Deel dit artikel
-

Spookfacturen rond zoekmachine optimalisatie

De herfstvakantie is nog maar net begonnen of een bedrijfje genaamd Data Service verstuurt weer vele facturen aan willekeurige bedrijven voor ‘Zoekmachine optimalisatie’. De aangeschreven ondernemers kunnen zich niet herinneren hiertoe op enigerlei wijze opdracht te hebben verstrekt.

De Fraudehelpdesk waarschuwt deze week voor facturen van dit bedrijf, dat eerder dit jaar ook al actief was. De organisatie kreeg 450 klachten binnen. “De factuur wordt verstuurd zonder dat er enig contact vooraf is geweest, een nieuwe variant”, zegt directeur Fleur van Eck.

Er staat in kleine lettertjes niet eens bij dat het een ‘aanbieding’ betreft, waarmee acquisitiefraudeurs tot voor kort bij de rechter konden wegkomen. Sommige rekeningen lopen op tot ruim 1400 euro.

De domeinnaam Onlinedataservice.nl werd eerder dit jaar gedeponeerd door Design4You, met als vestigingsadres Winschoten. De bijbehorende website is uit de lucht gehaald. Een tweede site werd in mei opgericht onder de noemer Infobedrijvengids. Die lijkt haastig in elkaar geflanst met een RSS-feed van Nu.nl. Van een gids is al helemaal geen sprake.

De eenmanszaak Data Service (‘gegevensverwerking, webhosting’) blijkt op naam te staan van Paul Mohamed Gafar Bossinga uit Groningen. Dat is vooralsnog geen bekende naam uit het circuit van acquisitiefraude, maar de verwijzingen in de correspondentie naar postbussen of adressen in Hoogezand en Winschoten laten geen twijfel bestaan over de bedoelingen. Noordoost Groningen geldt al jaren als het centrum van de advertentiefraude. Werknemers die daar het vak hebben geleerd, beginnen vaak voor zichzelf.

Het CDA heeft er eerder dit jaar nog voor gepleit dat spookfacturen en acquisitiefraude harder worden aangepakt. De fraude moet beter strafbaar gesteld worden en aangifte en vervolging van de fraudeurs moeten centraal staan. In TROS Opgelicht van deze week klaagde SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen echter dat er nog maar weinig was gebeurd.

Deel dit bericht

31 Reacties

Bl@@t

Goed dat hier aandacht aan wordt besteed, ook ik heb zo’n factuur ontvangen. Mijn bloed gaat hiervan koken, dit soort mensen zijn de kakkerlakken van de samenleving en moeten keihard worden aangepakt. Ze maken gebruik van mazen in de wet maar zijn gewoon ordinaire oplichters, die mogen van mij aan de digitale schandpaal.

Fred

Paul Mohamed Gafar Bossinga??
Ik neem aan dat deze meneer of mevrouw zich niet onder zijn eigen naam heeft ingeschreven.

Wel ondernemende types daar. Ze beginnen allemaal voor zichzelf. Als het een beetje meezit heeft hij/zij in al zijn hebberigheid nog een soort starters subsidie of uitkering gekregen. Daar zou ik als eerste op gaan rechercheren en de naam met een hele grote korrel zout nemen.

Jan Libbenga

Een bedrijf inschrijven bij de KvK vergt toch echt een paspoort.

M. Hartog

Heb een paar keer gebeld met een telefoonnummer op de spookfactuur. Kreeg een zeer voorkomende ‘Hans van de Berg’ aan de telefoon met een verhaal dat je zo zou geloven. Na de eerste twee keer beleefd gebleven te zijn de derde keer gezegd dat ie ons adres maar uit zijn bestand moet halen omdat we er toch niet in trappen. We hebben sindsdien geen spookfacturen meer ontvangen….tot nu toe; we blijven alert!

P. de Vries

@ Jan Libbenga: Helemaal eens. Maar een Paul Mohamed Gafar Bossingan zal wel degelijk de tijd genomen hebben om een paspoort te laten vervalsen. Bij de KVK zullen ze geen expertise in huis hebben om dit soort controles uit te voeren voordat er een KVK nummer uitgegeven wordt…. helaas….

S. Varenkamp

Een maand of twee geleden een factuur ontvangen van BTG BV.
Een factuur voor het vindbaar zijn op tevinden.com. Kosten voor 6 maanden vindbaarheid : € 285,-
En daarna stilzwijgende verlenging per 6 maanden. De site zelf haalt data van o.a. gouden gids e.d. binnen, en stelt niks voor. Ik heb ze gebeld om navraag te doen, maar de telefoon staat waarschijnlijk in een leeg kantoor te rinkelen….
Via http://www.fraudemeldpunt.nl heb ik digitaal aangifte gedaan… En ik stel voor dat iedereen die spookfacturen ontvangt dat doet!

S. Andela

Ook wij zijn geconfronteerd met een dergelijke ‘goedogende’ factuur, gestoken in een blanco envelop. Door ons wordt aangifte gedaan. Gemiddeld ontvangen wij 1 tot 2 per jaar een dergelijke factuur.

Bart

Dit soort schurken werken niet met vervalste paspoorten, maar met katvangers. Ze lopen een verslaafdenopvang binnen en bieden betaling en drugs aan een verslaafde, die als tegenprestatie eventjes wat formulieren bij de Kamer van Koophandel invult. De daadwerkelijke eigenaar van de onderneming, doet zaken op naam van de verslaafde en is zo veel moeilijker op te sporen.

ruud

Ook hotel Appelscha uit de gelijknamige plaats mocht een factuur ontvangen van de heren en dames vab Data Service.
Bedrag over te maken 301.29 euro
Twee jaar geleden kreeg hotel Appelscha ook een dergelijke factuur,inderdaad van de fa Infobedrijvengids..(uit Hoogezand)
Het betreft hoogstwaarschijnlijk dezelfde persoon..
We zijn het nu écht zat.Het banknummer is van de ING dus laten we maar eens bij deze staatsbank van dhr Zalm opheldering gaan vragen en tevens gaan we aangifte bij de politie doen.
Anders houdt het nooit op,net als kindermishandeling…

Thofr

Ruud, je verwart de ING met ABN AMRO.

B

Ik heb vandaag een dergelijke factuur ontvangen van MCN Marketing Communicatie Nederland. Inderdaad niks ‘aanbieding’, maar gewoon factuur met BTW. Zie: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=394716303937137&set=a.354753977933370.81966.326997494042352&type=1

Ron

Inderdaad vandaag eenzelfde factuur van MCN ontvangen. Ik denk dat ik ga kijken of ik ze op een of andere manier kan aanklagen voor het vergallen van mijn zaterdagmorgen met deze spookfactuur.

Alex

Vandaag spookfactuur ontvangen van MCN. Nooit contact gehad en ga ook zeker niet betalen!!!

ger

ger

ik heb vandaag ook een spookfactuur ontvangen van mcn
leuk geprobeerd maar we zijn niet dom altijd wakker blijven
even op internet kijken voor meer info dan vind altijd wel wat

Niek

Ook een spookfactuur van MCN ontvangen. Wanneer wordt hier nu eens goed tegen opgetreden?

Anton

Ook een spookfactuur gekregen op de holdings bv doe ik nooit wat mee. hebben dus gewoon een data bestand gepakt en factureren maar.

Rob

Ook gisteren 8 december een factuur van MCN ontvangen voor 361,79 incl. btw. Geeft je een onrustig gevoel of je niet ergens een knopje teveel hebt ingedrukt. Ik ga dit melden aan stuenpuntfraude.

hamelink

MCN stuurt spook factuur in kvk ingeschreven met eigenaar Doncho Kostov Andonov uit bulgarije sinds 20-9-2012
gelijk gemeld bij steunpuntfraude.
Gelukkig hebben anderen dit ook door !

Aalt

factuur op mijn BV ontvangen van MCN uit Emmen van 361,79. Ik ken het bedrijf niet, nooit vna gehoord of contact mee gehad.
Het is een “normale” factuur, alleen klantnr ontbreekt en het is vreemd voor een bedrijf dat facturen verstuurd voor “Zoekmachine-optimailatie(SEO)”, zlef geen website vermeld. Met “googelen” vindt je ook niets, wél bij de KvK, ze staan gewoon ingeschreven.
Het is weer de zoveelste keer dat ik zo’n soort nepfactuur ontvang, maar deze keer is hij wel bedriegelijk echt!

Redactie Emerce

Even een vraag: worden deze facturen per post of email verstuurd?

Caspar

Zoals velen gisteren ook 2 facturen van MCN (Marketing Communicatie Nederland) ontvangen per post. De bedragen waren 299 euro ex btw. Het veel me gelijk al op dat het blanco enveloppen waren (zonder afzender) en dat deze ook aan mijn holdings waren gericht. Zoals anderen al vermelden is het ook vreemd dat een bedrijf die ‘websiteoptimalisatie’ aanbiedt, zelf geen website heeft. Ook het 084- nummer geeft reden tot bevreemding. Wel lijkt de factuur best echt (KvK nummer, 21% btw etc.), waarbij veel grotere bedrijven de bedragen zomaar overmaken. Dit moet echt gestopt worden. Heb het ook bij Tros Opgelicht gemeld en hoop dat deze bedrijven gestopt en aangepakt worden. Hardwerkende ondernemers zijn de dupe van deze spookfacturen.

Dousma

Ook een factuur ontvangen voor zgn. zoekmachine-optimalisatie. Er wordt niet eens vermeld om welke website het gaat en ook niet dat het hier een aanbieding betreft. Het telefoonnummer op de factuur werkt ook niet!

Snijder

Ook nepfactuur van mcn ontvangen op 9 december. Blijkbaar loont het nog steeds om grote bestanden te mailen.

Mike

Net ook een factuur ontvangen van het malafide bedrijf MCN. Gericht naar een holding (BV) van mij waar helemaal geen website voor online staat. Oplichters zijn het. Deze jongens moeten keihard worden aangepakt!

Dit is hun indentiteit:
https://www.kvk.nl/handelsregister/zoekenframeset.asp?zk=0&url=https://server.db.kvk.nl/TST-BIN/FU/TSWS001@?BUTT=560668990000

Jop B

Zolang de KvK onze adressen blijft verkopen zal dit probleem niet worden opgelost.

Henri

Ongelofelijk! Hoe brutaal kun je zijn?! Zojuist ook een factuur ontvnagen van MCN (Marketing Communicatie Nederland). Zojuist ook aangemeldt bij Fraudemeldpunt. Wordt sterk aangeraden niet zomaar te negeren maar een aangetekende brief sturen waarin je vraagt om de overeenkomst. Omgekeerde wereld! Moet ik bewijzen dat ik geen opdracht heb gegeven. Moet niet gekker worden!

Rudy

heb vandaag ook een spookfactuur van MCN gehad. Staat idd niet op dat het een aanbieding is… Er staat op kvk 56066899 en ING 7339976.

Koen

Vandaag ook een spookfactuur binnen gekregen van MCN. Alleen als we allemaal actie ondernemen wordt er iets aan gedaan!! Kan iedereen een berichtje sturen aan Kassa, Radar, Opgelicht en Meldpunt?

W,J, Lemeer

Krijg vandaag weer een nieuwe variant binnen. Nadat ik vorige week een factuur kreeg van MKB Registratie Services, of ik maar even € 296,45 (wel incl. BTW) wilde overmaken wegens bijdrage voor het jaar 2012/2013, kreeg ik vandaag een factuur van de Gemeentegids. Gedateerd 07-12-2012!!! Of ik hier ook maar even € 363,- wilde betalen voor een Basisvermelding van mijn Bedrijfsgegevens in de Gemeentegids over 2012. Let wel, ik citeer: “Uw vermelding loopt af op 01-01-2013”. Einde citaat. Als summum van brutaliteit hebben deze oplichters het gore lef om gewoon een factuur te sturen. Nog niet eens een ontsnappingsclausule in hele kleine lettertjes voor zichzelf erbij, dat het hier om een offerte gaat, neen, gewoon Factuur en verder niets. Ze zijn blijkbaar zo zeker van hun zaak dat toch niemand ze kan aanpakken, dat ze zich zelfs niet meer indekken tegen aanklachten van fraude of iets dergelijks. Ga nu aangifte doen bij Meldpunt Aquisitiefraude en ga dit verhaal naar Radar doorsturen.
Wordt vervolgd.

Jacob v.v.

Het is inmiddels 17-12-2012 en men blijft bij Data maar fake facturen versturen. Dom dat ze een 020 telefoonnummer gebruiken voor Hoogezand, er kan toch wel een mobiel prepaid nummer van af……
Dat dit tuig zo door kan en mag gaan is toch wel typerend.

Mascha

over spookfacturen gesproken.
de hbd kan er ook wat van.
voor de gene die nog niet weet wat dat is: hoofd bedrijfschap detailhandel.
een organisatie die nog steeds bestaat en de fundering heeft in stenen winkels en webwinkelst als melkkoe gebruikt.

heb al een jaar geen webwinkel meer maar nog steeds spammen ze mij met rekeningen.
teken een bezwaar aan want de toko gaat volgens het regeeraccoord dicht en wie weet kun je de betaling voorkomen

Groetjes Mascha

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond