Marketeers worstelen met trends

Marketeers hebben moeite om in te spelen op trends. Waar communitymarketing als de trend van dit jaar wordt bestempeld door marketeers, blijkt uit dezelfde groep slechts 53 procent er daadwerkelijk iets mee te doen.
Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot in samenwerking MarketingTribune, waarbij ruim 1.400 marketeers zijn ondervraagd.
Ook 50+-marketing wordt benoemd als een trend. Hierbij zegt slechts 35 procent van de ondervraagde marketeers in te spelen op deze trend. De reden zou zijn dat marketeers te weinig macht hebben om productontwikkeling en andere marketingmixelementen te beïnvloeden.
Degenen die wel inhaken op trends, doen dit vooral door de P’s van promotie en product te benutten. Respondenten geven aan dat trends slechts in 25 procent van de gevallen invloed hebben op het productontwikkelingsproces in hun bedrijf. De impact op marketingmixelementen is nog lager: 18 procent.
Communitymarketing komt uit het onderzoek naar voren als de belangrijkste trend van dit jaat met 32 procent, gevolgd door 50+-marketing met 26 procent. Beide zijn nieuwkomers in de top 5. Andere belangrijke trends zijn e-communication (22 procent), internet en web-based applications (22 procent) en viral- en buzz-marketing (20 procent).
Naast marketeers hebben ook lezers van MarketingTribune en bezoekers van een aantal sites een enquête ingevuld (192 respondenten).
Uit een eerder onderzoek van Tijdschrift voor Marketing kwam naar voren dat 60 procent van de Nederlandse marketeers volgens eigen zeggen niet voldoende op de hoogte is van marketingmogelijkheden op het web en mobiele telefoon.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Erwin van Lun
Het grote punt is dat er een aantal lange termijn trends zijn die he concept van de vier (of vijf P's) door elkaar gooien. Als gevolg kan je ze nauwelijks meer los zien, terwijl bedrijven wel zo zijn georganiseerd. Als je dan een creatieve sessie met marketeers, mag je alleen het product bekijken, maar valt communciatie onder een andere afdeling. Dat is lastig als je consument wilt betrekken bij de ontwikkeling van je product, je distributie en doorlopend bij je promotie. Dan moet je eerst je bedrijf inrichten op de lange termijn trends ( http://www.mensmerk.nl/nl/trends )
Martin van Kranenburg
Interessant onderwerp. In de reiswereld zie je ook dat User Generated websites (zoover) en Social Networking sites sterk in opkomst zijn. Ga maar eens kijken en vergelijken op de oude en nieuwe merken in Google Trends. Hoe je van Travel 1.0 naar 2.0 kan? Zie http://www.mediaplaza.nl/mp.php/mediaplaza/agenda/agenda.php?id=376
Dennis
Ik zou willen zeggen dat het niet perse een gebrek aan kennis is bij marketeers, maar meer een gebrek aan kennis bij de beslissingmakers. Bedrijven zijn soms nog erg "ouderwets, offline" ingericht en niet toegespits op nieuwe trends en ontwikkelingen en als deze voorstellen dan al komen dan moet dat eerst door 5 commissies heen, waarna de trend alweer gevlogen is. Het zal denk ik nog wel eventjes duren voordat alle bedrijven van de traditionele manier van denken af zijn.
Wim Krop Profound Groep
Het probleem is ook, dat we zo weinig zicht hebben op de effecten van dit soort acties. Iedereen heeft de mond vol over de noodzaak, maar goed onderzoek over wat het vermag op het gebied van gedragsbeinvloeding (en daar gaat het uiteindelijk om), ik ben het nog niet echt tegengekomen. M.a.w. We kunnen er wel in investeren, maar we weten niet wat het gaat opleveren. Of zie ik iets over het hoofd?
Bas Fontein
Herkenbaar. Vooral grote, internationale bedrijven lopen veelal achter de nieuwste trends aan en spelen m.i. veel te laat hierop in. Uiteraard verschilt e.e.a. wel per branche en organisatie. Off line versus on line focus is een goed voorbeeld. Ook de versnipering van marcom taken over meerdere afdelingen en beslissers helpt hierbij niet.
Joost Bazelmans
@ wim Onlangs heb ik een onderzoek laten uitvoeren over de effecten van geintegreerde advertising binnen mijn community (www.gosupermodel.nl). Aanleiding was de merkintegratie van de Rabobank binnen deze community. ( http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2464671 ). Dit onderzoek geeft een zeer goed inzicht in de effecten, die erg positief te noemen zijn. Het onderzoek is uitgevoerd door Newcom reseach. Het onderzoek had een nul en 1 meeting met een controle groep (geen account op goSupermodel). Een van de bevindingen is dat de top of mind awareness onder niet rekeninghouders gestegen is met 33% (nul – 1 meeting) waar dit bij de controle groep gedaald is met 10%. Dit soort onderzoeken zijn van essentieel belang om aan te tonen dat deze trend, geintegreerd adverteren binnen communities, erg veel effect heeft. Met een onderzoek cq goede rapportage zijn nu eenmaal essentieel om beslissingmakers te overtuigen, die gaan vaak af op feiten en helaas minder snel op 'the gut feeling'. zie ook: http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/online-spelletjes-populair-bij-jonge-meisjes