Deel dit artikel
-

Online restaurantreserveringen nog in kinderschoenen

De acceptatie van online restaurantreserveringen is in Nederland nog steeds meer toekomstmuziek dan werkelijkheid. Nederlandse speler Foodz ging failliet, restaurantsite Iens richt zich op andere zaken en online reserveringsdienst Seatme kampt met een trage groei in aangesloten restaurants.

SeatMe wist in juni dit jaar 82.395 gasten te boeken. Dat zijn geen afzonderlijke boekingen, maar het aantal gasten in verschillende groepen. Het lijkt indrukwekkend, maar de bijbehorende precieze omzetgegevens houdt het bedrijf voorlopig nog voor zich.

Er wordt nog geen winst gemaakt laat Jeroen van den Brink, Managing Director van Seatme weten. "Dat was niet begroot." Hij stipt aan dat dit niet door het systeem komt. Seatme, opgericht eind 2008, heeft last van de crisis.

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het de normaalste zaak van de wereld om vanachter de computer een reservering op te geven voor het restaurantbezoek. In Nederland daarentegen staat de markt voor online reserveringen bij restaurants nog steeds in de kinderschoenen.

Crisis

Volgens Van den Brink lopen de Verenigde Staten altijd een beetje voorop. Hij heeft meerdere redenen voor het uitblijven van groei in zijn markt. "Je moet niet vergeten dat de horeca hard wordt getroffen door de crisis. De consument gaat liever naar een eetcafé. En Seatme richt zich op het hogere segment. Bij een eetcafé loop je gewoon binnen en reserveer je niet. Bovendien is onze verkoop vrij arbeidsintensief. We sluiten de restaurants één voor één aan."

Bij de lancering van Seatme in 2008 hadden 250 restaurants zich aangesloten, waarvan er toen 100 op de site werden getoond. Op dit moment blijft het aantal nog steeds, bijna twee jaar later, op de 250 steken. Van den Brink: "Er zijn een heleboel restaurants failliet gegaan. Vorig jaar hebben we de sales een half jaar stilgelegd, omdat we capaciteitsproblemen hadden. We focussen ons nu eerst op de Randstad, om vervolgens uit te breiden."

Aanpassingen

Daarnaast wilde Seatme eerst de problemen die restaurantseigenaren hadden met het systeem aanpakken. "Dat ging om simpele dingen. Een knop die rechtsboven stond, die wilden de restauranteigenaren op de tweede pagina linksonder hebben. Waar je tot acht personen kunt reserveren, willen zij het tot zestien reserveren. Dat zijn hele praktische dingen, maar daar kom je pas achter als je online bent."

De focus ligt nu vooral op de uitbreiding van het aantal restaurants. "Onze doelstelling is om aan het einde van het jaar 500 restaurants online te hebben staan." Hiervoor sloot Seatme een overeenkomst met Alliance Gastronomique. Dat is een club van restaurateurs van 34 vooraanstaande restaurants in Nederland en België, waaronder bijvoorbeeld de Librije en andere sterrenrestaurants. Ook een vereniging van restauranteigenaren onder de 40 sloot een dergelijke overeenkomst. Hierdoor gaan nog eens 28 restaurants de reserveringtool van Seatme gebruiken. "En we zoeken meer van dat soort samenwerkingen. We zijn nu in gesprek met twee andere restaurantorganisaties", aldus een optimistische Van den Brink. De doelstelling is dan ook om dit jaar een ‘paar ton’ omzet te kunnen realiseren.

Geld is er genoeg. De nieuwe directeur, Wout van den Wijk, een oude bekende van Van den Brink, werd mede-investeerder. Hij kocht tussen de vijftien en twintig procent van de aandelen en legde hiervoor ‘honderdduizenden’ euro’s op tafel. Het exacte bedrag geeft Van den Brink uiteraard niet vrij.

Concurrentie

Concurrent Iens werkt met de service van Livebookings en beidt volgens Van den Brink slechts enkele tientallen restaurants aan waarbij de consument online kan reserveren. Seatme ontwikkelde een eigen systeem. Wanneer er honderd stoelen in een restaurant vrij zijn, dan zet Livebookings er 30 in het systeem. Als er een groep van 90 naar het restaurant komt, dan moet de eigenaar twintig van die stoelen terugnemen. Seatme is geïnspireerd door OpenTable. De restaurants betalen een klein bedrag per eter. Komt er iemand niet opdagen, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. No shows zijn een groot probleem bij restaurants. Daarom heeft Seatme een spaarsysteem aan de reserveringstool gekoppeld. Een gast krijgt een aantal punten per reservering. Bij genoeg punten krijgen ze een dinerbon.  Als ze één keer niet komen opdagen krijgen ze een waarschuwing, bij twee keer gaat er een bepaald aantal punten van de gespaarde punten af.

Seatme wilde begin 2009 een iPhone-applicatie lanceren. Dit bleef uit, maar staat nu op de agenda voor deze zomer. "ik denk dat we daar een andere doelgroep mee aan gaan spreken." De applicatie laat alle restaurants in de buurt zien die nog plek hebben.

Het online reserveren komt dan maar moeilijk van de grond, toch zijn er restaurants die tevreden zijn. Zoals Bar Italia en het Pompstation in Amsterdam. "Bij hun gaat de helft van alle boekingen online. Daar besparen ze ontzettend veel tijd mee, door de planning uit te besteden." Dit ligt deels aan de kwaliteit van de website van het restaurant en de vindbaarheid van de reserveringsmogelijkheid hierop. Ook de doelgroep van het restaurant werkt mee aan het aantal online reserveringen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Jeroen Nas

Mwah, er zijn ook succesvollere initiatieven vwb reserveren dan hier genoemd, dus ik denk dat je nog een paragraaf kunt toevoegen met uitzonderingen. Soms moet je net even iets verder denken. Sommige zijn nog niet zo groot, maar groeien wel hard. Check eens http:www.kortingstafel.nl Nu alleen nog in 010. Of in de US, waar kortingsconcepten icm online reserveren in studentensteden zeer succesvol zijn (kan op mijn mobiel ff niet zo snel vinden).Ik weet niet of het voor elke doelgroep gaat werken, maar er lijkt me zeker markt voor.

jan

als er korting bij komt… loopt het altijd goed, maar dit is steeds tijdelijk en in pieken dus niet altijd te vertrouwen + niet het juiste clienteel dat blijft terugkomen. …in frankrijk is het al ingeburgerd met http://www.lafourchette.com

Sven

Indien online reserveren inderdaad nog in de kinderschoenen staat, is het verlenen van korting een mooie eerste stap om de consument naar het web te krijgen. Dat heeft kortingstafel.nl goed in de gaten gehad. Om continu?teit te waarborgen zal het dienstenpakket vervolgens inderdaad wel uitgebreid moeten worden. Al het begin is moeilijk en de eerste stap daarin is misschien wel het belangrijkste.

Frank Boekmans

Volgens Jeroen van den Brink is de crisis de oorzaak van de trage groei van Seatme. Volgens mij waren veel restaurants juist in crisistijd eerder geneigd zich bij een dergelijk systeem aan te sluiten, puur in de hoop dat het extra gasten zou opleveren in barre tijden. Seatme beloofde de restaurants ook aanzienlijke omzetstijging, maar kan de belofte tot op de dag van vandaag niet waarmaken.

Serge de Klerk

Interessant artikel. Ik ben erg benieuwd of en wanneer het online reserveren van een tafel nou echt doorbreekt in Nederland. Zo zijn er trouwens nog veel meer mogelijkheden om in bepaalde branches online te gaan reserveren, maar die nog niet benut worden. Ik denk dat het voor mij met de website http://www.restaurants010.nl ook interessant kan zijn om het systeem van Seatme te integreren. Mocht er interesse zijn, mail me dan even.

Arnold Meulenbeld

Ik werk zelf nu een maand met het systeem couverts.nl en ben erg tevreden. Inmiddels reserveert 20% van mijn gasten online en kan ik overal mijn reserveringenboek inzien. Tijdbesparing voor mijn personeel. Bovendien bieden ze ook een telefoondienst aan waardoor het restaurant tijdens kantooruren altijd bereikbaar is en de keuken zich kan richten op het mise en placen. http://www.restaurantdeeg.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond