Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Carphone trekt Best Buy

Britse mobiele wederverkoper in Amerikaanse handen. Strijd om muziek en filmrechten met oplopend verlies Warner Music en ‘tweedehands’ ticketverkoop Madonna. En de antivirus programma’s zuigen, zegt de Consumentenbond.

Nog MicroHoo-nieuws? Ja, Wall Street Journal bericht dat Microsoft de beoogde commissarissen voor een vijandige overname van Yahoo heeft laten weten dat ze niet nodig zijn. Ze ontvingen gistermorgen een e-mail van het advocatenkantoor van Microsoft dat ze de officiële uitnodigingen in de prullenmand kunnen werpen.

De koers van Yahoo, die afgelopen dagen weer wat steeg met de speculaties dat Yahoo-commissarissen alsnog Microsoft om een bod zouden vragen, daalde vannacht nabeurs weer bijna 1 procent tot 26 dollar. De koers van Microsoft is vrij stabiel.

Carphone in Amerikaanse handen

Wel een grote, opvallende deal in mobiele telefonie: Best Buy stapt in Carphone. De grootste Britse wederverkoper van mobiel heeft eindelijk een koper gevonden, en een opvallende: de grootste Amerikaanse winkelketen in elektronica Best Buy stapt erin

Carphone Warehouse komt voor 50 procent in handen van Best Buy, dat daarvoor 1,1 miljard pond (vandaag precies 1,4 miljard euro) betaalt. Dat is aanzienlijk meer dan was verwacht, zeker gezien de schuld van 800 miljoen pond van Carphone. Dit wordt gezien als de start van Best Buy in Europa. Het vasteland is het volgende doel, Media Markt krijgt (hopelijk) een concurrent.

Carphone kan met de kleine 300 miljoen pond die overblijft wellicht de overname van Tiscali in Engeland betalen. Dit restant van goed aankoopbeleid van Nina Brink met World Online destijds wordt ook begeerd door BSkyB, BT, Virgin en Vodafone.

In Engeland zijn nog genoeg breedbandaanbieders, al is de vraag of BT niet te groot zou worden. In België zijn vraagtekens gezet bij de boogde overname van Scarlet door Belgacom. De Belgische KPN zou te sterk worden.

Torrentspy, Warner Music en Zune-rechten

En de boete voor TorrentSpy die we gistermorgen meldden, zal de filmassociatie MPAA niet kunnen innen. De eigenaar van de torrent-site, Valence Media in Engeland, gaat bankroet.

Overigens is de 111 miljoen dollar wel een recordboete voor een torrentsite, maar niet in de p2p-sector, want Kazaa kreeg in de VS een boete van 115 miljoen dollar opgelegd. Andere torrent-exploitanten, zoals van Isohunt, gaan nog door. De MPAA kondigt aan ze allemaal te zullen verdelgen.

De rechtenstrijd woedt nog volop. New York Times publiceerde het gerucht dat Microsoft in de Zune software tegen ‘piraterij’ zou inbouwen. Maar dat werd ontkend op een Microsoft-blog over de Zune. Om de bescherming zou gevraagd zijn door NBC dat tv-series via de Zune verspreidt.

Daar zouden ze blij om zijn bij Warner Music. Dat boekte een kwartaalverlies van 37 miljoen dollar, tegen 27 miljoen dollar een jaar terug. De maatschappij van onder meer R.E.M ziet schulden oplopen en betaalt geen dividend, maar chef Edgar Bronfman zegt dat de continuïteit geen gevaar al lopen. Beleggers lieten de koers gisteren bij elkaar met 5 procent dalen.

Madonna tickets naar veiling

Waar praten we nog over, met prijzen voor concerttickets die tot het tienvoudige van cd-prijzen gaan? Voor het eerst zullen tickets voor een grote concertreeks officieel op een ‘tweedehands’ markt worden gebracht. Kaartjes voor de concerten in de juist begonnen tour zullen beschikbaar komen via StubHub, een onderdeel van eBay dat tickethandel tussen fans onderling faciliteert.

In Europa is Viagogo in Engeland de partij die de tickets bij opbod gaat verkopen aan fans die geen kaartje bemachtigd hebben. Daarmee hoopt de concertorganisatie wat extra inkomsten te verwerven. Het is ook bedoeld om de (illegale) tussenhandel de voet dwars te zetten. Viagogo betaalt concertexploitant Live Nation een vast bedrag per ticket maar StubHub een hoog percentage van de opbrengst volgens Wall Street Journal.

TechCrunch, Last.fm, DataPortability
Last.fm en AOL sloten een verband om in Europa samen te werken. Last.fm gaat AOL’s internetradio op de Europese sites leveren. In de VS is er al een samenwerking tussen AOL en Last.fm-eigenaar CBS, waarbij CBS 150 radiostations via AOL beschikbaar stelt.

Last.fm is eerst beschikbaar op de grotere Europese sites van AOL, in Duitsland, Frankrijk en Engeland en wordt daarna verspreid over andere landen, waaronder uiteraard ook via AOL.nl, het Nederlandse portaal in opbouw.

Vanaf vandaag verschijnt nieuws van Techcrunch bij Washington Post. Dat is een succes voor Michael Arrington en zijn team. Ze hebben het meest invloedrijke alternatieve ict-weblog opgebouwd. Zo’n entree maak je met tenminste één aardige primeur, maar die ontbreekt.

Nog aardig, na de cijfers van MySpace: de deelname aan DataPortability, één initiatief om data tussen verschillende diensten mee te nemen, om te beginnen de inlog. Yahoo, eBay, Twitter en Photobucket doen ook mee.

‘Antivirus deugt niet’

In eigen land ontdekt de Volkskrant dat privacy terrein wint na jaren het slachtoffer te zijn geweest van jacht op terroristen (die we alsmaar niet zien). Overigens vanwege het vastleggen van kentekens deze week in een sector die – anders dan dat andere terrorisme – wel goed is voor zo’n 800 doden per jaar. Dataopslag vindt steeds meer weerstand. Aardig perspectief in verband hiermee in Trouw: de tv als misdaadjager.

Over vermeende misdaad gesproken: Joop van den Ende, nu de gelukkige mede-eigenaar van Hyves, hoopte zich tevergeefs los te maken van de vastgoedellende. Maar ex-partner Trimp & Van Tartwijk slaat terug met een onderzoek bij de Ondernemingskamer.

In de Volkskrant nog een leuk verhaal over beveiligingsexpert Bruce Schneier, in onze branche uiteraard bekend maar daarbuiten niet.

We weten natuurlijk wel dat onze pc’s niet veilig zijn, maar het is vervelend als dat wordt bevestigd: antivirus zuigt, beweert de Consumentenbond…

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond