Studenten staan op tegen Corona

De Universiteit Leiden is tot 1 september gesloten, dus namen de Leidse studenten Niels de Groot (fiscaal recht & rechtsgeleerdheid) en Fadi Shawki (Informatica) het initiatief voor de website www.helpdeskcoronaschade.com, een helpdesk voor ondernemers. Daarmee willen zij ondernemers met financiële schade als gevolg van de coronacrisis bijstaan om een kans te hebben te overleven in het woud van regelingen en wetten in Nederland. In deze bijzondere tijd kan immers niemand met zekerheid zeggen hoe lang dit gaat duren en hoe alle regelingen zullen uitwerken.
Overleven
Niels en Fadi gaan dit avontuur natuurlijk niet alleen aan, maar verzekeren zich van alle benodigde expersite. Niet alleen laten zij zich coachen door een gepensioneerde ervaren accountant/belastingadviseur, maar ze werken vooral ook samen met eerste klas notarissen, advocaten, belastingadviseurs en andere deskundigen. Dit is ook hard nodig; ondernemen is ontzettend ingewikkeld, alle wetten en regels die daarbij komen kijken zijn onmogelijk door één persoon te bevatten. Hulp aan ondernemers door voorlichting en coördinatie van deskundigen is waarop de helpdesk zich op zal richten.
De economische gevolgen van de coronacrisis zijn ongekend groot en hebben zich op deze schaal sinds de 2e wereldoorlog niet voorgedaan. Het is daarom belangrijk dat ondernemers (laten) nagaan welke scenario’s zich kunnen voordoen, en hoe zij zich het beste kunnen wapenen tegen persoonlijke risico’s. Daarvoor kunnen zij zich melden bij de helpdesk op www.helpdeskcoronaschade.com.
Persoonlijk faillissement voorkomen
Het is ondernemers vaak niet bekend dat ze met een eenmanszaak of een vof in een persoonlijk faillissement kunnen belanden, waardoor ze nul kans maken op een doorstart. Bij faillissement wordt door de rechtbank een curator aangesteld en het laatste waar een curator aan kan denken is een doorstart van de onderneming door de bestaande ondernemer(s). Dat is onmogelijk omdat bij een persoonlijk faillissement de schulden, ook ná opheffing van het faillissement, nog jaren de failliete ondernemer blijven achtervolgen. Vaak is dan ook een traject van schuldsanering van minimaal 3 jaar onvermijdelijk. Dat wens je niemand toe.
Bij een bv ligt dat mogelijk heel anders. Na faillissement is de ondernemer als directeur-grootaandeelhouder vaak juist dé aangewezen persoon om een doorstart te maken. De ondernemer kent de onderneming immers het beste.
Partner-/huwelijksvoorwaarden en de bv
Bij een van de veelvoorkomende rechtsvormen, de man-vrouwfirma, kan de coronacrisis rampzalige gevolgen hebben. Bij die rechtsvorm lopen beide ondernemers immers het risico van een persoonlijk faillissement. En dat kan dramatische gevolgen hebben, zoals de gedwongen verkoop van de eigen woning. Zij doen er goed aan om onmiddellijk te laten nagaan of er mogelijkheden zijn om één van de partners, en het liefst natuurlijk allebei, buiten het risico van een persoonlijk faillissement te brengen. Dit kan mogelijk door één van de partners uit de vof te laten treden en daarnaast door het maken van huwelijkse of samenlevingsvoorwaarden. Aansluitend kan de partner/ondernemer het bedrijf in een bv onder brengen. Vaak zal dat niet zonder problemen gaan, maar alles beter dan stil zitten en wachten op een faillissement.
Huurcontracten
Bij overdracht van de onderneming moet ook het huurcontract overgaan naar de bv. Daarbij is medewerking van de huisbaas noodzakelijk, en dat kan problemen geven. Ook lang niet alle huisbazen bieden korting op de huur en/of uitstel van betaling. Gelukkig hebben de kantonrechtbanken laten weten voorlopig geen huurovereenkomsten te gaan ontbinden wegens het niet betalen van huur. Soms zijn onderhandelingen of juridische procedures met onwillige verhuurders noodzakelijk. De Helpdesk Coronaschade zoekt naar ondernemers met huurproblemen die een zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebben.
Efficiënt en Low Budget Speerpunt van de aanpak van Helpdesk Coronaschade is een efficiënte werkwijze via de website, waarbij de ondernemer zelf alle bedrijfsinformatie kan invoeren. Onze geavanceerde software zorgt ervoor dat dit de ondernemer zo min mogelijk tijd kost. Daarna zal Helpdesk Coronaschade de ondernemer adviseren over zijn specifieke situatie. Daarmee kan veel worden bespaard op de kostbare uren van notarissen, advocaten etc. Die werken immers tegen torenhoge tarieven. De Helpdesk verricht het voorbereidende advieswerk tegen het lowbudgettarief van € 75,– ex per uur.
Adviseren is altijd maatwerk. Daarom is het noodzakelijk dat de ondernemer kosteloos alle noodzakelijke informatie invoert op onze website www.helpdeskcoronaschade.com Dat maakt een snelle analyse mogelijk, waarna telefonisch of via een andere manier (bijvoorbeeld Skype) het adviesgesprek met de ondernemer kan worden gevoerd.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.