hierover?

Sint Smeding

@Richard: de overstap naar n landelijke infrastructuur zal ook voor minder dicht bevolkte gebieden gunstig uitpakken. Investeren in nieuwe backbones en upgrades van telefooncentrales kunnen op dit moment niet uit in gebieden met een beperkt aantal abonnees, simpelweg omdat de infrastructuur voor spraakdiensten reeds aanwezig is en de opbrengsten per centrale van data onvoldoende zijn om de kosten te dekken. Als KPN alle ontsluiting over IP-lijnen wil laten plaatsvinden, impliceert dit dat le wijkcentrales aangepast zullen worden. De lijn die van de backbone naar de wijkcentrale loopt zal niet in alle gevallen glasvezel zijn, maar je hebt dan in elk geval je DSL-lijnkaarten in je centrale.

Hendrik Rood

@Sint Smeding en Richard Het gaat nog een slagje verder. KPN begint met deze upgrade op het platteland en de moeilijk bereikbare plaatsen. Dat staat in de door hen gepresenteerde Wholesale plannen en zo is het plan ook aan OPTA gegeven. In de presentatie: http://www.ivir.nl/dossier/breedband/Wholesale_Klantendag_2006.pdf kun je op slide 18 zien dat daar staat: Uitrollen van 'buiten naar binnen' Men kent twee categorie, Categorie I: Gebieden zonder MDF Access en Collocatie en Categorie II: Gebieden met MDF Access en collocatie. KPN begint met Categorie I vanaf jaar 1.In jaar 1 en 2 worden ook Categorie II gebieden uitgerold waar de kabelverdeelkast verder weg is dan 2 km van de nummercentrale (dat is in Nederland ruwweg de helft van de lijnen). Pas in het derde en vierde jaar gaat men uitrollen in Categorie II die binnen 2 km van de centrale woont. De reden om het zo te doen, is dat men daarmee de investeringen van KPN en andere DSL-bedrijven in ADSL2+ langer uitnut. ADSL2+ is het effectiefst op kortere afstand en staat lang niet overal opgesteld. Daarnaast kan men met die aanpak, eerst het platteland en moeilijke huidige gevallen, sneller de gehele bevolking dekken voor triple play diensten zoals video. Er is ook een andere reden. KPN begint daar waar nu al geen concurrentie aanwezig is behalve in sommige gevallen de kabel. Dat betekent dat andere ISPs daar ook nu al hun klanten benaderen via Wholesale Broadband Access van KPN, omdat ze er geen eigen apparatuur hebben. Omdat KPN op dat punt niet gereguleerd is – teveel concurrentie – en het platteland duurder is, vragen ze aan ISPs voor die lokaties een iets hoger maandbedrag (? 1,50).  KPN begint dus met de voor hen nu interessantste gebieden. Als er in Streefkerk nog geen ADSL mogelijk is en er ook geen kabel is, dan zal die plaats vermoedelijk n van de eerste zijn waar men start. Daar wonen dan nog mensen die nog inbellen en op breedband zitten te wachten en je kunt er per kast een hoge penetratie in apparatuur mee realiseren, en dus schaalgrootte.

Sint Smeding

@Hendrik: Bedankt voor de aanvulling. Ik had even niet de concrete feitelijke informatie bij de hand om het plaatje concreet te maken, ook omdat mijn kennis op dit gebied slechts zijdelings is. Jammer dat deze invalshoek in het oorspronkelijke artikel van Emerce onbelicht bleef.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond