Deel dit artikel
-

Sony BMG-dienst opent deeldienst voor muziekvideo’s

Platenmaatschappij Sony BMG opent een YouTube-achtige videodeeldienst waarmee gebruikers van profielensites en webloggers willekeurige videoclips van favoriete artiesten op hun site kunnen tonen. De profielensites Hyves en Sugababes/Superdudes zien de belangstelling onder hun gebruikers om korte videoclips te publiceren fors groeien en staan op het punt nieuwe videodiensten te beginnen.

Samen met Brightcove, een IPTV-bedrijf, lanceerde Sony BMG de site Musicbox Video. Musicbox is een soort MTV op internet waar enkel videoclips uit de stal van de platenmaatschappij zelf worden getoond. Behalve complete muziekvideo´s krijgt de bezoeker ook interviews en beelden van achter de schermen te zien. De video´s worden getoond in een Flash-speler.

Sony BMG hoopt op muziekfans te mogen rekenen voor de promotie van de site. Internetters met een eigen website kunnen zich binnenkort namelijk als het ware abonneren op een artiest en een brokje HTML-code in hun site verwerken. Bezoekers van die sites krijgen vervolgens een willekeurige video-opname van de artiest te zien. De sitebeheerder heeft geen invloed op welke beelden van zijn favoriete artiest te zien zijn, ook niet hoe lang. Dat kan variëren van dagen tot weken.

Met name weblogs en profielensites maken veelvuldig gebruik van de mogelijkheid om video's van externe diensten als YouTube, Revver en Google Video te verwerken in hun eigen site. Een internetter selecteert op de betreffende sites een video en hoeft enkel een brok HTML-code te kopieren om zelf beelden uit te zenden. Fysiek blijft de video op de externe site staan.

"Interessant", zegt Michel Hendriks van profielensites Sugababes /Superdudes. "We zien ook, dat onze gebruikers op grote schaal foto's van hun favoriete artiesten in hun profielpagina verwerken. Met hun muzieksmaak onderscheiden ze zich van anderen. Het is een manier van profileren. Muziekvideo´s bieden we niet. Wel kunnen onze gebruikers een muziek-top 3 op hun pagina verwerken. De links verwijzen naar downloadbare ringtones." Zevenenveertig procent van de 950.000 geregistreerde gebruikers heeft zo´n top 3 op zijn persoonlijke pagina staan. Een derde van de geregistreerden staat als 'actief' te boek.

Sugababes/Superdudes zegt nog nooit in aanvaring te zijn geweest met vertegenwoordigers van de muziekindustrie over grootscheepse schending van portret- of merkrecht van artiesten. Hendriks over foto’s van muziekartiesten in webprofielen: "Platenmaatschappijen hebben er alleen maar profijt van als er over hun artiesten wordt gesproken. Bovendien publiceren onze gebruikers die foto´s niet met een commercieel oogmerk." Begin september gaat de vormgeving van de jongerensites op de schop en wordt het ook mogelijk te videobloggen.

Hyves, een profielensite voor een iets oudere doelgroep, treft voorbereidingen om video's van sites als Musicbox en YouTube in de profielpagina's te kunnen verwerken. Dat wordt na de zomer mogelijk, aldus Raymond Spanjar.

Zowel Sugababes/Superdudes als Hyves zetten in de afgelopen maanden de eerste stappen op het gebied van videostreams.

Sugababes.nl zendt sinds februari 2006 zes dagen per week eigen tv-shows uit via de site. Bovendien kunnen betalende leden videoboodschappen achterlaten op de profielen van anderen. Hendriks: "In de eerste week, nu anderhalve maand geleden, gebeurde dat 35.000 keer." De 2 miljoen leden van Hyves.nl uploaden iedere maand 30.000 zelf geschoten filmpjes. Er zijn 3.600 zogeheten 'hyves', actieve netwerken met gelijkgestemden, rondom het thema Muziek.

Sony BMG hoopt dat de site zichzelf financieel kan bedruipen door advertenties te tonen aan het begin van iedere videoclip. HP en filmmaker Dreamworks zijn de eersten die advertentiecontracten tekenden met de platenmaatschappij.

Om de beelden zonder vertraging bij de eindgebruiker af te leveren, sloot Sony BMG-partner Brightcove enkele weken geleden een contract met Limelight Networks. Limelight transporteert de video's zo ver mogelijk via zijn eigen, besloten netwerk naar de eindgebruiker. Limelight biedt doorvoersnelheden van boven de 200 gigabit per second voor Flash streaming media. Behalve Sony BMg maken ook bedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond