Deel dit artikel
-

Rabobank met MyOrder klaar voor Google Wallet en Apple Passbook

Met de overname van MyOrder bereidt de Rabobank zich voor op de komst van de digitale portefeuilles van Google en Apple. De bank gaat MyOrder agressief in de markt zetten bij lokale ondernemers.

“Mobiele check-ins, coupons, loyaltyprogramma’s en coupons. We bieden er allemaal ruimte voor in het platform van MyOrder”, zegt Thomas Brinkman van MyOrder. Zijn team werkt aan een nieuwe, gebruiksvriendelijker app. Die verschijnt in november. De bank gaat de propositie uitrollen via zijn 134 lokale banken.

Vorige week werd via Emerce bekend dat de Rabobank het bedrijf uit Groningen koopt voor enkele miljoenen euro’s. De bank krijgt tachtig procent van de aandelen, Brinkman houdt vijftien procent en Eijsink Afrekenensystemen houdt vijf procent van de aandelen.

Vanwege het vroegtijdig bekend worden van de strategische overname van deze uitgave werd de persconferentie geannuleerd. Brinkman licht aan Emerce toe wat de plannen zijn voor de komende jaren. Want de overname van het bedrijf speelt een centrale rol in de toekomst van de marktbenadering van de bank.

Mobiele promotie van landelijk tot lokaal
Het lokale bedrijfsleven krijgt steeds meer te maken met digitale coupons, klanten die op locaties inchecken per telefoon, mobiel betalen en digitale spaarprogramma’s. Het is voor banken ondoenlijk om hiervoor zelf specialistische systemen te ontwikkelen, wat de technologie-overname verklaart.

“We zitten nu overwegend in horeca en bioscopen, maar in de komende jaren zetten we vol in op alle gelederen van het bedrijfsleven”, aldus de directeur. “Er komt een salesteam van MyOrder met eigen gestickerde auto’s, de 134 filialen van de bank gaan onze diensten onder de klanten promoten en we zijn in gesprek met landelijke ketens om MyOrder daar te introduceren.”

In de horeca is het nu zo, dat klanten met de MyOrderapplicatie vanaf hun stoel op het terras een bestelling kunnen doorgeven naar de bar. Ze betalen direct vanuit de app (video). Het personeel van de gelegenheid hoeft enkel de bestelling nog uit te serveren en kan hierdoor efficiënter werken. In de toekomst kunnen klanten ook inchecken en, door dat vaak te doen, punten sparen om hun trouw aan de zaak aan te tonen. De ondernemer zou vaste klanten speciale aanbiedingen kunnen doen. Hetzelfde kan gelden voor kappers of bloemisten, maar ook in supermarkten zouden klanten punten kunnen sparen en inwisselen.

“We werken al enkele jaren met de Rabobank samen. Hun betaalsysteem Minitix zit in ons platform verwerkt. In de toekomst kunnen daar meerdere betaalvormen aan worden toegevoegd. Denk aan iDEAL Direct Betalen, Paypal en creditcards. Maar je kunt ook denken aan koppeling met Google Wallet en Apple Passbook.” Hiermee kan de Rabobank tegengas geven tegen dit soort ‘wallets’ (in feite digitale portefeuilles) uit de niet-bancaire sector.

MyOrder positioneert zich als een mobiele laag tussen bedrijven en hun digitale diensten enerzijds en de consument anderzijds. Veel apps die nu op de markt komen, zijn niet goed toegesneden op de situatie, kennis en behoefte van lokale ondernemers. Het Nederlandse bedrijf denkt met zijn marktkennis de buitenlandse concurrentie te kunnen voorblijven.

“Time to market is nu”
Vanwege deze ambitieuze plannen en visie was Rabobank bereid miljoenen euro’s te betalen voor een jong technologiebedrijf. In het verleden had het de tijd en middelen om dit soort nieuwigheden zelf te ontwikkelen. Die tijd ontbreekt nu, omdat de over-the-topspelers nog net niet aan de Nederlandse poorten staan te rammelen. Van PayPal is bekend dat het volgend jaar een nieuw mobiel betaalsysteem naar Nederland brengt en Google is in Amerika zijn Wallet al driftig aan het uitrollen. De eerste concrete stap buitenlandse markten kan niet lang meer duren.

“Je moet eerst leren kruipen, voordat je gaat lopen. Wij hebben een paar jaar ervaring opgedaan met ticketing, aanbiedingen en mobiel betalen. Nu komen spaarpunten en royalty. Het platform is er klaar voor. De bank tilt het nu naar een hoger niveau. De time to market is nu.”

Bedrijfsleven en consument kneden en opwarmen
MyOrder en Rabobank moeten nog wel twee drempels nemen. Allereerst moeten ze het lokale bedrijfsleven overtuigen van het nut en, wellicht, de noodzaak om te investeren in nieuwe technologie. Daarnaast moeten ze de consument warm maken voor nóg een applicatie op hun mobiel. Technologie sec pushen is niet voldoende. Het wordt van doorslaggevend belang om het praktisch nut duidelijk te maken.”In de huidige app zit nog te weinig beleving. Daar komt als het goed is per november verandering in.”

Rabobank zette in 2003 de eerste stappen met microbetalingen en voegde daar in 2007 het mobiele aspect aan toe. In datzelfde jaar kwam de iPhone op de markt, wat een impuls gaf aan het gebruik van mobiel internet in het algemeen. Brinkman: “De bank heeft een lange adem. De salesteam zijn nu al bezig om een ecosysteem te creëren. Zo zijn wij klaar op het moment dat de markt er klaar voor is.”

Uitbreiding managementteam
Het managementteam van MyOrder is uitgebreid met twee technologiespecialisten van de Rabobank. Dat zijn Gertjan Rösken en Michael Dooijes. Rösken trok voor de bank de kar in een proef met bol.com en Thuisbezorgd om de mobiele versie van iDEAL sneller op de markt te krijgen. Dooijes is hoofd Strategie & Innovatie bij de bank uit Utrecht.

Rabobank heeft de ambitie om MyOrder internationaal uit te rollen. Daarover kan Brinkman vooralsnog weinig concreets zeggen. Eerst Nederland.

Foto: Steven Depolo (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Maurits

Atos koppelt momenteel Minitix aan een Sepa direct debit oplossing. Pas als de (mobile) e-mandates werken zal er waarschijnlijk worden uitgerold door Europa (medio 2014). Elke partij die op de Minitix API draait kan mee in deze uitrol. Dus ook Myorder. Kwestie van vertalen van de front-end(s) apps en lokale marketing.

De vraag is of Europa hier op zit te wachten. iDEAL is ook nog steeds aan het uitrollen in Europa, maar naar welk land is al jaren duister.

Het is duidelijk dat Atos een belangrijke rol speelt in de uitrol. Alleen een systeem op basis van direct debits gaat het in Europa redden. Systemen op basis van creditcards uiteindelijk niet. Wij zijn gewoon niet gewend zoveel te betalen voor een transactie. Dat is anders in de VS. Payleven werkt in Nederland met Afterpay voor incasso’s. Mijnsinziens is die transactie ook te duur.
De transactie zou de retailer eigenlijk niets mogen kosten (in ieder geval niet meer dan een pintransactie).
Het loyalty systeem zou het verdienmodel moeten bevatten, echter de vraag is of banken dit snappen en de migratie kunnen doormaken om eigenlijk hun geld te gaan verdienen met performanced based marketing/ loyalty ipv “bankieren”.
Dit betekent wel salesteams die de bakkers op de hoek benaderen of ze hun oplossing willen gebruiken.

We gaan het zien.

Cesar Sierhuis

Veel bedrijven willen het liefst zo min mogelijk contant geld in hun organisatie hebben. Contant geld is i.v.m. wisselgeld en transport immers onveilig, fraude gevoelig, duur en traag.
Creo cashless payment systems heeft het MiniTix betaalplatform van de Rabobank geschikt gemaakt voor gebruik in multifunctionale locaties als het Holland Heineken House, maar ook voor sportverenigingen, stadions, clubs / discotheken, scholen, ziekenhuizen, catering en openbaar vervoer bedrijven.
Het Minitix transactiesysteem heeft bewezen veilig, snel en makkelijk te werken.
Dankzij de Myorder app. kun je overal en altijd het saldo van je Minitix account beheren. De overname van Myorder door de Rabobank zal het gebruikersgemak van de digitale portemonnee dan ook snel toe doen nemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond