Deel dit artikel
-

Online juridische hulp veel goedkoper

Via Toga.nl en Casus kunnen particulieren en bedrijven juridische hulp vragen. Via de sites krijgen bellers antwoord of juridische bijstand aangereikt.

Initiatiefnemer William Lie: 'Een advocaat kost al snel 300 gulden per uur, en dat is veel geld voor bijvoorbeeld het opstellen van een standaardbrief. Via de site kan dat al voor een tientje.'

Reden voor de sites noemt Lie, advocaat bij het Rotterdamse De Vries en Lie Advocaten, het dagelijks werk van een advocaat: 'Dat moet bestaan uit interessante en spannende zaken. Het is zonde om veel tijd te steken in zaken die ook eenvoudig via een electronisch proces afgehandeld kunnen worden.' Lie ziet de sites dan ook als verlengstuk van het advocatenbureau. In totaal werken er 12 mensen aan de sites, zowel juridisch als technisch.

Toga.nl trekt inmiddels 2400 bezoekers in de maand, en een kwart daarvan maakt ook daadwerkelijk gebruik van de diensten. Lie overweegt de service sterk uit te breiden. Lie wil ondermeer online chatting tussen cliënt en jurist opzetten.

Om Casus.com, gericht op het bedrijfsleven, te promoten, volgt er in maart een grote reclame-campagne op het web en in de traditionele media.

'Toga.nl is in eerste instantie opgezet als proefproject voor Casus.com. Maar KPN vond het een leuk idee, en wilde de site graag gebruiken voor Switchpoint, een manier om af te rekenen via de telefoonrekening.' Gebruik van de dienst kost de gebruiker één gulden per minuut, die hij via zijn reguliere telefoonrekening betaalt. Voor dat geld krijgt de gebruiker toegang tot juridische documenten, die hem helpen bij het opstellen van een
brief of vragen beantwoorden over procedures. Op de sites komen nu een aantal rechtsgebieden aan bod, zoals arbeids-, fiscaal en consumentenrecht.

Deel dit bericht

3 Reacties

P. Dinkla

Extra info: Het {Juridisch Startpunt ; http://www.juridisch.com } beoogt het vertrekpunt te zijn voor iedere Internet-bezoeker die op zoek is naar juridische informatie en ondersteuning. Deze site biedt toegang tot een enorm aantal juridische artikelen en links, gerangschikt per rechtsgebied. Door zeer regelmatige toevoeging van artikelen en links over actuelejuridische onderwerpen blijft het Juridisch Startpunt steeds up-to-date. Een speciale service voor de bezoeker bestaat er uit dat deze bezoeker op een zeer eenvoudige wijze een juridische vraag kan stellen. Deze vraag wordt beantwoord door een juridisch expert. Met vriendelijke groet, Drs. P. Dinkla=======================================Juridisch Startpunturl: http://www.juridisch.com

Rene Scholte

Ls, Is het geoorloofd dat na afloop van een geschil een van beider betrokken partijen zonder toestemming van de andere partij en/ of de advocaat van de andere partij alle stukken publiceert? Doel is niet om achteraf na te trappen maar om iedereen die dat wil kennis te laten nemen van hetgeen zich heeft afgespeeld om dan zelf een oordeel te vormen.

Geeta

Beste heer/mevrouw,
Ik ben een overeenkomst aangegaan met een aannemer om bouwwerkzaamheden te laten verrichten.
Terwijl de arbeiders aan het werken waren, hebben ze de ramen geopend en is er zware regen naar binnen gewaaid. Hierdoor heeft mijn dure parketvloer op verschillende plaatsen regen en uiteindelijk watervlekken opgelopen. De oplossing is met een grote schuurmachine te schuren waardoor de watervlekken niet meer te zien zijn. Volgens de aannemer, was er sprake van onvoorziene omstandigheden, omdat de arbeiders de bouwwerkzaamheden goed hebben uitgevoerd en het niet hun taak is om te kijken of de ramen open of dicht zijn, terwijl ze deze zelf hebben geopend. De hevige regenval gebeurde tijdens hun lunchpauze en ik ging even weg. Ik vind dat er duidelijk sprake is van causaal verband, doordat zij de ramen hebben geopend en tijdens de regen vergeten zijn deze te sluiten, is er waterschade en nu watervlekken ontstaan, welke zij moeten verhelpen. De aannemer komt met het voorstel voor een gedeeltelijke schadevergoeding. Volgens hem moet mijn vloer helemaal geschuurd worden en wil hij alleen de waterplekken schuren en hiervoor betalen. De arbeiders gooiden ook met stellagehout op met parketvloer en zijn er beschadigingen ontstaan. Omdat hij een specialist in handen moet nemen, wil hij alleen een gedeelte betalen voor zijn schade. Wat is redelijk en billijk, want ik vind dit geen onvoorziene omstandigheid, maar nalatigheid en door nalatigheid is het causaal verband duidelijk waarneembaar. Nu moet ik bij een specialist een offerte opvragen en dan bepaalt de aannemer welk gedeelte/percentage hij betaal. Ik vind het verschuiven van zijn verantwoordelijk, want dit was niet gebeurd als zijn arbeiders niet laks waren geweest.

In een ander geval hebben zij gipsplaten aangebracht, welke niet geheel netjes is aangebracht. Volgens hen ligt het aan de muren en de verver kan deze oneffenheden wegwerken. Ik vind dat de aannemer steeds verwijst naar een ander specialist. Hij is van mening dat de oneffenheden binnen de normen valt, terwijl de verfspecialist zegt dat hij meer werk te verrichten heeft en de oneffenheden niet binnen de normen valt, waardoor ik nu met hogere kosten zit. De verfspecialist stelde voor om lijsten te laten plaatsen. Ik heb deze gekocht op mijn kosten en wil dit laten plaatsen door de aannemer, maar hij houdt voet bij stuk, volgens hem zijn de gipsplaten goed gelegd en de verver en ik vinden van niet. Wat is redelijk en billijk, de aannemer wilt de lijsten niet plaatsen en wil dat ik zelf hiervoor betaal. Kan ik de overeenkomst opzeggen, want het vertrouwen is weg. ze hadden een breaker in het raamkozijn gelegd en die is nat geworden, ik heb een nieuwe geëist. Het betreft een Iso-erkend bedrijf ik verwacht deze houding niet. Een mes is ook gestolen, maar deze vergoedt de aannemer. Wat is uw advies? Met vriendelijke groet, geeta mokiem, geetamokiem@hotmail.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond