Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: muziekbelasting en miniprojectoren

De muziekindustrie wil een opslag bij het internetabonnement. Nieuwste gadget: zakprojector bij je videospeler. En de baas van Thomson mag gaan terwijl Barry Diller zijn strijd met John Malone wint.

De cd ging de stervensfase in, of is volgens sommigen (zoals deze Koreaan) ten dode opgeschreven. Eerst was er juridische strijd. Die won de industrie uiteindelijk, maar het online ruilen hield dat niet tegen.

Steeds weer loopt de industrie achter de muziek aan. Te laat komt er oog voor nieuwe inkomstenmodellen. En weer is de nuance zoek. Time Warner wil een muziekabonnement via isp’s: die moeten een vast bedrag per maand gaan heffen bij hun abonnees. Of ze nu muziek downloaden of niet. Time Warner nam Jim Griffin, voorheen adviseur voor digitale muziekdistributie en ook werkzaam voor Geffen Music.

Amerikaanse blogs spraken direct over een muziekbelasting. Of in Nederlandse belastingtermen: We kunnen het niet meer goedmaken, wel nog belachelijker.

Minivideoprojectoren

"Ook zo moe van het geblaat in mobiele telefoons in uw omgeving? Het wordt nog ver: spoedig moet je ook video dulden." Zo begint een artikel in New York Times over een nieuwe gadget minivideoprojectoren. De journalist is er niet blij mee, maar een nieuwe revolutie kan aanstaande zijn.

De miniprojector plug je in je hardeschijfspeler en je kunt op een nabij oppervlak, een muur of de stoelleuning vóór je in de trein YouTube video’s en ander meegenomen materiaal bekijken. In het donker zijn ze ingesteld op beeld van ruim een meter bij een meter, met licht erbij 20 tot 45 centimeter.

De dingen gaan 350 dollar kosten, nu dus maar 220 euro. Naar verwachting zullen deze zakprojectoren eerst zakelijk worden toegepast voor het geven van presentaties. Over vijf jaar is er al een miljardenomzet van te verwachten volgens Gartner

Thomson-baas vertrekt

Bij het Franse informatieconcern Thomson mag bestuursvoorzitter Frank Dangeard, vlak nadat de aandeelhouders de overname van het Britse Reuters goedkeuren, zijn bureau voorgoed opruimen. Bonje in het bestuur over de strategie bij een dit jaar reeds gehalveerde beurskoers worden Dangeard noodlottig.

De omvorming van elektronicaconcern, eens de grootste Europese concurrent van Philips, tot een informatiebedrijf, zijn Thomson niet in de koude kleren gaan zitten. Dangeard deed veel goed maar maakte ook fouten: zo hebben tientallen overnames te veel gevergd en te weinig opgeleverd.

Thomson legde zich van tv-maker eerst toe als leidend bedrijf voor allerhande nieuwe toepassingen, zoals met de settopbox, om tenslotte met de overname van Reuters zich in hoogwaardiger activiteiten te begeven.

UPC-baas verliest

We berichten over het ‘hanengevecht’ tussen John Malone van UPC-moeder Liberty en Barry Diller van IAC/InterActiveCorp (onder meer Ask). Malone wilde voorkomen dat Diller zonder overleg onderdelen verkoopt en IAC splitst. Daarmee vermindert immers de invloed van Liberty.

Diller wint. De rechtbank in Delaware vonnist dat hij mag doorgaan met het splitsen van IAC en het afstoten van onderdelen. Malone krijgt met Liberty pas een kans om dit te blokkeren wanneer er voorstellen komen bij de Raad van Commissarissen. Hier is Liberty tenslotte in vertegenwoordigd, daar het een meerderheid van het stemrecht bezit. Die meerderheid mag Diller echter vertegenwoordigen, zo wilde een oude overeenkomst.

Neergang kranteninkomsten VS

Reclame-inkomsten van Amerikaanse kranten daalden van 14 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2006 tot 12,6 miljard in het laatste trimester van 2007; een teruggang met 10 procent.

De stijging van webreclame van de krantentitels steeg weliswaar met 14 procent tot 850 miljoen dollar, maar dat is bij lange na niet genoeg om de 1,5 miljard teruggang in print op te vangen.

Over heel 2007 stegen de reclame-inkomsten op de krantensites met 18,8 procent tot 3,2 miljoen dollar, 7,5 procent van het totaal.

Legerspel en sm-spel

NRC beschrijft de werking van America’s Army, een schietspel om jongeren te recruteren voor het leger en ook te trainen. Opvallend veel Nederlanders speelden dit spel. Vanavond ook op tv als aflevering van Tegenlicht.

In de afdeling pikant brengt De Pers een video-onthulling: sm/nazi gedoe van de baas van de internationale autosportfederatie FIA. En Volgens het AD is Manon Thomas te sexy met haar TomTom-stem. En Holland spreekt een woordje mee: 538 ’s werelds beste podcastmaker, zo oordeelde een jury in Miami over Dance Department. Engelstalig, dat helpt wel in de wereld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond