Deel dit artikel
-

Nauwelijks Nederlandse belangstelling voor generieke domeinnamen

Door Nederlandse bedrijven blijken nauwelijks aanvragen te zijn ingediend voor generieke top-level domeinnamen. Dat is af te leiden uit de lijst die beheerorganisatie ICANN zojuist heeft gepubliceerd.

Een aantal verzoeken was al bekend. Zo heeft de gemeente Amsterdam .amsterdam aangevraagd en wil KPN .kpn. Philips heeft zijn eigen naam veiliggesteld. De Belgen willen .vlaanderen.

Sommige bedrijven hebben via hun Nederlandse holdings namen aangevraagd, bijvoorbeeld Chanel International. Booking.com B.V. heeft .booking en .hotels aangevraagd, AC Webconnecting Holding B.V. de naam .cam, Reckitt Benckiser N.V. de naam .finish, Metaregistrar de naamn .frl en uitgever Wolters Kluwer .wolterskluwer. Grote afwezigen zijn banken.

Verrassend is Overheidnl. van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook de naam .politie is aangevraagd.

Een zeer actieve aanvrager is Amazon met 76 verzoeken voor onder meer .app, .book, .deal, .coupon, .cloud, .call en .free, om er maar enkele te noemen. Niet zelden namen waar ook anderen op geboden hebben. Google heeft 101 namen ingediend.

Voor de naam .email was nauwelijks belangstelling en slechts een partij kwam op het idee om .social aan te vragen.

Apple heeft alleen .apple aangevraagd, Microsoft beperkt zich tot onder meer .xbox, .azure, .bing, .docs, en .hotmail. Facebook ontbreekt in zijn geheel.

Namen waarvoor door meerdere bedrijven verzoeken zijn gediend, worden in het uiterste geval geveild.

ICANN noemt het verrassend dat er zeventien aanvragen uit Afrika kwamen.

De complete lijst staat hier.

De meest populaire namen (met dank aan merkenbureau Chiever)

Deel dit bericht

10 Reacties

Karel

Wordt niks.
Op internet zal .com en landdomeinnamen het stadscentrum blijven, en zullen generieke domeinnamen (en vooral deze lijst), dure bedrijfs-etalages of winkels ergens achteraf op een industrieterrein worden.

Karel

Ter discussie, m’n reactie ook maar nogmaals hier geplaatst. 🙂

Wil

De semantische betekenis van de extensie krijgt nu eindelijk de volle waarde: .com is nu echt voor commercieel en niet een verzamelplaats voor vanalles. Net als .TV zal .NU en .nl betekenen wat het zegt: .TV voor een aanvulling voor iets dat op TV verschijnt, .NU voor actueel en korte termijn en .nl voor afkomstig uit Nederland of betrekking hebbend op Nederland. Weg.nl zal dus door iedereen als weg in Nederland worden uitgelegd waar Weg.NU betekent last-minute reizen naar waar dan ook. Ook logisch want het is raar om .nl maar overal achter te hebben staan louter omdat het als bekender wordt gezien..
.KPN is eveneens logischer dan kpn.com. Een gebruiker hoeft om KPN te bereiken straks (op zijn vroegst medio volgend jaar) alleen maar w.kpn of m.kpn in te toetsen op zijn tablet of smartphone.
Overigens heeft Amazon er 76 en niet 176 aangevraagd en Google 101.

Redactie Emerce

Dank, aangepast

Pim

Goede zet van de overheid om .overheidnl aan te vragen.
.overheid was zeker al bezet? :$

Barbara

Ik denk dat Karel gelijk heeft….
Maar we wachten het af.
@Pim: 😀

Jaap

Ik heb het gevoel dat dit wel voor een hele grote overkill aan domeinen gaat zorgen waardoor het onthouden van deze namen een stuk moeilijker gaat worden dan het nu al is.

Wil

@Jaap Hoezoe moeilijker? Hoe korter en logischer hoe makkelijker te onthouden dus w.kpn is nog altijd gemakkelijker te onthouden.
Maar vooral de Nederlandse banken laten hier hun afwezigheid zien: geen .ING (is door Google aangevraagd!) .rabo of .abnamro aangevraagd. Een perfecte kans om phishing nog beter te omzeilen laten ze lopen…
De Deense SAXO bank en enkele Britse en Australische banken begrijpen het wel. De VS banken hebben het niet nodig immers .com is van de VS ook al is dat niet zo officieel. Maar er is een voorbeeld van een niet-VS eigenaar die zijn domeinnaam doodleuk afgepakt zag worden door de rechter omdat die vond dat het Amerikaanse bedrijf er meer recht op had.

Jaap

Omdat er ten eerste aan de domeinen gewend moet worden en ten tweede denkt de mens niet altijd logisch waardoor domein met de url verward gaat worden.
Met websites als m.kpn zie ik dit niet snel gebeuren maar wanneer de urls langer worden wel.

Wil

@Jaap Dat de mens niet altijd logisch denkt is een drogreden: het zegt niets over de logica om met een topleveldomain helderder en krachtiger te communiceren. Natuurlijk is er geen reden om een langere URL dan strikt noodzakelijk te maken: w.Barclays voor websites en m.Barclays voor mobiele toepassingen is voor de hand liggend. Als ING Google met .ING laat lopen dan krijgen ze daar veel spijt van.

En wat dat wennen betreft: de consument zal het worst wezen als het maar te onthouden is. Hij weet nu zolangzamerhand echt wel dat er de meest exotische topleveldomains bestaan en dat daar geen .nl achter hoeft zoals: goo.gl en bit.ly

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond