Deel dit artikel
-

Microsoft reorganiseert, online resultaten minder zichtbaar

Microsoft gaat grondig reorganiseren. Topman Steve Ballmer hoopt dat zijn mensen over de verschillende afdelingen gaan samenwerken. Richting klanten en technisch partners wil het softwarebedrijf met een gezicht naar buiten kunnen komen.

Alleen die intenties geven al aan dat Microsoft in de laatste jaren een probleem heeft gehad om de razendsnelle online marktontwikkelingen te kunnen volgen. De onderneming is opgetuigd als een geheel van losse silo’s. Divisies als Windows, Servers, Entertainment en Online werken amper met de andere samen en hebben eigen afdelingen voor financiën, marketing, personeel, et cetera. Daar komt nu verandering in.

Ballmer kondigde zojuist met een e-mail naar al zijn medewerkers de nieuwe opzet van het bedrijf aan.

Er komen vier technische afdelingen: OS, Apps, Cloud en Devices. Ze gaan producten en diensten ontwikkelen volgens één centrale visie die van bovenaf wordt geformuleerd. Dat is een novum. “We gaan een meer coherente boodschap afleveren naar onze klanten, partners en ontwikkelaars. En een eenduidiger portfolio. Ook marketing, reclame en klantinteractie tuigen we zo op dat we als bedrijf met één mond één verhaal kunnen vertellen.”

De afdeling Online Services Division krijgt een nieuwe naam: Applications & Services. Daarin worden alle online activiteiten samengevoegd. Dat zijn Bing, MSN, Office365, Office servers en clients, Dynamics CRM en ERP, Skype, Yammer en Lync. Dat is meer dan tot nu toe onder Online Services viel.

De divisie Online Services boekte in de afgelopen jaren miljarden aan operationele verliezen vanwege de investeringen in zoek- en reclametechnologie. Microsoft wil in feite zijn eigen Googlemachine bouwen, maar weet de zoek- en advertentiemachine niet goed aan de man te brengen. Op mondiale schaal heeft Bing een klein marktaandeel. De investeringen betalen zich niet terug. Die verliezen waren tot op heden goed te zien in de kwartaalberichten. In de nieuwe rapportages, die qua opzet vrij generiek zijn, worden die resultaten op de grote ‘applicatiehoop’ gegooid met winstgevende producten.

Steve Ballmer verwacht dat de reorganisatie eind 2013 is afgerond. Er sneuvelen geen kopstukken, wel wordt er veel geschoven met managers en functies. Craig Mundie verlaat de strategische adviesraad van Microsofts top en gaat tot eind 2013 “100 procent werken aan een speciaal project voor mij”, aldus de topman. Hij geeft geen indicatie van wat dat kan zijn. Daarna vertrekt Mundie. Tony Bates van Skype wordt verantwoordelijk voor partnerschappen met externe partijen zoals Yahoo, Nokia en chipfabrikanten).

Deel dit bericht

2 Reacties

Gert-Jan

Microsoft heeft de afgelopen jaren een beetje achter de massa aangelopen, ipv gepionierd. Het succes van nu is vermoedelijk volledig toe te wijzen aan de goede concepten uit het verre verleden. Zoals Steve Jobs aangaf zijn we nu echter in het “post PC” tijdperk beland, en ik ben erg benieuwd of de reorganisatie Microsoft kan vernieuwen tot “post PC” bedrijf. Ik krijg bij Microsoft een beetje een Nokia gevoel; eens zeer groot en invloedrijk, maar ergens hebben ze de boot gemist. Hopelijk lukt het ze om terug te komen waar ze ooit waren.

offtopic: @Erwin: tikfoutje: Steven Ballmer -> Steve Ballmer

Erwin Boogert

Dankjewel, die haal ik weg.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond