Deel dit artikel
-

Merkentrouw bestaat amper bij nieuwssites

Meer dan tachtig procent van de internetters klikt weg als een website geld gaat vragen voor het nieuws dat ze brengen. Merkentrouw bestaat amper. Zeven procent van de consumenten die ‘een favoriete site’ heeft, wil ook echt betalen voor die uitgave. De andere 93 procent niet.

Dat blijkt uit het onderzoek State of The News Media dat door Pew Internet in Amerika is gehouden. De resultaten van het onderzoek onder 2.259 respondenten werden zojuist bekend. En daar zit weinig goed nieuws in voor nieuwsuitgevers.

De meeste nieuwssites in Amerika en Europa zijn financieel gevestigd op de inkomsten uit reclame, meer in het bijzonder grafische beelduitingen zoals banners en rectangles. Uit het onderzoek blijkt echter dat 79 procent van de digitale krantenlezers niet klikt op die reclames. Ze zien ze niet omdat ze de commerciële stickers negeren, aldus de onderzoekers.

Het financiële vooruitzicht voor nieuwssites wordt nog guurder als gekeken wordt naar de intentie onder lezers om te betalen voor nieuws. Slechts vijftien procent is bereid de portemonnee te trekken voor online nieuws. Meer dan tachtig procent wil dat niet eens overwegen. Ze klikken door naar een website waar het nieuws gratis te vinden is.

Dat beeld komt overeen met de resultaten van een recent onderzoek van Nielsen. Daar constateerden de onderzoekers dat tussen de 60 en 80 procent van de ondervraagden zeker niet de portemonnee wil trekken voor nieuwsverhalen.

Een van de verklaringen voor het feit dat consumenten niet willen betalen voor online nieuws is dat ze zich niet willen committeren aan een specifieke site. Bijna niemand heeft namelijk een favoriete site waarvoor ze ook nog eens willen betalen. Zo’n 35 procent zegt dat ze één favoriete site hebben. Maar 7 procent van alle ondervraagden wil daadwerkelijk geld betalen aan die favoriete bestemming.

De onderzoekers signaleren een trend: "Het wordt steeds duidelijker dat consumenten niet kiezen voor een bepaalde uitgave vanwege diens nieuwsagenda. Ze jagen namelijk de hele dag door naar nieuws op basis van het onderwerp of het evenement. Ze grazen bij meerdere uitgevers tegelijk. Die verandert de financiën en de cultuur van de nieuwsredacties". Deze zijn immers nu nog gestoeld zijn op de gedachte dat de lezer een merktrouwe bezoeker is die niet toevallig voor een artikel langs komt, maar een hele uitgave wil lezen. Dat blijkt een verkeerde aanname.

Niettemin blijken de lees- c.q. bezoekspatronen van de nieuwsklanten minder divers dan verwacht. De top zeven websites krijgt 80 procent van al het verkeer. Het aantal unieke bezoekers aan die selecte groep groeide afgelopen jaar, en wel met 9,3 procent. Voorts blijkt Google News niet zo’n grote stoorzender als de nieuwsuitgevers willen doen geloven. In Amerika gaat 14 procent van de bezoekers naar knipselmappen, waaronder Google News.

De omzet bij krantenbedrijven daalde afgelopen jaar met 26 procent. Zelfs de online-omzet daalde, met zo’n 10 procent.

Googles huiseconoom Hal Varian concludeerde onlangs tijdens een workshop voor de Amerikaanse overheid: "Mensen hebben weinig tijd om nieuws te lezen. Een mogelijke oplossing is om nieuwsconsumptie te veranderen in een onderhoudende, vermakelijke bezigheid doordat uitgevers zich gaan richten op apparaten als mobiele telefoons en tabletcomputers".

 Foto: pedrosimoes (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond