Deel dit artikel
-

Philips mikt op oudere, welvarende decisionmakers

De nieuwe slogan 'Sense and simplicity' gaat Philips vooral op hoger opgeleide, welvarende doelgroepen afvuren, zo vertelde marketingdirecteur Andrea Ragnetti op de presentatie gisteren. Deze mensen nemen zowel privé als zakelijk beslissingen die interessant zijn voor het electronicaconcern, zo meent de chief marketing officer van Philips. Ragnetti noemt ze de 'sweet spot' in de marketingfocus van Philips.

Philips wil van een elektronicafabriek een ‘market driven healthcare, lifestyle and technology company’ worden. CEO Gerard Kleisterlee richt een speciale business unit op voor ‘consumer health and wellness’, die binnen twee tot drie jaar een miljard euro omzet moet boeken. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de demografische trend van de vergrijzing en op de toenemende aandacht bij consumenten voor gezondheid en welzijn.

De befaamde 20/80-regel zou ook bij Philips opgaan. Twintig procent van de klanten zorgt voor tachtig procent van de omzet, zo vertelde marketingbaas Andrea Ragnetti. Philips kiest er voor zich vooral op die twintig procent te richten.

Die twintig procent blijkt te bestaan uit welvarende ‘decision makers’ tussen de 35 en 55 in de AB+ categorie. Deze mensen nemen zowel privé als zakelijk beslissingen die interessant zijn voor Philips. Ragnetti noemt ze de ‘sweet spot’ in de marketing focus. Managers met een hartkwaal bijvoorbeeld, die thuis een defibrillator hebben, en voor hun werk beslissen over industrieverlichting.

Opmerkelijk is dat Philips deze kerndoelgroep tegelijkertijd als consument en als zakelijke beslisser wil benaderen. Zo gaat het bedrijf commercials voor totaal verschillende producten (van een tandenborstel tot de verlichting van de Eiffeltoren) kort achter elkaar uitzenden. Binnen een half uur kan een tv-kijker in theorie kennismaken met alle aspecten van Philips. Een unieke aanpak, aldus Ragnetti.

Het achterliggende idee is kennelijk om van Philips een ‘Intel inside’-achtig merk te maken. De commercials sluiten bijvoorbeeld allemaal af met een tweetonig geluid, net zoals Intel geassocieerd wordt met een bepaalde tune.

Deel dit bericht

5 Reacties

malketeel

Dus na 20 jaar lang proberen Sony na te apen geeft Philips het op bij de trendset markt en richt zich op de doelgroep die nog wel een positief beeld van het bedrijf heeft. Bejaardenproducten. Ease of Use wordt door veel bedrijven nagestreefd, maar de door Philips genoemde voorbeelden (HP en Microsoft) zijn niet de juiste: indien men deze doelgroep wil kunnen bedienen is er maar 1 voorbeeld: Apple. O ja, de 20/80 regel: die is erg stellig: de 20% zal nooit 90% omzet genereren en nooit naar 30% groeien.

Marco

de gemiddelde familie kan 'Simplicity' niet eens over de lippen krijgen, laat staan daar de werkelijke betekenis achter vinden.

Michael

Eindelijk een bedrijf die de guts heeft om technologie meer relevant en gemakelijk te maken voor de gewone consument – maar ook voor de professionele technologie gebruikers. Complimenten voor PHILIPS ! Ook de nieuwe website http://www.philips.com is een goede reflectie van simplicity – de navigatie is zeer eenvoudig en logisch.

martinro

Het is geen nieuw verhaal dat veel managers die uiteindelijke beslissingen kunnen nemen in een bedrijf, tussen de 35 en 55 jaar oud zijn. Het idee we ons op deze mensen gaan richten en die over de veelzijdigheid van Philips ingelicht moeten worden via snel op elkaar volgende reclamespotjes is bespottelijk. Terwijl ze thuis met de defibrillator spelen, je moet immers blijven oefenen, worden ze als oudere afgeschilderd. Ik zat gisteren thuis met mijn nieuw aangekochte defibrillator te oefenen en ik zag dat op de tv dat Philips niet alleen tandenborstels verkoopt, maar ook de Eiffeltoren verlicht en ik nam derhalve op dat moment de beslissing om eens wat aan de verlichting in ons bedrijf te doen, en als het s'avonds uit gaat wil ik ook een tweetonig geluid dat we kunnen laten lijken op de nog te ontwikkelen bedrijfstune. Met dit soort aanpak zal menig manager zonder twijfel een "sweet spot" blijken te zijn.  Van een elektronica gigant naar "market driven healthcare, lifestyle and technology company’, je kan hier duidelijk aan merken dat de heer Frits Philips niet meer in deze tijd past, hij behoort ook niet meer tot de " sweet spot". Hij is te oud om met dit soort schitterende en baanbrekende nieuwe ontwikkelingen, de markt op te komen. Het gaat mij er niet om of het nu wel of niet een goede richting is en ook niet of het wel of niet succesvol kan of zal zijn, maar de manier van brengen vind ik ronduit belachelijk en wordt het respect voor deze groep mensen weggenomen door de manier waarop er tegen (of moet ik zeggen over) ze gesproken wordt. Daarnaast vraag ik mij af of het binnen de lijn der verwachting ligt dat je na het bereiken van de 55 jarige leeftijd weer zo dom zal worden dat je met andere organisaties als Philips gaat werken.

Hans Velo

Managers met een hartkwaal als doelgroep, dat is nogal gedurfd voor een bedrijf dat actief is in de massamarkt. Common wisdom is immers dat early innovators in consumer electronics jongeren zijn, maar daar mikt dus ook iedereen op. Het idee is dat de majority vanzelf volgt als innovators eenmaal een product oppikken en een merk sexy vinden. Jong verkoopt! Voor Philips wordt de vraag of de groep 15-35 wel te porren is voor papa's merk, een risky positionering. Maar misschien dat Philips stiekem nog een extra troef in de mouw heeft. Sony heeft immers ook Aiwa ingezet als merk op de jongerenmarkt…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond