Deel dit artikel
-

Verhuur e-books is zo simpel nog niet

Webwinkels en boekhandels kunnen voortaan op grotere schaal elektronische boeken verhuren, maar het is de vraag of er wat van gaat terechtkomen.

Het Centraal Boekhuis (CB) kan de boekverkopers voortaan bevoorraden, zo meldde de NOS woensdag. Het lijkt alleen mooier dan het is. Het CB heeft alleen een infrastructuur ontwikkeld in de vorm van digitale verhuurstaffels en een online reader. Het is aan de retailers en uitgevers om het verhuurmodel in de praktijk te brengen, schrijft e-book kenner Wiebe de Jager. ‘Voordat er ook maar één e-book verhuurd kan worden, moeten retailers de verhuurmogelijkheid toevoegen aan hun systemen. Bij mijn weten zijn er nog geen retailers die de koppeling met de online reader van CB gemaakt hebben’, aldus De Jager.

De eerste die hier waarschijnlijk wel mee komt, is volgens De Jager ebook.nl, sinds kort eigendom van ePagine. Ook Yindo is mogelijk geïnteresseerd, aangezien zij al experimenteren met het uitlenen van e-books. Yindo maakt tot op heden echter geen gebruik van het ePub-formaat.

De Jager ziet nog veel beren op de weg. Een bijkomend probleem is dat retailers hun klantlogins niet snel willen doorspelen aan CB. ‘Met andere woorden: als een klant een e-book huurt via een retailer, dan wordt deze klant doorgestuurd naar een extern linkje van het CB-systeem waar het e-book online te vinden is. Maar CB doet verder geen authenticatie op deze link. De link kan eenvoudig rondgemaild of rondgetwitterd worden.’

Alleen Apple, Amazon en Kobo beschikken volgens De Jager over volwaardige ecosystemen waarin naast de transactie ook de levering van e-books plaatsvindt. Maar de vraag is of zij het CB model gaan omarmen.

Interesse is er volgens de NOS volop. Ook bibliotheken willen graag meeliften. Ze zijn bereid een normale prijs te betalen voor het e-book, zoals ze dat ook doen voor het papieren exemplaar. Met het Centraal Boekhuis wordt hierover gepraat.

Deel dit bericht

4 Reacties

Karen Romme

Dat de bibliotheken en andere tussenpersonen in de boekenwereld graag willen meeliften, snap ik. Als ebooks massaal goedkoop worden en steeds vaker rechtstreeks bij de bron gekocht gaan worden (er is geen vaste boekenprijs voor ebooks, dus auteurs en uitgevers mogen ze goedkoper verkopen dan winkels), hebben tussenpersonen als bibliotheken weinig bestaansrecht meer en is er weinig reden meer hen te blijven subsidiëren…

Maar is er iemand die deze auteur/uitgever – die nu al bewust kiest om ebooks veel goedkoper te maken dan papieren boeken (<€5) – kan vertellen WAAROM de makers van boeken (auteurs en uitgevers) hun businessmodel via deze weg zouden willen gaan beconcurreren? De consument wil maar één ding: betaalbare ebooks.

George

Verdiensten zijn veelal gebaseerd op toegevoegde waarde, daar willen consumenten wel voor betalen
De tussenschakels die we allemaal kennen, stammen uit de ttraditionele papieren boek wereld en leveren geen tot nagenoeg geen toegevoegde waarde in de digitale wereld.
Dit is gewoon de harde realiteit waarin de (digitale) consument bepaalt waar zij/hij geld voor wil neerleggen.
Wanhopig proberen de hier niet echt noodzakelijke tussenschakels hun geld te verdienen op basis van een situatie uit een totaal andere markt waar andere wetten gelden.

Don van Riet

Zogenaamd willen de uitgevers wel zaken doen met bibliotheken, in werkelijkheid houden ze de boot af. Alleen de bijna nergens goed op leesbare PDF-uitvoeringen van boeken worden aangeboden. Mijn bibliotheek kan daar helaas niets aan doen en daarom leen ik geen E-books meer van ze. Zoiets heeft in de muziekindustrie geleid tot een omvangrijk clandestien circuit waar niemand meer aan verdient en het besef dat je zoiets toch niet tegen houdt. Vermoedelijk zullen de gesloten systemen van Apple, Amazon en KOBO zich het langste blijven verzetten tegen een openstelling van de markt.

Aad Vlag

Via http://www.eboektehuur.nl is wel een volledig aanbod beschikbaar.
Ik huurde een boek en het ging soepeltjes.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond