Deel dit artikel
-

Ik op TV of Ik niet op TV

L1 in Limburg stopt al met het project ‘Ik op TV’ van de regionale omroepen en Endemol. Begin april moet een besluit worden genomen over voortzetting van de proef en dat zal niet meevallen. Endemol wil hoe dan ook doorgaan en veroordeelt L1.

Ik op TV is een project van Endemol en zeven regionale omroepen. Ze bouwden wat heet een ‘revolutionair nieuw multimediaconcept’. Burgers uitgerust met een umts-telefoon sturen filmpjes naar een website.

Vanaf de tweede week van september is twee maal daags een quizprogramma (‘Placematch’) uitgezonden in een wedstrijdvorm met deelnemers uit de regio’s. Dat werd gelardeerd met een selectie van de bijzonderste filmpjes van Ik op TV. Vanaf het begin deden zeven van de dertien publieke regionale omroepen daaraan mee: L1, Omroep Brabant, TV Rijnmond, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Omroep West en RTV Oost. Recent kwam Omroep Gelderland erbij.

Twee weken geleden vroegen we Endemol hoe het gaat. "Volgens Endemol loopt het traject met de regionale omroepen goed. Tussen de 300 en 350 amateurverslaggevers zijn voorzien van de toestellen en verbindingen om hun werk te kunnen doen. Echter, meer toepassingen en afzet van het systeem in het buitenland kan Endemol nog niet noemen

Vakuitgave De Journalist bericht dat het niet goed gaat. De Limburgse omroep L1 stopt volgens de uitgave met Ik op TV omdat moet bezuinigen na een verlies van bijna een half miljoen euro.

Inhoudelijke teleurstelling

Dat is niet de enige reden. Ook inhoudelijk loopt het niet lekker volgens hoofdredacteur Leo Hauben van L1: "We deden er al bijna niets meer mee sinds 1 januari, behalve nog verwijzen naar de website IkopTV.nl in de reclameblokken. Het programma past niet bij onze regionale omroep."

Volgens Hauben is de reden simpel: Ik op TV leverde nagenoeg nooit relevante of leuke Limburgse filmpjes op. Is het niveau te laag van de zogenaamde ‘user generated content’ en ‘burgerjournalistiek’? "Zo hard wil ik het niet stellen. Het is geen journalistiek, maar amusement van hobbyisten. Daar is niets op tegen. Ook het niveau van YouTube is gemiddeld laag, maar toch vinden miljoenen mensen er vertier. Van Ik op TV biedt de content die toegevoegde waarde ook na een selectie niet."

Hoofdredacteur Jan van Vegchel van Omroep West, lid van die adviesgroep van Ik op TV is verbaasd dat L1 opgeeft vlak voordat er een evaluatie plaatsvindt: "Het is een experiment en we zijn er nog niet klaar mee."

Is het inhoudelijk voldoende, als L1 zegt er niets uit te halen? "Het klopt dat we begin januari met de beelden op tv zijn gestopt. Voor televisie is het nog niet goed genoeg. Het probleem is dat het te weinig regionaal interessant is."

De logische conclusie luidt dus dat de stekker eruit gaat na 1 april? Van Vegchel wil dat niet op voorhand gezegd hebben: "Wij zijn kritisch. We hebben wel vragen. Maar het is nu voor ons geen afgeschreven verhaal."

Endemol: doorgaan

Commercieel directeur Dick van der Graaf van Endemol doet geen moeite om zijn verontwaardiging over de stap van L1 te verbergen: "Van september tot en met december hebben wij de productie en alle kosten voor onze rekening genomen, tegen een percentage van de reclame-inkomsten. Dat heeft ons een paar ton gekost en de omroepen niets. Dus wij hebben een scheur in onze broek opgelopen en L1 stapt eruit. Ze zoeken een kapstok voor bezuinigingen, maar hebben de verkeerde gevonden."

Kunnen ze dan niet rekenen in Limburg? "Nee, dat doen ze niet goed", aldus Van der Graaf. Maar Ik op TV boeit niet volgens L1? "Er zijn duizenden inzenders en duizenden kijkers. Wil je iets opbouwen dan moet je wel enig geduld oefenen. Onder deze condities is er geen enkele reden om zomaar te stoppen."

Sinds begin januari draait Ik op TV voornamelijk via de website. De regionale omroepen dragen de kosten daarvan. Van der Graaf kent de problemen: "Van begin af aan is het niet eenvoudig geweest met zo veel partijen. Maar wij zagen er een markt in voor alle betrokkenen als ze zouden samenwerken. En dan moet je wel even een individueel belang durven opgeven voor een collectief strategisch belang."

Dus Van der Graaf zal begin april voortzetting van Ik op TV bepleiten. Zwaar wordt het wel. Dat zegt ook directeur Clement Postmus van Omroep Reclame Nederland (ORN), het reclamebedrijf van de dertien publieke regionale televisiezenders in Nederland. "De landelijke reclameverkoop heeft goed gelopen. Ik heb alle doelstellingen gehaald. Maar regionaal is het moeilijk."

Ik op Tv was de eerste uiting van ‘Me-On-TV’ dat Ericsson met Endemol in de markt zette in 2007 als een white-label dienst voor omroepen, webexploitanten en providers. Ericsson doet de techniek, Endemol de distributie en formats. Twee weken geleden werd bekend dat De NOS, CNN en Ericsson een traject ingaan voor toepassing van het platform, maar zonder Endemol.

Deel dit bericht

4 Reacties

Lu wang

tsja… UGC is doorgaans gewoon saai. Je moet 100000 titels hebben om 10 pareltjes te krijgen. En daar bereik je dan 10000 kijkers mee. Kan niet uit. Ik op TV is een concept 'omdat het technisch kan', niet omdat het werkt.

Frank

grappig de mannen achter dit product zijn geloof ik triple it maar die worden nooit genoemd :S vreemd….

john vdp

Endemol loopt al meer dan 2 jaar te leuren met dit ding net als met dat SMS-magazine van All Is Blue… Beiden mooie voorbeelden van wedden op de verkeerde paarden. Mijn mening is dat De Graaf zich laat leiden door technologie terwijl Endemol zich beter op creativiteit zou kunnen richten.

Sjaak

@Frank, dat is omdat ze alleen maar de techniek doen. En techniek is niet genoeg voor succes. Zelfs een Endemol of Ericsson lukt het niet om van techniek een goede dienst te maken. Het gaat namelijk om het concept. Of het bij de markt past. En daar techniek bij zoeken. Een markt maken met alleen techniek werkt nooit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond