Deel dit artikel
-

‘Kwart van de bedrijven gaat SEPA niet redden’

Een stuwmeer aan opdrachten bij softwarebedrijven zou ervoor kunnen zorgen dat webwinkels niet tijdig klaar zijn voor de SEPA, het betalingsverkeer volgens de nieuwe Europese regels. Dat voorspelde Peter Kwakernaak van AcceptEmail gisteren op het Online Betaalcongres in een ‘worst case scenario’.

Op 1 februari 2014 zullen Nationale betaalproducten als girale overmaking en automatische incasso niet meer werken vanwege de komst van SEPA. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org roept haar leden dan ook op hier tijdig mee te beginnen. Eigenlijk moet de achterliggende software al op 1 augustus gereed zijn. Wie zijn betaalprocessen heeft uitbesteed aan een payment service provider (psp) heeft minder zorgen.

Toch moet er nog veel gebeuren: vermelding van het IBAN (International Bank Account Number) op facturen en briefpapier bijvoorbeeld, aanpassingen bij debiteurenbeheer en de bedrijfsadministratie. Voor het verzenden van grote hoeveelheden overschrijvingen en incasso’s komt er een nieuw bestandsformaat: XML ISO 20022.

Er dreigt achterstand. De in januari gehouden SEPA-Monitor onder MKB-bedrijven laat zien dat vooral de kleinste MKB’ers nog een afwachtende houding ten aanzien van SEPA hebben. Ook Thuiswinkel.org constateerde al eens achterstand onder de leden.

Voor de meeste webwinkeliers lijken de gevolgen beperkter dan voor niet-webwinkeliers. Vooral in de SEPA incasso (direct debit) zitten de grootste veranderingen. Deze manier van incasso zal een elektronische variant kennen van de machtiging, iets wat webwinkeliers al vele jaren willen. Het einde van ‘het vinkje’. Een vinkje op de website betekent dat de leverancier toestemming geeft om de kosten van het gekochte te incasseren. Straks is een echte machtiging vereist.

De elektronische machtiging komt er volgens Kwakernaak aan, maar er is grote kans dat banken van hun klanten alsnog zullen eisen dat de handtekening van de debiteur op papier bij de incassant aanwezig is. E-mandates zijn wel de sleutel voor een volledig geautomatiseerde verwerking.

De huidige acceptgiro mag nog enkele jaren gebruikt worden. De nieuwe ‘IBAN Acceptgiro’ mag vanaf 1 juli 2013 verspreid worden. Voornaamste verandering is het gebruik van een IBAN in plaats van het huidige 7-10 cijferige rekeningnummer.

Kwakernaak verwacht dat een kwart van het Nederlandse bedrijfsleven in de problemen komt, ‘maar ik hoop dat we niet gelijk krijgen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond