Deel dit artikel
-

Videostreaming RTL nadert het plafond

Alle sites van RTL Group bij elkaar opgeteld genereerden afgelopen jaar 2,4 miljard videostreams. Erg veel meer dan dat zullen het komende jaren, met de huidige benadering, niet worden.

Bij de huidige groeiontwikkeling zal RTL er nog jaren over doen, wil het op zijn Europese werkterrein door de grens van drie miljard gestarte videostreams gaan. Een blik op de cijfers van de afgelopen jaren maakt dat duidelijk.

De groeicijfers bij online video worden steeds kleiner (in procenten):

  • 2012: +25
  • 2011: +35
  • 2010: +46
  • 2009: +49

Wil RTL Group zijn bereik met online video vergroten, dan zal het de streams moeten loskoppelen van het domein van de laptop en tablet en richting tv moeten schuiven. Dat is waar de grote bereikscijfers zitten. Het probleem daarbij is echter dat de digitale pendant, on demand video, nog geen kritische massa heeft.

In Nederland, bijvoorbeeld, heeft het zogeheten uitgesteld kijken een marktaandeel van 3,2 procent. En dat groeide in 2012 met een fractie, niets spectaculairs.

RTL is actief in een dozijn Europese landen met radio en televisie. Het investeert in drie terreinen als zijnde de toekomst: meer televisie met nadruk op digitale themazenders (zoals recent RTL Telekids in Nederland), contentdistributie (via dochter Fremantle) en digitale productie en distributie.

RTL Group exploiteert in Europa tweehonderd sites met een gezamenlijk bereik van 61 miljoen unieke kijkers per maand, zo blijkt uit de jaarcijfers die het net publiceerde.

Het mediaconcern zag de omzet in 2012 met vier procent stijgen tot zes miljard euro. De winst daalde met honderd miljoen euro tot 690 miljoen (-13,2 procent).

Deel dit bericht

7 Reacties

Telfort klant

TV on demand van RTL is sinds januari in voor Telfort klanten niet meer tegen fixed fee van 10 euro per maand beschikbaar. Tarieven zijn verhoogd naar 1-3 euro per uitzending. Op deze manier gaat RTL groot bereik on demand in Nederland niet redden, de betaal-bereidheid is extreem laag.

Emile Edwards

“…Dat is waar de grote bereikscijfers zitten. Het probleem van tv is dat on demand video nog geen kritische massa heeft…”. Hoe kunnen daar dan de grote bereikscijfers zitten, zonder kritieke massa? Beetje vage bewoording en een matige analyse.

Erwin Boogert

Merci, dat was idd niet duidelijk.

Emile Edwards

Geen dank. Inzake de ‘on demand’ wereld, uitgesteld kijken en live kijken op alternatieve schermen: RTL is daar als broadcaster nog te afhankelijk van distributeurs zoals Ziggo, UPC en KPN. Deze partijen onderhandelen soortgelijke diensten mee en bieden ze ook aan aan de consument. Deze fragmentatie (ook qua user experience) remt de ontwikkeling van deze markt. Zodra RTL over the top alles in eigen beheer naar de consument kan brengen, is een sterkere groei niet ondenkbaar.

Stef

De groei zit hem in mobiel en over the top op TV. HbbTV kan RTL helpen om consumenten direct te bereiken zonder bemoeienis van de IPTV/Digitale Kabel providers. Echter vereist dat wel massala adoptie van smart TV’s. Met de huidige generatie TV’s wordt dat niets. Helaas, die smart features zijn een ramp: traag, onoverzichtelijk, ongebruiksvriendelijk en tot overmaat van ramp proberen notabene de TV-fabrikanten de consument te locken in exclusieve apps en programma’s. Alsof de consument zit te wachten op het kopen van een Philips (oh wacht) een Samsung TV voor RTL en een Panasonic voor NPO…

Stef

Overigens ligt de echte concurrentie en ook de groei in het buitenland. Zaak is de NL markt blijven verdedigen tegen OTT nieuwkomers en zelf andere landen gaan veroveren via OTT. De bedreiging is 16 miljoen groot, de kans is 6 miljard aardbewoners groot.

Erwin Boogert

Over mobiel geeft RTL weinig cijfers. Enkel dat het op de thuismarkt met plm 120+% is gegroeid. Geen absolute cijfers, dus de verhouding web vs. mobiel kan in niet herleiden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond