Deel dit artikel
-

Maatregelen 0900-servicenummers ‘symptoompolitiek’

De Branchevereniging Betaalde Content (NVI) is tegen de maatregel van Minister Verhagen om om geen extra kosten in rekening te brengen bij het bellen naar een 0900-nummer. “Een typisch voorbeeld van symptoompolitiek.”

Deze week werd bekend dat bedrijven straks niet meer extra meer mogen verdienen aan 0900-klantenservicenummers. Consumenten betalen voortaan of evenveel als voor een gesprek met een gewoon vast nummer, of een vast bedrag voor het hele gesprek.

Volgens de NVI, die de belangen behartigt van bedrijven die voor de eindgebruiker betaalde content aanbieden via elektronische kanalen, is het volstrekt onduidelijk wat de maatschappelijke baten zijn van deze maatregel. De minister pakt hiermee het feitelijke probleem niet aan. Sterker: zowel de consument als alle partijen in de waardeketen (platformaanbieders en 0900-nummergebruikers) worden benadeeld.

De maatregel heeft eerder een  contraproductief effect: het zal leiden tot langere wachttijden, een ‘overall’ verlaging van het serviceniveau aan klant en consument en tot banenverlies in de telecombranche.

De oplossing kan gevonden worden door gebruik te maken van reeds bestaande initiatieven en mogelijkheden die bijdragen aan het doel dat de minister voor ogen heeft, maar dan zonder de nadelige effecten voor de branche, zo stelt men. Hierin speelt het initiatief van de Klantenservice Federatie om inzicht te geven in wachttijden en kwaliteit van klantenservices een rol. NVI kan met platformfunctionaliteiten bijdragen aan alternatieve wachtrijmogelijkheden of tariefdifferentiatie. Uiteindelijk kan dit leiden tot een win-win situatie waarbij de klant gratis wacht en de nummergebruiker de dienstverlening kan verhogen.

Deel dit bericht

7 Reacties

M. Storm

Geachte NVI,

Natuurlijk is het voor u een hard gelag dit toekomst beeld.
Want er zullen goed betaalde banen sneuvelen bij jullie, en het hemd is nader dan de rok zullen wij maar zeggen.
Ik erger mij al heel lang aan duur betaalde 0900 lijnen.
Ik heb zelf in het verleden meegemaakt dat ik een artikel kocht bij een internet bedrijf en dat dit dan binnen zeer korte termijn niet goed functioneerde.
Ik moest dan bij sommige bedrijven 0,45 euro per minuut betalen.
Ik begrijp wel de insteek hierachter.
Op deze manier kost het service personeel je helemaal niets.
Je gaat erop verdienen.
Maar als dit kosten dekkend moet zijn voor sommige bedrijven, dan kunnen zij maar beter stoppen.

Remo Natali

Over links of over rechts. Een bedrijf moet winst maken. Dus hogere kosten op de service verlening zullen worden doorberekend in een hogere verkoopprijs. Uiteindelijk moet er gewoon winst gemaakt worden en is het aan de klant zelf om te bepalen bij welke partij hij zijn ‘product’ inkoopt. Vaak is het duurste product goedkoop in de nazorg en is een minder prijzig duurder in de nazorg. 1+1=2 toch?

Take care.

jeroenw

En natuurlijk moet je dit 1 op 1 overnemen zonder enige kritische kanttekening.

Dit is net als de spamverboden, sorry, regels tegen innovatieve email acties. De industrie wil het niet zelf oplossen, dan krijg je uiteindelijk wetgeving.

Andere manier om dit soort kosten te voorkomen is zorgen dat je telefonische ingang het niet meer zo druk heeft. Dus of andere kanalen goed inzetten of betere service leveren

Derk

Sorry, de overheid maakt nu dus uit welk bedrijfsmodel wel en niet geschikt wordt geacht? Die zogenaamde consumentenbescherming begint enge vormen aan te nemen.
Kijk bijvoorbeeld wat UPC en Ziggo gedaan hebben, die zijn naar een 0800 model toe omdat men 0900 niet meer bij haar uitstraling vindt passen. Kwam geen ambtenaar aan te pas.

En zoals Storm hierboven al aanhaalt: uiteindelijk betaalt de consument de rekening. Voordeel van een 0900 model bij bijvoorbeeld een helpdesk is dat de beller (deels) de kosten betaalt voor diegene die opneemt. Als ik niet bel (omdat ik bijvoorbeeld wel de gebruiksaanwijzing lees), betaal ik niet. Nu ga ik dus betalen omdat andere mensen bellen. Capiche?

Laat die lui in Den Haag echte problemen aanpakken.

Arie Broekhuizen

Helemaal mee eens met M Storm.
Eindelijk een eind aan deze schandalige praktijken.
Pluspuntje voor Minister Verhagen

Mark Vletter

Ik vind de reacties erg zwart wit. Dit onderwerp heeft heel erg met het gevoel van de consumenten te maken en minder met de praktijk.

Ik heb hier inmiddels twee artikelen over geschreven. Een artikel waarin duidelijk wordt waarom dit symbool politiek is:
http://www.voys.nl/weblog/nooit-meer-betalen-voor-de-wacht-staan.html

En een tweede artikel n.a.v. het voorstel van de minister. http://www.voys.nl/nieuws/verhagen-0900-met-tarief-minuut-wordt-afgeschaft.html

Het is niet duidelijk of het voorstel van de minister alleen voor 0900- of ook voor 0906- en 0909- nummers gaat gelden. De ministerie kan hier op dit moment ook nog geen uitsluitsel over geven.

Een stuk van de conclusie van het tweede artikel:

“We zijn blij dat de minister geen complexe technische oplossing zoekt voor het vermeende wachttijden probleem en daarmee naar de markt heeft geluisterd. We vragen ons wel af wat er nu wordt bereikt met het nieuwe voorstel.

We vragen ons bij Voys af wat er nu bereikt wordt met het nieuwe voorstel. Bedrijven zullen gebaat zijn bij korte wachttijden, maar dit zet de kwaliteit van de telefonisch geboden dienstverlening onder druk. Of de consument nou echt geholpen is met dit nieuwe voorstel is daarmee de vraag.”

kl

kpn kan weer een winstwaarschuwing afgeven: die 1,30 per minuuut voor het bellen met een kpn prepaid naar een 0900 nummer verdwijnt:
zulke onbeschoft hoge tarieven vragen (heeft echt niets met kostprijzen te maken, puur gebruikmaken van domheid van de klant) is toch vragen om een politieke reactie? Ga nou niet zielig doen (haal de afnemers van 0900 nummers er niet bij) en koester het eerdere gegraai wat nu eindelijk wordt afgestraft..
dat het uberhaupt nog zo lang heeft mogen bestaan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond