Deel dit artikel
-

Staatssecretaris Keijzer wil maatregelen tegen dominante techbedrijven

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken komt met maatregelen om de macht van techbedrijven als Google, Apple en Facebook in te perken. Ze belemmeren de toetreding van nieuwe bedrijven en beperken de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers, aldus Keijzer in De Telegraaf van zaterdag.

Keijzer wil onder meer een einde aan het ‘veelvuldig opkopen van – nu nog kleine – toekomstige concurrenten’. Het verbaasde Keijzer bijvoorbeeld dat de overname van WhatsApp door Facebook aanvankelijk niet eens werd bestudeerd door de toezichthouder. WhatsApp maakte niet genoeg omzet om boven de ’fusiedrempel’ uit te komen.

Keijzer wil verder dat Apple en Google met hun dominante appwinkel door Europa verplicht worden om data te delen met concurrerende ondernemingen, zodat die ook een eerlijke kans krijgen.

De bedrijven zouden ook gedwongen moeten kunnen worden om consumenten actief te vertellen dat ze ook voor het product van een concurrent kunnen kiezen. Keijzer wijst op de mogelijkheid die Google gaat geven om gebruikers van Android te vragen of ze andere browsers of zoekmachines dan die van Google willen installeren.

Keijzer wil dat de Nederlandse plannen uiteindelijk in Europese regelgeving omgezet worden, ze is daarover al in gesprek met andere leden van de EU. In meerdere landen worden inmiddels pogingen ondernomen om de grote bedrijven te temmen en ook de EU heeft al instrumenten daarvoor, maar Keijzer vindt dat niet genoeg.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rikkie

Ben benieuwd wat er tot nu bereikt is. Wellicht ook iinteressant te weten hoe het kan dat het mobieltje leger is nadat hij de hele nacht uitstond. Waarom kunnen we tegenwoordig de batterij niet meer uit het mobieltje halen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond