Deel dit artikel
-

Checkit belooft grote schoonmaak spamsites

Zoekmachinemarketing-bedrijf Checkit heeft zogenoemde 'cloaking' technnieken toegepast voor websites van een groot aantal klanten, waaronder de Amersfoortse, Accensys, Europcar, Fortisbank, Orange, Oomverzekeringen, Nefit, Mg-Rover en GWK. Dit zeggen kenners die zich met de optimalisatie van zoekmachineresultaten bezighouden.

De technieken van Checkit worden niet geaccepteerd door Google. De websites van verzekeraars FBTO en AMEV worden (tijdelijk) niet geïndexeerd. Checkit belooft een snelle schoonmaak van websites waarop spamtechnieken zijn toegepast.

Een Google boycot – op zich al ongebruikelijk – heeft doorgaans grote gevolgen voor het bezoek aan de sites. Het kan bedrijven flink veel inkomsten kosten. Amev, een van de getroffen bedrijven, laat weten niet gelukkig te zijn met de situatie. “Checkit heeft ons altijd voorgehouden dat aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan,” aldus een woordvoerster.

Checkit zou gebruik hebben gemaakt van zogenoemde Javascript Cloaking. Daarbij wordt een pagina opgemaakt met een aantrekkelijke tekst voor een zoekmachine. Vervolgens wordt met Javascript een frame ontwikkeld dat als een schil over de geoptimaliseerde pagina verschijnt. Zo verbergt (’cloakt’) men de geoptimaliseerde pagina voor de bezoeker, want die ziet alleen de normale pagina. De zoekmachine krijgt dus een andere pagina te zien dan de bezoeker.

Emerce controleerde verschillende webpagina’s die door Checkit zijn geoptimaliseerd – makkelijk te verifiëren door in Internet Explorer active scripting uit te zetten – en trof inderdaad webpagina’s met cloaking technieken aan. Grote zoekmachines beschouwen cloaking, ook al wordt de techniek al jaren met succes toegepast, als spam.

Directeur Paul Aelen van Checkit verklaarde deze week op zijn eigen weblog Dutchcowboys.nl dat door Checkit  “jarenlang op het scherpst van de snede is gestreden voor een goede positie bij de zoekdiensten”. Toen in 2004 de regels van de zoekmachines werden aangescherpt, is volgens Aelen een migratieplan opgesteld dat helaas meer tijd in beslag neemt dan was voorzien. Daarom zouden er nog veel oude webpagina’s online staan.

Volgens Aelen heeft Checkit in het verleden echter uitsluitend met geoptimaliseerde statische HTML pagina’s gewerkt. Er zouden nooit agressievere spamtechnieken zijn gebruikt zoals cloaking of linkfarming. Deze mildere vormen van optimalisatie zouden volgens hem zijn voorgelegd aan, en of in elk geval gedoogd zijn door zoekdiensten.

Bij Webwereld heeft Aelen het echter toch weer over doorway pagina’s: voor bezoekers veelal onleesbare pagina’s die op een aparte webserver van het zoekmachinemarketing-bedrijf staan en tot doel hebben de zoekresultaten te beïnvloeden. Ook hiervan zegt Aelen dat deze optimalisatietechnieken – die eveneens als spam worden aangemerkt -’niet of nauwelijks meer gebruikt worden’. “Je kunt discussiëren over wat cloaking precies is, wat wij hebben gedaan zou ik niet als zodanig willen kwalificeren.”

Aelen bevestigt niettemin tegenover Emerce de lijst met geoptimaliseerde webpagina’s. Google’s rivaal Overture, die veel met Checkit samenwerkt, vindt de verklaring van Aelen geloofwaardig. Het bedrijf overweegt geen nadere stappen.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!