Wifi-bedrijf Wjoy in de etalage

Het Nederlandse wifi-bedrijf Wjoy is op zoek naar nieuw kapitaal voor verdere groei. Een overname door een telecombedrijf of ander wifi-bedrijf wordt niet gemeden. Directeur Marco Vis meent dat de gebruiksvriendelijkheid van wifi-apparatuur als routers en draadloze telefoons moet verbeteren voor breedschalige acceptatie van nieuwe wifi-diensten.
"Voor groei heb je kapitaal nodig. We nemen een actieve houding aan bij de verwerving daarvan", zegt Marco Vis tegen Emerce. Wjoy, naar eigen zeggen de nummer drie op de Nederlandse markt, ging vorig jaar april van start met 100 wifi-hotspots in Nederland. Momenteel exploiteert het bedrijf 230 draadloze internetpunten in horecagelegenheden, waaronder ook de RAI en het Amsterdam Convention Factory.
Vis zegt te zijn benaderd door externe partijen om samenwerking of overname te bespreken. Hij houdt voor zich hoe ver eventuele gesprekken gevorderd te zijn en wat de overnameprijs van zijn bedrijf is. "Voor een goede prijs is alles te koop. Bij overnemende partijen kun je denken aan durfkapitalisten, wifi-operators en telecombedrijven." De directeur verwacht voor het einde van het jaar een nieuwe partner voor Wjoy te hebben gevonden.
Het maandelijks gebruik van de Wjoy-hotspots groeit met 10 à 20 procent. De ruim 200 hotspots zouden gezamenlijk enkele tienduizenden gebruikers bedienen. Dat is ruwweg nog geen half dozijn gebruikers per hotspot per dag, gemiddeld. Afgelopen jaar bereikte Wjoy een piek toen in de RAI 400 gebruikers simultaan aangelogd waren op het wifi-net van de RAI tijdens de omroepbeurs IBC.
Vis wil niet kwijt of zijn bedrijf winstgevend is, maar laat doorschemeren dat niet meer dan 40 procent van de hotspots kostendekkend is. Het is geen geheim dat ook bij andere wifi-aanbieders het merendeel van de draadloze internettoegangspunten meer kosten dan ze opleveren.
De Wjoy-oprichter denkt dat het wifi-gebruik aan zal trekken als er meer toepassingen komen, zoals bijvoorbeeld 06-telefoons die wifi ondersteunen. "Er zijn al toestellen van HP, Nokia, Philips en Netgear voor draadloos VoIP. De gebruiksvriendelijkheid van veel toepassingen kan overigens nog stukken beter. Ik denk dat je steeds meer flatrate wifi-abonnementen zult zien in combinatie met bijvoorbeeld GSM-abonnementen."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond