Deel dit artikel
-

UPC gaat delen internetverbinding toestaan

Abonnees van UPC die een internetverbinding via de kabel hebben krijgen in de loop van dit jaar alsnog de mogelijkheid om meerdere pc's op hun kabelverbinding aan te sluiten. Tot nu toe verbiedt UPC in haar algemene voorwaarden voor consumenten deze mogelijkheid. De nieuwe regels maken het ook mogelijk voor pc-bezitters om op hun bestaande aansluiting (tegen een meerprijs) een spelcomputer aan te sluiten.

Volgens UPC-perswoordvoerder Joe Simmons werd tot nu toe het beleid gevolgd van één pc per aansluiting "omdat het om een consumentenproduct gaat". Wie meer pc's wil aansluiten ziet zich genoodzaakt een zakelijk abonnement te nemen – wat aanzienlijk duurder is dan een consumentenabonnement. Nu er in steeds meer huishoudens meerdere pc's en vaak ook een spelcomputer staan wil UPC daaraan tegemoet komen met "een duurder product dat de mogelijkheid wel biedt om een verbinding te delen." Wanneer dit product gaat komen en hoeveel het gaat kosten kon de woordvoerder nog niet zeggen. Het moment van introductie hangt ook af van de uitslag van een discussie over verbindingssnelheden die nog gaande is tussen UPC en de Consumentenbond, aldus Simmons. Over de prijs kon ook al niks gezegd worden "omdat de marktanalyses nog gaande zijn".

Wat UPC betreft is er geen verschil tussen een pc en een spelcomputer. Simmons zegt dat het bedrijf daarom uitgaat van de regel "één apparaat per verbinding", met dien verstande dus dat meer apparaten per verbinding later dit jaar tegen een meerprijs mogelijk gaan worden. In de huidige gebruikersvoorwaarden wordt echter uitsluitend gesproken over 'pc's', en niet over 'computers' of 'apparaten'. Simmons: "Als dat zo is zullen we de algemene voorwaarden aanpassen."

De kwestie werd actueel toen Sony Computer Entertainment eergisteren aankondigde dat het met America Online gaat samenwerken, onder meer om de Playstation 2 e-mail en chatmogelijkheden te geven. Gisteren kwam daar het nieuws bij dat Sony ook gaat samenwerken met RealNetworks. Het is de bedoeling dat streaming audio en -video op de Playstation 2 afgespeeld kunnen worden. De gebruiker moet daartoe een externe harde schijf aanschaffen, waarop de benodigde software, RealPlayer en RealJukebox, wordt meegeleverd.
Sony zal tevens de ontwikkelsoftware van RealNetworks meeleveren met de ontwikkelkit voor de Playstation 2.

Het is overigens nog niet bekend wat voor soort internetverbinding de gebruikers van een Playstation 2 precies kunnen verwachten, daarom is het voorlopig nog onduidelijk of de Playstation 2 sowieso het gebruik van een kabelmodem zal ondersteunen. Dat geldt ook voor de Xbox van Microsoft. Deze spelcomputer wordt standaard met een ethernetpoort uitgerust, maar het is nog niet bekendgemaakt of dit internettoegang impliceert of dat er gebruik zal worden gemaakt van een ander netwerk.

UPDATE
Inmiddels is bekend dat Microsoft voor de Japanse markt een overeenkomst heeft met telecommunicatiebedrijf NTT Communications . Het is de bedoeling dat gebruikers van de Xbox via een ADSL-verbinding toegang krijgen tot een dedicated online gaming service. Het streven is om dit in 2002 gerealiseerd te krijgen. Nog onduidelijk is of dit ook al dan niet gedeeltelijke internettoegang inhoudt.

Prijs en verkrijgbaarheid van de Xbox zijn overigens nu ook bekend. Het apparaat moet driehonderd dollar gaan kosten en zal vanaf november in de VS te koop zijn. Wanneer Europa aan de beurt komt is nog niet bekend gemaakt.

Deel dit bericht

11 Reacties

Dennis Molenaar

Het mag dan wel in de algemene voorwaarden van Chello verboden zijn meerdere PC's (of andere computers, een moderne PC gebruiker heeft er toch wel een laptop naast??) aan te sluiten, het gebeurd nu toch al!? Het is werkelijk een 'piece of cake' om thuis een netwerkje aan te sluiten en via 1 IP adres te surfen. De vraag is natuurlijk: krijg je met zo'n abonnement voor meerdere computers ook meeeeer bandbreedte van UPC? dennis_m0466@yahoo.co.uk

Matthijs

Klopt, elke UPC Kabel gebruiker met verstand van zaken heeft zijn aansluiting verdeelt over meerdere computers. Danwel simpel met een of andere windowstooltje ofwel professioneel met een linux of NT server. Wat bedoelt UPC precies met dit persbericht? Dat ze alleen de algemene voorwaarden aanpassen ofdat ze een nieuw abonnement maken met meerdere IP adressen en een snellere verbinding. Kijk dan wordt het pas nieuws.

Jos

[reactie op artikel uit mei 2001] Mwa tis duidelijk. Bill Gates praat al jaren over dat het internet breder toegankelijk mot worden. Niet dat ik nu zon Billie lover ben, maar daar heeft ie een goed punt. Upc heeft natuurlijk bestwel in de gaten dat het internet verkeer gestimuleerd mot worden, dat bandbreedtes groter motten zijn,.. Maar UPC heb de centjes nie. Dus wat doen ze : nu al geld verdienen aan meerdere opties van het internet. U wilt surfen? Nou dan hebben we dit accountvoor u(ik noem het nog ff account, maar straks heet alles abonnement)En U wilt games? daar hebben wij dit account voor. En along the way, wij mooi meer betalen. Beste UPC, Gewoon laten toestaan wat toch al gebeurd en voor 13,5(ik denk nog in piekies dus +/-30piek)euro meer, 25 kbps upload, en gegarandeerdt 200 kbps, download. En noem dat dan wat mij betrefd maar een superspeedverbinding of zo. En maak het huidige internet een 6 euro goedkoper en laat dat verder zoals het is want het is toch al niet wat jullie belooft hebben!

Frank Braton

Je hebt totaal geen kennis van zaken nodig om chello te delen, kinderspel. Het is pas echt 'vakwerk' als je geld gaat vragen voor iets dat nu gratis, oncontroleerbaar en dus ook niet afdwingbaar is. In Amsterdam zijn er duizenden huishoudens voor wie Internet via de kabel niet eens mogelijk is, onder andere een van de duurste buurten (Rivierenbuurt) van de stad. Achtergesteld gebied zullen we maar zeggen. Lijkt mij dat ze beter daar eens wat aan doen maar daar zullen ze de munten wel niet voor hebben, nee, dan liever geld steken in iets dat bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Dit is geen gebrek aan visie maar moedwillige afbraak van een bedrijf en daar hebben we bij UPC al legio voorbeelden van.

E. Driessens

Helaas heeft UPC tegelijkertijd een beperking op de datadownload gezet. Maandelijks mag er nog maar 5 GB gedownload worden. Nog minder is het boete systeem voor overschrijding hiervan; 10 euro per GB tot 10GB, daarna 25 euro per GB tot 25Gb en bij meer dan 50 GB kost het zelfs 50 euro per GB extra (ofwel dan ben je al 5*10 euro (5-10GB zone) + 15*25 euro (10-25GB zone) + 25*25 euro (25-50GB zone) kwijt). Althans zo begreep ik het boete systeem.

Tyrell

Effe wat gal kwijt. Consumentenrechten volgens UPC-beleid; Eén computer per aansluiting "omdat het om een consumentenproduct gaat". Wie meer computers wil aansluiten moet een duurder zakelijk abonnement te nemen. Eén telefoon per aansluiting "omdat het om een consumentenproduct gaat". Wie meer telefoons wil aansluiten moet een duurder zakelijk abonnement te nemen. Eén televisie per aansluiting "omdat het om een consumentenproduct gaat". Wie meer televisie's wil aansluiten moet een duurder zakelijk abonnement nemen (yep, die digitale decoder) Chello, lekker handig Internetten voor een vaste prijs *** ***(kleine lettertjes)prijs is afhankelijk van, aantal huishoudelijke computers, de gegenereerde Internet data per maand,en het totaal aantal persoonen woonachtig op adres van aansluiting..Uit het Groot UPC Monopolie woorden boekConsument: Een melkkoe die tot de laatse druppel moet worden uitgemolken. (note: melkkoeien met een 20% grotere dan nominale eetlust dienen verwijderd te worden van het grasland, dit om via onnatuurlijke selectie een zo groot mogelijke veestapel te krijgen met een zo laag mogelijke eetlust) Persoonlijke noot: Ben onlangs opgebeld door UPC/Chello. Wordt er eerst gezegd dat ze onderzoeken of alles goed naar behoren en wens werkt met mijn internetaansluiting, om vervolgens te vragen of ik geen interessen heb om 20% goedkoper te kunnen bellen. En dan nog durven zeggen dat ze me zullen terug bellen om te kijken of de klacht die ik had (connection dropouts) is verholpen.Geloof jij het! Geniet er van zolang het nog kan, zou ik zeggen.

Gerard van der Velde

Er zijn mensen die gewoon hun hub rechtstreeks op hun kabelmodem aansluiten en met meerdere computers een DHCP adres krijgen. Of ze dan per NIC worden afgeknepen weet ik niet, maar met een beetje geluk heb je dan een dubbele snelheid met 2 NIC's. Dan kan overigens niet overal maar het toont wel aan dat de infrastructuur bij UPC een zooitje is. Wie gaat er dan netjes opgeven dat hij meerdere computers gebruikt om te internetten en betaalt dan meer voor feitenlijk niets?

Bennie Levend

"Abonnees van UPC die een internetverbinding via de kabel hebben krijgen in de loop van dit jaar alsnog de mogelijkheid om meerdere pc's op hun kabelverbinding aan te sluiten." Heeft iemand ( in de loop van DAT jaar) nog iets van UPC vernomen op dit gebied?

r.rensmaag

upc kan het niet eens waar maken dat een aansluiting goed werkt, laat staan dat er meerdere aansluitingen op zitten. je kan beter een kabeltje doortrekken naar je buren, je alias emailadres voor de buurman en klaar is kees: internetten voor de helft van het geld, dat is pas leuk!

Erik

Nee nog niks gehoord, wel een monteur van UPC over de vloer gehad (na 14 maanden zeuren over een gebrekkig functionerend kabelmodem). Deze heeft uit onvrede over de baas voor mij de boel geinstalleerd. Sindsdien heb ik 8 utp aansluitingen in mijn hele huis waar af en toe PC in en uitgeplugd worden .

Marc

Beste Mensen, laat UPC maar proberen. Het lijkt erop dat ze weer een paar manieren hebben gevonden om geld te verdienen aan de consument om zo een bijna falliet bedrijf uit het slop te trekken. Mijn advies is: blijf protesteren tegen iedere poging die UPC onderneemt om over de ruggen van de gewone mens weer zich te verrijken. En wat betreft meerdere PC's op 1 internet-aansluiting: Gewoon een proxy server installeren met al dan niet een firewall ertussen en geen hond die er iets van merkt of na kan gaan of er meerdere pc's/netwerk aan die ene internet aansluiting hangt. Mits goed geconfigureerd natuurlijk. Er zijn op het internet genoeg freeware en shareware pakketjes voor de gewone mens om zelf een proxy en/of firewall te installeren. Ik vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met het opdrijven van de prijzen en uitbuiten van de hard werkende mensen. Internet en informatie/kennis moet voor iedereen toegangelijk zijn en blijven. En niet alleen voor de "rijken" onder ons. En want betreft limieten stellen aan de download en upload van data, daar heb ik geen goed woord voor over. En dan de prijzen die worden gehanteerd als je een limiet overschrijdt, gewoon absurd. Een limiet stellen doen ze mijn inziens om de overbelasting van de infrastructuur tegen te gaan. Maar als mensen toch die prijzen betalen voor het overschrijden van de limieten dan is de infrastructuur toch nog steeds zwaar belast. Laat ze eerst maar een hun technische zaakjes goed regelen. O ja, daar moet natuurlijk de consument voor betalen. Marc,Systeembeheerder bij een groot callcenter in Nederland

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond