Social bookmarking voor zakelijke markt

Het Nederlandse bedrijf Winkwaves wil de zakelijke markt veroveren met een variant op de door haar in januari gelanceerde publieke site Watvindenwijover.nl, een site waar gebruikers hun favoriete bookmarks kunnen delen en van een mening voorzien. Deze week tekent een eerste bedrijf voor levering van Stage, de zakelijke variant van Watvindenwijover.nl.
Watvindenwijover.nl is, net als Linklog en Tagmos, een Nederlandse variant op de Amerikaanse site Del.icio.us. Zo’n drie maanden na de lancering heeft Watvindenwijover.nl ongeveer 330 geregistreerde gebruikers. Het streven van de makers is om 10.000 geregistreerde gebruikers te hebben.
De vergelijking met Del.icio.us is volgens Mark Schoondorp, één van de drie oprichters van Winkwaves, niet helemaal terecht. “Met Watvindenwijover.nl hebben we vooral een omgeving gecreëerd voor kennismanagement en networking. Wij combineren met andere woorden Del.icio.us en LinkedIn.”
Na een paar maanden proefdraaien met Watvindenwijover.nl en een redesign wil Winkwaves zich nu met de dienst Stage gaan richten op de zakelijke markt. Schoondorp: “Er lopen meerdere gesprekken met bedrijven, verenigingen en andere partijen. Deze week sluiten we de eerste overeenkomst.” Het businessmodel van Winkwaves is voornamelijk gebaseerd op de verkoop van de toepassing aan bedrijven; de publieke site Watvindenwijover.nl dient als uithangbord, om te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor bedrijven om op een ‘web 2.0’-achtige wijze onderling kennis te delen.
Zijn bedrijven enthousiast over de dienst van Winkwaves? Schoondorp: “Hoewel er in de media al de nodige aandacht geweest is voor toepassingen als Flickr en Del.icio.us, valt het op dat grote bedrijven nauwelijks weten wat Del.icio.us is. Het vergt dus enige uitleg om duidelijk te maken wat onze toepassing onderscheidt van andere kennismanagementsystemen.”
Er is veel kennis aanwezig in bedrijven, maar veel van die kennis wordt nauwelijks gedeeld, vertelt Schoondorp. Bestaande kennissystemen voldoen niet, is zijn ervaring. “Wat er meestal gebeurt is dat een medewerker eerst iets maakt, bijvoorbeeld een Power Point presentatie. Vervolgens publiceert hij dat in een intranet-achtige omgeving en deelt hij dit.” Door op deze manier kennis te delen, gaat er veel informatie verloren volgens Schoondorp. “Je deelt met zo’n systeem alleen de eindresultaten. Er gaat veel informatie verloren. Als je tags (omschrijvingen, red.) koppelt aan bookmarks of andere informatie, deel je ook veel ruwere informatie.”
Politieke partijen of verenigingen zijn voorbeelden van organisaties die veel aan een kennissysteem als Stage kunnen hebben, meent Schoondorp. ‘Bij grote verenigingen, zoals bijvoorbeeld Greenpeace, zijn leden veelal individueel bezig met het vergaren van kennis op een bepaald deelgebied. Als mensen van elkaar zien waar ze mee bezig zijn, op grond van hun bookmarks en daaraan gekoppelde beschrijvingen, kunnen samenwerkingen ontstaan en communities.”
Het creëren van interactiviteit en het bij elkaar brengen van mensen, is één van de belangrijkste doelen, vertelt Schoondorp. De site onderscheidt zich nadrukkelijk van LinkedIn. “LinkedIn dekt een andere doelgroep. Wij brengen mensen bij elkaar op basis van interesses, niet op grond van wíe je kent. Mensen vinden elkaar op basis van wat hen bezighoudt.”
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Rob
Interessant, maar 750 euro per maand? Bijna 10.000 euro per jaar voor een del.icio.us tooltje dat in een half uur te maken is als je even zoekt op sourceforge? Ben benieuwd welk bedrijf dat gaat betalen.
Mark
Logische gedachte. Maar stap 1 is natuurlijk het vinden van informatie. Lijkt me vooral zinvol in combinatie met een slimme Search. En dat is nog wel eens behelpen in een corporate omgeving.