Deel dit artikel
-

Jajah: “Volgend jaar zijn we groter dan Skype”

VoIP-bedrijf Jajah heeft nu circa 1 miljoen klanten die telefoneren via internet en zegt volgend jaar meer betalende gebruikers te hebben dan Skype. Het bedrijf publiceert een programmaatje waarmee zijn gebruikers ook mobiel tegen spotgoedkope prijzen naar binnen- en buitenland kunnen bellen. De Zweedse concurrent Rebtel ontvangt een kapitaalinjectie van 20 miljoen dollar van Index Ventures en Benchmark Capital.

Het door Sequoia Capital gefinancierde Jajah.com tracht omzet af te snoepen van vaste en mobiele telecombedrijven met een nieuwe mobiele dienst. Jajah Mobile is een uitbreiding op de webdienst van het bedrijf. Nederlandse Jajah-gebruikers kunnen met hun mobiele telefoon voor 15 cent per minuut bellen naar alle nummers in Amerika, Canada en veel Europese landen. Via de Jajah-site en via de mobiele Java- en Symbian-applicatie telefoneren gebruikers in diezelfde landen onderling gratis met elkaar. 

Jajah claimt dat het momenteel zo'n 1 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Als zowel de beller en gebelde zich allebei registreerden bij de dienst is het gesprek helemaal gratis. Het bedrijf hoopt geld te verdienen met de verkoop van aanvullende diensten. Telefonische vergaderingen met meerdere personen, vooruit geplande gesprekken en de mogelijkheid om sms te verzenden behoren tot de betaaldiensten. Ook als een klant vanuit zijn belbundel telefoneert naar en niet-geregistreerde gebruiker ontvangt Jajah een deel van de gesprekskosten.

In een interview met Business Week zegt oprichter Roman Scharf  dat zijn omzet, gebruikersbestand en afzet van belminuten van maand op maand verdubbelt. Bij het huidige groeitempo heeft zijn onderneming in februari of maart 2007 meer betalende klanten dan Skype. Hoeveel betaalklanten Skype exact heeft, is door het eBay-dochterbedrijf nooit bekend gemaakt.

Scharf lokt nieuwe klanten door gratis telefonie weg te geven, maar constateert dat 80 procent van hen uiteindelijk een of meerdere betaaldiensten aanschaft of een bedrag voorstort in een belbundel. Gemiddeld zou Jajah per klant per maand 10 dollar omzetten. Die inkomsten worden gebruikt om de gratis telefoongesprekken tussen geregistreerde gebruikers te subsidiëren. 

Een internationale concurrent van Jajah is Rebtel, maar ook het Nederlandse Nimbuzz. Het van oorsprong Zweedse Rebtel maakte gisteren bekend een investering van 20 miljoen dollar te hebben ontvangen van Index Ventures en Benchmark Capital. Rebtel-gebruikers betalen 1 dollar per week om onbeperkt te mogen telefoneren naar vaste en mobiele nummers.

Net als Jajah verbindt ook Rebtel de gebruikers eerst met elkaar voordat de telefoons gaan rinkelen. De VoIP-bedrijven zetten dus de verbindingen tussen de beller en gebelde op. Echter, Rebtel-gebruikers mogen hun vrienden in het buitenland lokale (buitenlandse) nummers weggeven. Een Nederlander met een Amerikaanse vriend kan de Amerikaan een 020-nummer geven. De Nederlander kan derhalve naar bijvoorbeeld New York bellen door een nummer in Amsterdam te draaien, tegen nationale of lokale gesprekskosten. Het systeem werkt ook andersom. Rebtel heeft ook in Nederland een blok vaste telefoonnummers gekregen van de Opta.

Rebtel zegt enkele tienduizenden geregistreerde gebruikers te hebben. Het bedrijf ging in juli 2006 van start. 

De VoIP-initiatieven knagen brokjes belomzet af van een aanbieder als KPN. Echter, aangezien VoIP-bellen nogal omslachtig is omdat de gebruiker extra handelingen op de computer of het mobieltje moet verrichten, is het nog niet duidelijk of diensten als Rebtel, Nimbuzz en Jajah op grote schaal gebruikt zullen gaan worden.

In Nederland lanceren Orange en T-Mobile ieder een belproduct waarmee klanten binnenshuis tegen met hun mobieltje kunnen bellen tegen tarieven die gelden voor vaste lijnen. Zodra een beller zijn huis verlaat schakelt de telefoon over op het gsm-netwerk, met bijbehorende, hogere tarieven. De bedrijven geven hun klanten hiermee een argument om hun vaste telefoonlijn van KPN de deur uit te doen. Ben Woldring van Bellen.com verwacht dat ook de andere mobielaanbieders in Nederland met diensten komen die de tarieven van vast en mobiel combineren voor bellen binnens- en buitenshuis.

Deel dit bericht

3 Reacties

elfje

hmmm, ja ja, en hoe groot is skype dan wel? jajah heeft nu een miljoen gebruikers en verdubbelt zegt ze elke maand, oeps dat zijn wel heel veel gebruikers over een jaar… mooi verhaal ,maar ik verwacht een iets kritischer blik van de journalisten van Emerce

Martijn

Sorry, Emerce effe opletten. Ik ben het met Elfje eens, elke maand verdubbelen is geen reeele uitspraak op zich. Een beetje nuanceren zou aardig zijn. Deze uitspraak suggereeert in een jaar de hele werledbevolking.  1 miljoen nu….1 maand na nu 2 miljoen2 maand na nu 4 miljoen3 maand na nu 8 miiljoen4 maand na nu 16 miljoen5 maand na nu 32 miljoen6 maand na nu 64 miljoen7 maand na nu 128 miljoen8 maand na nu 256 miljoen9 maand na nu 512 miljoen10 maand na nu 1 miljard11 maand na nu 2 miljard12 maand na nu 4 miljard 

Martijn Wismeijer

Wat een schaamteloze commercial / press release! Ik had van Emerce toch wel wat beter verwacht! "Jajah-gebruikers kunnen met hun mobiele telefoon voor 15 cent per minuut bellen naar alle nummers in Amerika, Canada en veel Europese landen." Skype kost 1,7 cent….. Da's bijna 1/10 van de NeNah prijs…. Met voipbuster is dit nog voordeliger. Ik weet niet hoe JaNee het durft te roepen dat zij ook maar enige kans maken skype te benaderen in gebruikersaantallen, zeker als ze van die volledig niet interesting tarieven hanteren…. NaNah… of NeeNee…. Over 5 jaar zijn ze op de fles denk ik zo…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond