Gevolgen Corona-virus voor Nederlands bedrijfsleven

Het Corona-virus in China levert de lokale economie grote financiële schade op. Maar de gevolgen gaan veel verder. Het Corona-virus maakt eens te meer duidelijk hoe nauw verbonden landen wereldwijd zijn; een virus beperkt zich nu eenmaal niet tot de grenzen van een land. De permanente dreiging van besmetting zorgt niet alleen voor sociale onrust, maar heeft ook economische gevolgen. Mensen stellen hun reizen bijvoorbeeld uit, zowel privé als zakelijk. Ook westerse organisaties ondervinden nu de gevolgen hiervan. Wat kunnen zij eraan doen om risico’s die zij zelf niet in de hand hebben, te beheersen en zo hun eigen bedrijfscontinuïteit te waarborgen?
De uitbraak van het virus laat zien hoe kwetsbaar bedrijfsprocessen kunnen zijn. Toeleveringsketens wereldwijd worden steeds langer, complexer en daarmee onoverzichtelijker. De risico’s voor westerse bedrijven nemen daardoor toe. Een kleine verstoring in een onderdeel van de keten kan doorwerken naar alle partijen die erbij betrokken zijn. Soms vrij direct, bijvoorbeeld doordat het virus en de maatregelen die ervoor genomen worden om verspreiding tegen te gaan, ertoe leiden dat productiecentra die westerse bedrijven daar hebben uitbesteed, niet bereikbaar zijn. Maar ook indirect, als een leverancier van grondstoffen een leverancier van onderdelen niet op tijd kan leveren, waardoor de gehele keten vertraging oploopt. Met alle financiële en reputatieschade van dien. Aon stelt dat bedrijven zich zeker voor kunnen bereiden op een virus-uitbraak.
Beschikbaar voor toelichting en duiding
Risico-adviseur Aon kan de gevolgen van het Corona-virus voor het bedrijfsleven toelichten en duiden en uitleggen wat bedrijven kunnen doen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen.
– Hoe raakt de situatie de verschillende processen binnen organisaties? Denk aan producten en diensten, die van toeleveranciers, administratieve processen en transport.
Woordvoerders: Alex van den Doel en Iwan Drost
– Welke maatregelen van de (lokale) overheid kunnen een belemmering zijn voor het bedrijfsleven? Denk aan het afsluiten van wegen, luchthavens, grensovergangen en importverboden uit landen waar de virusuitbraak hevig is.
Woordvoerders: Alex van den Doel en Iwan Drost
– Welke maatregelen gaan bedrijven instellen om verspreiding van een virus onder internationaal mobiele medewerkers tegen te gaan? Denk aan zoveel mogelijk mensen vanuit huis laten werken, het afzeggen van zakenreizen naar besmette regio’s, alleen noodzakelijke (productie)processen lokaal draaiende houden en intensievere aandacht voor persoonlijke hygiëne.
Woordvoerder: Arno Rietveld
– Hoe is crisismanagement binnen organisaties belegd? Is er een crisisorganisatie? Hoe is crisiscommunicatie geregeld? Hoe zijn de verschillende taken en verantwoordelijkheden tijdens een crisis verdeeld? Welke instanties en/of (lokale) overheden zijn van belang in geval van een crisis?
Woordvoerder: Marco Zannoni
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.