Deel dit artikel
-

Nieuwe regels staan domeinen als .klm, .data en .rdam toe

Vanaf vanochtend is het mogelijk om handelaar te worden in nieuwe toplevel domeinen. De exclusiviteit van domeinen als .nl, .com en .net verdwijnt. Iedere generiek woord kan worden aangevraagd bij ICANN.

De enige organisatie ter wereld met zeggenschap over de toplevel domeinen (TLD), ICANN, opent vanochtend om half tien de deuren voor een fundamentele vernieuwing van het domeinensysteem. Belangstellenden kunnen ieder gewenste term aanvragen, zo lang ze maar 47.000 dollar inschrijfgeld meenemen.

Het ICANN-bestuur meent dat er wereldwijd te veel particulieren, bedrijven en instanties op internet zitten om met het huidige kleine pakket TLD’s te kunnen werken.

Vandaag gaan de digitale deuren open om registraties aan te nemen. Op 12 april sluiten ze.

De mondiale domeinenbaas waarschuwt goudzoekers dat deze nieuwe mogelijkheid veel investeringen en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een TLD is geen domein, maar een stelsel van domeinnamen. De organisatie die .rdam zou verwerven, moet zaken als aanvraag, toewijzing, verstrekking en vernieuwing van alle op Rotterdam georiënteerde domeinnamen regelen.

Er zijn geen restricties aan het soort extensies dat kan worden aangevraagd. .Data zou kunnen worden aangewend om machines met elkaar te laten spreken.Een bedrijf als Virgin zou zijn naam kunnen gebruiken om de hele waaier met diensten onder een vlag te brengen en steden kunnen het generieke TLD (gTLD) om een vergelijkbare, maar geografische reden inzetten.

“Goed voor het ondernemerschap, aanhoudende stroom van inkomsten en innovatieve marketingmogelijkheden”, zegt ICANN “maar het ook vergt diepe financiële zakken en de wil je te geven op sterk concurrerend onontgonnen terrein.”

Amerikaanse adverteerders zijn niet onverdeeld positief over de nieuwigheid. Ze vrezen cybersquatters, halve boeven die onder andere TLD’s met hun merknaam aan de haal gaan.

Foto: Leah Gregg (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jessie

Wordt het dus nog moeilijker om merk te beschermen, kwam net weer een domein tegen dat een groot bedrijf is vergeten te registreren: http://www.schoenen-reus.nl en zo zijn er legio voorbeelden te noemen als http://www. sns-bank.nl en http://www.televaag.nl. Kan je nagaan wat er gebeurd als er een wildgroei aan extensies ontstaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond