Deel dit artikel
-

Mobiel betalen SumUp naar België en Frankrijk

KPN’s dochter-op-afstand SumUp, een mobiel betaalsysteem voor het fysieke MKB, schakelt weer drie landen bij tijdens zijn nu lopende Europese uitrol.

België, Frankrijk en Portugal zijn de drie landen die worden toegevoegd aan de dekkingskaart. Zij vullen het landenpallet aan dat reeds bestond uit Engeland, Nederland, Duitsland en Italië. Om te concurreren met tegenhangers als iZettle en Payleven is minstens nog dekking nodig in Scandinavië.

Het idee achter SumUp en diens concurrenten is vrij eenvoudig. Het is voor ambulante ondernemers duur, onhandig en riskant om veel contant geld aan te houden. Daarom biedt een handjevol Europese bedrijven, geïnspireerd door Square uit Amerika, een kastje dat inplugt op iOS- en Androidtoestellen. In dat kastje zit een gleuf om te chippen, dippen of swipen met bankkaart of creditcard. Het kastje is gratis, voor de transactie rekent de technologieleverancier een kleine drie procent commissie.

SumUp ging van start met venture capital van Shortcut Ventures, een nieuw Duits investeringsbedrijf waarin KPN aandeelhouder is. Shortcut deed onlangs zijn derde investering in energiebesparingsbedrijf Tado.

Vooralsnog is SumUp enkel te gebruiken met creditcards. In de loop van januari of februari krijgt onder meer Nederland een reader waarmee het ook mogelijk is om te pinnen voor transacties met gewone bankpasjes. Het lokale filiaal, werkend vanuit Amsterdam, is in gesprek met telecombedrijven en grote retailers om zijn hardware in de schappen te krijgen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bart

Redelijk kansloos als zo’n systeem alleen geschikt is voor creditcards. Veel mensen hebben geen creditcard. Onbegrijpelijk dat er niet meteen is gekozen voor het ontwikkelen van een systeem voor de pinpas die wel bijna iedereen heeft.

Ward Hagenaar

Er zijn toch ruim 5 miljoen creditcards in Nederland in handen van koopkrachtige consumenten. Dat is 5 maal zoveel als actieve PayPal gebruikers. Maar ben het eens met Bart dat Maestro vereist is voor succesvolle toepassingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond