Deel dit artikel
-

Nederland sterk in glasvezel

Nederland draait mee in de top van Europese landen die Fiber to the Home oftewel glasvezel aanbieden. Dat bleek op het tweedaagse FTTH congres in Parijs.

Op de gisteren gepubliceerde wereldranglijst staat Nederland op de twaalfde plaats, na onder meer Zweden, Noorwegen, Denemarken, Slovenië en  Ijsland. Azië loopt wereldwijd voorop, met op grote afstand VS en Europa op de tweede en derde plaats. In Europa zijn alleen al 200 FTTH- en VDSL projecten.

In Zuid Korea heeft 31 procent van de huishoudens een verbinding, in Zweden gaat het om 7.1 procent. In Nederland ligt de penetratie zo rond de 1.1 procent met Citynet in Amsterdam als het grootste project (40.000 woningen in de eerste fase). Ook Rotterdam en Eindhoven hebben verregaande plannen met glasvezel.

Op Europees niveau valt de penetratie nog wel tegen, zo zei Commissaris voor Informatiemaatschappij en media, Viviane Reding in een videoboodschap. Slechts 1,5 procent van de Europeanen heeft toegang tot glasvezel. De Europese Commissie komt halverwege 2008 met aanbevelingen. "We zullen er alles aan doen om de concurrentie op dit gebied te bevorderen," beloofde Reding. "Monopolies worden niet geduld."

1 gigabyte

In veel gevallen, en zeker in Nederland, zijn het gemeenten die als eerste met glasvezel beginnen. "Het lijkt erg op het begin van de kabel," zegt Henri Goes van de TKH Groep. "Toen zag je ook veel initiatieven van gemeenten en groepjes particulieren."

"Gemeenten beginnen met glasvezel om steden aantrekkelijker te maken en talent aan te trekken," zegt Karel Helsen, directeur breedband van Draka Comteq. Het Amsterdamse kabelbedrijf is wereldwijd betrokken bij glasvezelprojecten en lanceerde in Parijs een softwareprogramma waarmee gemeenten en aannemers glasvezelprojecten makkelijker kunnen plannen.

In andere landen zijn het vooral de energie- en kabelbedrijven die in de markt stappen. "We zagen een sterke toename in het breedbandgebruik," vertelde Benoit Cosandey van het Zwitserse Sierre-Energie. "Dan is het logisch dat je de koperdraden door glasvezel gaat vervangen voordat de limiet is bereikt."

"We doen dit natuurlijk niet om van 10 naar 50 MB te gaan," zegt Helsen van Draka toe. Gemiddeld wordt 100 Mbps aangeboden, maar de verwachting is dat in 2010 de snelheid zo rond de 1 Gbps zal liggen. "Heel veel mensen kunnen zich niet voorstellen wat je met die snelheid zou kunnen doen," zegt Helsen. "Alleen reken maar dat de capaciteit straks heel snel gevuld zal zijn. Het is hetzelfde als je in een huis met een grotere zolder gaat wonen. Die stat ook binnen de kortste keren vol."

Wat toepassingen betreft kan volgen Helsen onder meer worden gedacht aan gedeelde HD Gaming of HDTV. "Uit onze test blijkt dat je IPTV alleen fatsoenlijk met 100 Mbps kunt aanbieden," zegt Goes van TKH, dat samen met kabelaar AtHome in Boxmeer experimenteert met glas.

Bjorn Netland van Telenor benadrukte wel dat FTTH-projecten alleen kunnen slagen als ze agressief onder de aandacht worden gebracht. "We kloppen letterlijk aan deuren van mensen, en zetten ze onder druk om nu glasvezel te nemen omdat het anders wel eens veel duurder kan worden. Gebruikers zien het als een investering in de toekomst. Wie het eenmaal heeft wil niet meer terug."

Typerend was de opmerking van de Zweed Jonas Bergersson van Labs2 Group: "Jullie kunnen we gerust mailen. Ik heb een 1 gigabyte aansluiting in de kelder."

Deel dit bericht

1 Reacties

tonnyS

het is alleen jammer dat alles in nederland 10 keer zo duur moet zijn dan in het buitenland

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond