Deel dit artikel
-

Mogelijk verboden prijsafspraken in reisbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is bij meerdere grote spelers in de reisbranche binnengevallen, waaronder TUI, OAD en Thomas Cook. De concurrentiewaakhond vermoed dat er afspraken zijn gemaakt over prijzen en marktverdeling.

TUI, het bedrijf achter merken als Holland International en Arke, bevestigt zelf dat de NMa is binnengevallen. Volgens ANP is dat ook het geval bij Thomas Cook en OAD. Ook de brancheorganisatie ANVR kreeg een onverwachts bezoek.

De NMa legt dit soort bezoeken doorgaans af wanneer er een groot vermoeden is van een overtreding van de Mededingingswet, in dit geval verboden prijsafspraken. Desondanks zegt TUI vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek.

De NMa is een onderzoek gestart. Niet alleen de ondernemingen worden in dit geval onderzocht, maar ook de optie dat natuurlijke personen, zoals dat zo mooi heet, concurrentiebeperkend gedrag hebben vertoond. Ondernemingen kan een boete worden opgelegd tot maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet. Bij natuurlijke personen is de boete maximaal 450.000 euro.

Bij de verschillende bedrijven die NMa heeft bezocht zijn 60 medewerkers ingezet, meer dan gewoonlijk gebruikelijk is.

De reisbranche, met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljard euro, haalt een groot deel van de centjes uit het online speelveld. TUI, Thomas Cook en OAD staan bijvoorbeeld alle drie in de Twinkle100, een jaarlijkse ranglijst voor webwinkels aan de hand van omzet. Zo zou TUI goed zijn voor 225 miljoen euro, Thomas Cook voor 205 miljoen euro en OAD voor bijna 173 miljoen euro.

Deel dit bericht

9 Reacties

Hennie

Typisch bruggetje in de laatste alinea om het artikel nog enigszins relevant voor Emerce te maken.

Jannemiek - Emerce

@Hennie Ik snap wat je bedoelt, maat het is niet 'enigszins relevant', dit nieuws *is* relevant voor sommige Emerce-lezers. In de reisbranche gaat online ontzettend veel geld om. Een TUI is bijvoorbeeld online ook niet meer weg te denken. In die zin relevant om dit nieuws te brengen.

Laura

Jammer dat het dan nu om een 'vermoeden' gaat, Er is nog niks bewezen en toch worden deze bedrijven al verdacht bevonden. Echt weer media.

Jannemiek - Emerce

@Laura, Het is gewoon feitelijk gebracht. En dat NMa een onderzoek start, is wel degelijk nieuwswaardig. Waarom is dit 'echt weer media'?

Laura

Ik zeg niet dat het niet nieuwswaardig is, maar feitelijk uitgebracht in de zin dat het NMa een onderzoek is gestart en er nu een vermoeden is.. dat bedoel ik met 'echt weer media'.. that's all.

Bas Groot

ik vind het relevant hoor, Jannemiek! Immers, de reiswereld is voor een heel groot deel internet-based aan het worden en die ontwikkeling is nog lang niet ten einde, dus trends in de reiswereld zijn net zo relevant als nieuws over bol.com die immers ook ouderwetse dingen als papieren boeken verkopen.

Johan

Het zou me hoogelijk verbazen als er verboden afspraken aangetoond worden. Als er ergens tot op het dubbeltje geconcureerd wordt, dan is het wel in de reiswereld!

Jaap

Het gaat verder dan prijsafspraken. Het heeft alles te maken met de dubbelrol via oa het ANVR en SGR die bestuursleden van de grote reisorganisaties de mogelijkheid biedt om de markt te manipuleren. Kijk maar naar de zwarte lijst die recentelijk gepubliceerd werd door het ANVR. Ten eerste positioneert het zichzelf daarmee als een keurmerk terwijl het een bolwerk is van reisbobo?s dat een rol heeft als brancheorganisatie. De grootste niet deelnemer van het garantiefonds durfde men niet te noemen in de ?naming and shaming?; Expedia. Daar is waarschijnlijk waar het onderzoek zich op toe zal spitsen. Je kunt geen prijsafspraken maken en je toch schuldig maken aan concurrentie vervalsing en markt manipulatie

R van Ginkel

Mijn vraag is nog veel interessanter,vanwege vroege boeking van mijn vakantie.
Betaal ik dan niet teveel? ik denk het wel en krijg je uberhaupt nog wat terug.of kun je nog annuleren kortom wil je hier wel aan meewerken, ik snap best dat er wat verdiend moet worden maar niet over de rug van een ander
Of gaan de hoge heren er weer mee strijken!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond