Deel dit artikel
-

Hands-on: iPhone XR

Sinds gisteren ligt hij eindelijk in de winkels: de iPhone XR, de iPhone die de meesten van ons gaan kopen omdat hij betaalbaar is. De grote vraag is natuurlijk: krijg je voor die 859 euro niet een minderwaardige iPhone XS?

Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones enkele weken terug werd door marketingdirecteur Phil Schiller de XR omschreven als de smartphone voor de massa. Met nagenoeg alle kenmerken van de veel luxere XS, maar tegen een fors lagere prijs. Plus nog een ruime keuze aan kleuren ook.

Toegegeven: Apple heeft alles uit de kast gehaald om dit toestel zo aantrekkelijk te maken. Hij draait op dezelfde A12 Bionic processor die ook in de XS zit. Er zit een notch op het scherm met camerasensoren waardoor je dezelfde trucjes kunt uithalen als met de XS, zoals geanimeerde emoji. Met FaceID kun je je smartphone ontgrendelen.

Het toestel ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit dankzij de banden van hoogwaardig aluminium. De XR is overigens iets kleiner dan de iPhone Plus 8, maar met meer schermoppervlak. En met 6,1 inch zit het scherm tussen de 5,8-inch en 6,5-inch van de twee XS modellen in.

Het grootste verschil is het scherm: geen dure OLED, maar een 6,1 inch LCD. Apple noemt het Liquid Retina. Toen we de XR afgelopen woensdag in Amsterdam tijdens een korte perspresentatie voor de eerste keer oppakten merkten we nauwelijks verschil met de XS. Toen we de toestellen naast elkaar legden viel eigenlijk vooral op dat de XS een iets witter scherm heeft.

Een getraind oog ziet uiteraard wel verschil: de pixeldichtheid van de XS is vele malen hoger dan van de XR. De XR heeft een resolutie van 1792 x 828 pixels bij 326 ppi, die van de Max bedraagt zelfs 2688 x 1242 bij 458 ppi. De contrastverhouding van de XS is ook hoger.

Zelfs Dolby Vision en HDR10 worden door de XR ondersteund, maar dan via simulatie. Je krijgt alleen de volledige ervaring van een HDR-scherm bij een iPhone X, iPhone XS of iPhone XS Max. De vraag is alleen of het belangrijk is gelet op het relatieve kleine scherm waarop je entertainment consumeert.

Ook andere verschillen heeft Apple min of meer softwarematig aangepakt. Ondanks een enkele camera kun je de scherpte­diepte in portretten achteraf nog aanpassen en na een aanstaande software update zelfs tijdens het maken van de foto. Op de XS lost Apple dit op met een dubbele camera, maar op de XR gaat alles softwarematig. Het bokeheffect werkt op de XR alleen niet bij dieren en objecten.

Apple heeft hooguit bezuinigd op 3D Touch. Deze technologie zou de iPhone ongeveer 10 dollar duurder hebben gemaakt. Apple levert een surrogaat in de vorm van Haptic Touch. Ook daarmee kan de iPhone registreren hoe hard op het scherm wordt gedrukt. Verder zijn er wat verschillen met betrekking tot de LTE antennes, maar ook dat mag eigenlijk geen naam hebben

De XR is een tussenmodel. Het is vooral het OLED scherm dat de XS (Max) zo duur maakt. De kostprijs van OLED gaat snel naar beneden, zodanig dat over pakweg twee generaties ook een OLED iPhone voor ruim 800 kan worden aangeboden. Dan is er geen noodzaak meer voor een derde goedkoper toestel.

Gelet op de weinige wezenlijke verschillen met de duurdere modellen lijkt de XR de voor de hand liggende keuze. Met de XR koop je een volwaardige middenklasser, met XS een glimmende bolide met een tikkeltje meer luxe. In sommige opzichten is de XR zelf beter dan de XS: het toestel gaat op een volle batterij anderhalf uur langer mee.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Ik las ook dat er mensen zijn die XR scherm beter vinden. Niet raar, OLED is geen heilige graal. Punten waar OLED mee worstelt:
– Verzadiging is ZO hoog, dat afzwakken naar sRGB lastig is, gebeurt dit niet goed. Bij Samsung is dat zo, bij Apple geen OLED ervaring, en daar is kleurweergave minder nauwkeurig. Je kunt namelijk niet simpelweg een LUT toepassen, je moet een nauwkeurige 3D LUT gebruiken die veel rekenkracht vraagt.
– Kijkhoeken zijn in theorie beter, maar in praktijk slechter. Bij LCD ligt namelijk voor in het scherm een supervlakke laag met de LCD kristallen, daarachter zitten de kleurenfilters en de backlight. Hierdoor is gelijkmatigheid zeer goed, ook onder extreme hoeken. Wel heb je onder grote hoeken wat bleed en daardoor flink lager contrast. Bij OLED liggen de LED’s direct onder de plaat, maar die zijn niet vlak. Hierdoor ontstaan er een soort van newtonringen onder extreme hoeken, waardoor je regenboogverkleurig krijgt. Ook is zwart bij daglicht minder, en dus werkelijk contrast vaak lager. OLED is namelijk lang niet zo zwart als een LCD scherm qua oppervlakte wanneer het scherm uit is.

Pim

OLED vind ik ook niet perse beter. Vooral met zwart gaat het mis. Moet je maar eens scrollen en letten op zwarte vlakken, daar krijg je veel ghosting te zien. Heb je bijvoorbeeld de 9Gag app op je telefoon? Check dan het icoon van de app en ga swipen, je ziet gewoon zwarte blur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond