Deel dit artikel
-

Voetbalsite Elfvoetbal een van de 19 klagers tegen Google

De Nederlandse voetbalsite Elfvoetbal blijkt een van de negentien bedrijven die een klacht hebben ingediend tegen het vermeende machtsbruik van Google. De Europese Commissie is op basis van die klachten een mededingingszaak tegen Google begonnen, de grootste sinds Microsoft.

Van Microsoft en Yelp was bekend dat ze bij de Europese Commissie hadden geklaagd, maar daarnaast bevat de lijst een aantal kleinere namen, zoals die van de Franse prijsvergelijker Twenga, Euro-Cities, nieuwsverzamelaar nnpt.it, Expedia, Odigeo, TripAdvisor, Nextag en Visual-Meta (onderdeel van Axel Springer). Ook lobbygroep ICOMP staat op de lijst.

Wat precies de klacht is geweest van Elfvoetbal is niet bekend. De site wordt geëxploiteerd door het Haagse ELF+, uitgever van het gelijknamige voetbaltijdschrift. Over het algemeen hebben de klachten betrekking op een lage positie in de zoekresultaten. Google zou voorrang geven aan zijn eigen diensten.

In NRC Handelsblad liet Vint Cerf, al bijna tien jaar in dienst bij Google als ‘internetevangelist’, zich dit weekend kritisch uit over de klacht van de Europese Commisie. ‘De beste reactie op concurrentie is: terugconcurreren, júist op internet.’ Dat Google te groot en te machtig zou zijn om te concurreren, noemt Cerf een ‘Europees mentaliteitsprobleem’ ‘Je moet je afvragen: waarom zijn er niet meer Nederlandse, Europese bedrijven die snel heel groot worden?’

Google heeft ook bijval gekregen van topman John Donahoe van veilingsite eBay. Die zegt in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times de concurrentie van Google makkelijk aan te kunnen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Paul Haarman

Dit is een kwestie met voors en tegens maar in de kern komt het naar mijn mening neer op het volgende:
1. Google heeft in Europa inderdaad een overstelpend groot marktaandeel in de zoekmarkt (dit in tegenstelling tot andere werelddelen waar dit aandeel weliswaar groot, maar niet alomtegenwoordig is)
2. Google is niet het internet, er worden door Google geen toetredingsbelemmeringen voor andere zoekmachines opgelegd (volgens mij een voorwaarde om van machtsmisbruik beticht te kunnen worden).
3. Het is opvallend dat er in Europa niet een zoekmachine is die ook maar enige betekenis heeft. We moeten dan vooral ook de hand in eigen boezem steken. Waarom is dat? In vele andere werelddelen is dat wel het geval.
Volgens mij moeten we niet teveel zeuren, maar zelf eens aan de slag slaan.Ik heb veel respect voor Google, maar het is niet zo dat er naast Google geen ruimte zou bestaan voor een andere zoekmachine. Sterker nog, ik denk dat er volop ruimte is voor zelfs nog een beter zoekmachine, misschien eentje die het antwoord op de vraag niet in de vraagstelling zoekt.

Dennis

Goed idee Paul. Leg jij het durf-start-kapitaal van 4 miljard even op tafel? Zelfs in de US hebben ze geen recent antwoord op de zoekmachine van Google. Laat staan uit de EU.

Paul Engelbertink

Dag Paul,

Het gaat niet om andere zoekmachines maar op andere commerciele bedrijven die niet gevonden kunnen worden op de zoekmachine van Google, omdat Google zo dominant is, en voor de meeste mensen het internet daar begint. Het gaat er dus om dat andere bedrijven de pas wordt afgesneden naar een markt.

Er is in Nederland zeker sprake van een belemmering voor sommige bedrijven, hoe exact is wel moeilijk aan te tonen.

Boudewijn

Ik denk niet dat het voor alle klagers een specifieke aanval tegen de zoekmachine Google is, maar meer dat ze hun eigen andere diensten bevoordelen die gebruik maken van de content van de klagers.

Bijvoorbeeld in het geval van Elfvoetbal gebruikt Google hun content die ze bovenaan de zoekresultaten tonen waarbij ze doorlinken naar een pagina van Google News. Pas daarna kan een gebruiker doorklikken naar het daadwerkelijke artikel op Elfvoetbal maar doordat ze al een samenvatting tonen doet maar een klein aantal dat.
Nu weet ik niet of dit ook de daadwerkelijke klacht van Elfvoetbal is, maar stel dat ze tegen Google zeggen, je mag ons niet meenemen in het Google News gedeelte sluiten ze je ook meteen uit in de algemene zoekresultaten. (alsof ze dat niet kunnen scheiden van elkaar…)
En dan komt het hele machtsmisbruik naar voren omdat online uitgevers in Europa niet zonder Google kunnen en dus ook wel moeten toestaan dat Google de content gebruikt om hun eigen (andere) services hoger te plaatsen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond